Krivokapić: Ovih 10 dana možda su najteži u mom životu

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da će potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), navodeći da je to isključivo pravno pitanje i da tu nema politike.

Region 03.06.2021 | 18:49
Krivokapić: Ovih 10 dana možda su najteži u mom životu

On je istakao da nema šta da krije od javnosti i da, kada je u pitanju Crkva, ne kalkuliše.

Krivokapić je naveo da je ponudio 30. oktobar (dan upokojenja blažeopočivšeg mitropolita Amfilohija) kao datum potpisivanja ugovora zbog odavanja počasti "onome ko je sve na prostorima Crne Gore duhovno preporodio".

"Mislim da su ovih 10 dana možda najteži u mom životu jer, ako posmatrate to pitanje samo sa te tačke gledišta, da li je to pravno ili političko pitanje, onda odmah da vam kažem da je isključivo pravno", naveo je Krivokapić za "Evronjuz Srbija".

On kaže da je pred početak zasjednja Svetog arhijereskog sabora SPC uputio pismo Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju u kome je naveo da je za potpisivanje temeljnog ugovora, ali da određeni pravni elementi koji su definisani u tom ugovoru nisu u skladu sa Ustavom i zakonom Crne Gore.

"Moja obaveza nije obaveza samo vjernika, nego čovjeka koji štiti Ustav i zakon, ja sam takav sporazum potpisao i ja ću ostati dosljedan do kraja", poručio je Krivokapić.

On je dodao da su se poslije toga, naveo je, dešavale određene političke igre, istakavši da se nije desilo u istoriji da je neko otišao na takav način, u to vrijeme i pod tim uslovima da potpisuje takav ugovor.

"Ja bih bio nedostojan premijer da sam to uradio, ali obavještavam svu javnost da ću ovih dana sve učiniti da taj temeljni ugovor bude što prije potpisan", poručio je Krivokapić.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Draško

03.06.2021 17:15

Neka su Crnogorci potpisali sa Vatikanom i Islamskom zajednicom ugovor, a ugovor sa SPC moze da ceka, jer koje SPC - osnivac srpske Crne Gore i to je za Crnogorce nevazno. U vrijeme socijalizma za vrijeme Titove dikature se ucilo iz istorije da su Srbi ormirali dvije drzave Srbiju i Crnu Goru, a sad se sve izmislja. Crnogorac nije nacija nego geografska odrednica srpske drzave Crna Gora.

ODGOVORITE
Name

Kosta

03.06.2021 18:09

A zašto bi se ugovor potpisivao u gluvo doba noći,daleko od očiju javnosti.Taj čin mora biti svečan i javnosti najavljen

Name

Da li je

03.06.2021 19:08

Onda i BiH geografska odrednica?

Name

Intelektualac

03.06.2021 21:51

E vidis drug moj to sto ti pises je diktatura. Zasto? Jer ti drugima odredzujes ko ce oni biti! Ako se neko osjeca Crnogorcem onda je on Crnogorac, bez obzira sta ti mislis o tome. Ako cemo o nametanju drugima sta ako bi tebi neko rekao da si Bosanac? Predpostavljam da ces to negirati i ostati pri SVOM LICNOM stavu, a Crnogorcima bi njihov licni stav zabranio. Mucni malo glavom i mozda shvatis da nisi u pravu. Sa druge strane svi oni u Crnoj Gori koji se osjecaju Srbima su isto tako Srbi, ni Crnogorci im ne smiju nametati da su svi Crnogorci....

Name

Sam svoj

04.06.2021 06:02

Po tebi CRNOGORCI nisu nacija pa sta si onda ti ako nisu potebi je CRNA GORA regija pa ja kazem da je i srbia regija i da je ona samo dio Balkana, Evrope,i cijelog svijeta

Name

Penzioner

04.06.2021 07:01

za Intektualac, Slažem se druže sa tobom ali ipak vlast Mila Đukanovića je zabranila ćirilicu uvela crnogorski jezik i to nema kraja e to je problem

Name

djuro

03.06.2021 18:10

Krivokapicu nije u tvojoj nadleznosti da u ime crkve odredjujes datume, potpisi ti sada a kada dodje dan upokojenja Amfilohija onda ce mo potpise ozvaniciti i proslaviti!!

ODGOVORITE
Name

Zar BALEZI

03.06.2021 18:28

Da je nešto teško?

ODGOVORITE
Name

Srbija

04.06.2021 11:05

...je u početku bila oko rijeke Raške i četiri planine, (danas Sandžak) okružena Bugarskom , Ugarskom, Mlecima i tzv "vizantijom" odn Istočnim Rimskim Carstvom (IRC)... Kako se širila Srbija od 12 vijeka je dokaz da je vještačka tvorevina.

ODGOVORITE
Name

Auuu druze

04.06.2021 18:17

Na kojim si ti supstancama? Šta nam ti sve napisa vidi se da si vrsni ‘istoricar’ nema šta. Uzmi dozu sto prije.

Name

Miso

04.06.2021 20:11

E de nam ti malo objasni kakva je Srbija tvorevina