Кривокапић: Ових 10 дана можда су најтежи у мом животу

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да ће потписати темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ), наводећи да је то искључиво правно питање и да ту нема политике.

Регион 03.06.2021 | 18:49
Кривокапић: Ових 10 дана можда су најтежи у мом животу

Он је истакао да нема шта да крије од јавности и да, када је у питању Црква, не калкулише.

Кривокапић је навео да је понудио 30. октобар (дан упокојења блажеопочившег митрополита Амфилохија) као датум потписивања уговора због одавања почасти "ономе ко је све на просторима Црне Горе духовно препородио".

"Мислим да су ових 10 дана можда најтежи у мом животу јер, ако посматрате то питање само са те тачке гледишта, да ли је то правно или политичко питање, онда одмах да вам кажем да је искључиво правно", навео је Кривокапић за "Евроњуз Србија".

Он каже да је пред почетак засједња Светог архијереског сабора СПЦ упутио писмо Његовој светости патријарху српском Порфирију у коме је навео да је за потписивање темељног уговора, али да одређени правни елементи који су дефинисани у том уговору нису у складу са Уставом и законом Црне Горе.

"Моја обавеза није обавеза само вјерника, него човјека који штити Устав и закон, ја сам такав споразум потписао и ја ћу остати досљедан до краја", поручио је Кривокапић.

Он је додао да су се послије тога, навео је, дешавале одређене политичке игре, истакавши да се није десило у историји да је неко отишао на такав начин, у то вријеме и под тим условима да потписује такав уговор.

"Ја бих био недостојан премијер да сам то урадио, али обавјештавам сву јавност да ћу ових дана све учинити да тај темељни уговор буде што прије потписан", поручио је Кривокапић.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драшко

03.06.2021 17:15

Нека су Црногорци потписали са Ватиканом и Исламском заједницом уговор, а уговор са СПЦ мозе да цека, јер које СПЦ - оснивац српске Црне Горе и то је за Црногорце невазно. У вријеме социјализма за вријеме Титове дикатуре се уцило из историје да су Срби ормирали двије дрзаве Србију и Црну Гору, а сад се све измисља. Црногорац није нација него географска одредница српске дрзаве Црна Гора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

03.06.2021 18:09

А зашто би се уговор потписивао у глуво доба ноћи,далеко од очију јавности.Тај чин мора бити свечан и јавности најављен

Name

Да ли је

03.06.2021 19:08

Онда и БиХ географска одредница?

Name

Интелектуалац

03.06.2021 21:51

Е видис друг мој то сто ти писес је диктатура. Засто? Јер ти другима одредзујес ко це они бити! Ако се неко осјеца Црногорцем онда је он Црногорац, без обзира ста ти мислис о томе. Ако цемо о наметању другима ста ако би теби неко рекао да си Босанац? Предпостављам да цес то негирати и остати при СВОМ ЛИЦНОМ ставу, а Црногорцима би њихов лицни став забранио. Муцни мало главом и мозда схватис да ниси у праву. Са друге стране сви они у Црној Гори који се осјецају Србима су исто тако Срби, ни Црногорци им не смију наметати да су сви Црногорци....

Name

Сам свој

04.06.2021 06:02

По теби ЦРНОГОРЦИ нису нација па ста си онда ти ако нису потеби је ЦРНА ГОРА регија па ја казем да је и србиа регија и да је она само дио Балкана, Европе,и цијелог свијета

Name

Пензионер

04.06.2021 07:01

за Интектуалац, Слажем се друже са тобом али ипак власт Мила Ђукановића је забранила ћирилицу увела црногорски језик и то нема краја е то је проблем

Name

дјуро

03.06.2021 18:10

Кривокапицу није у твојој надлезности да у име цркве одредјујес датуме, потписи ти сада а када додје дан упокојења Амфилохија онда це мо потписе озваницити и прославити!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар БАЛЕЗИ

03.06.2021 18:28

Да је нешто тешко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

04.06.2021 11:05

...је у почетку била око ријеке Рашке и четири планине, (данас Санџак) окружена Бугарском , Угарском, Млецима и тзв "византијом" одн Источним Римским Царством (ИРЦ)... Како се ширила Србија од 12 вијека је доказ да је вјештачка творевина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу друзе

04.06.2021 18:17

На којим си ти супстанцама? Шта нам ти све написа види се да си врсни ‘историцар’ нема шта. Узми дозу сто прије.

Name

Мисо

04.06.2021 20:11

Е де нам ти мало објасни каква је Србија творевина