Европска комисија: Најновије мјере за улазак у ЕУ

Европска комисија објавила је нове мјере за улазак у земље Европске уније. Постигнут је и договор о ЕУ дигиталном Цовид цертификату.

Регион 31.05.2021 | 18:54
Европска комисија: Најновије мјере за улазак у ЕУ

Како су навели, ово су кључне информације заједничким путним мјерама унутар ЕУ а које се заснивају на обојеној мапи коју је објавио ЕУ Центар за контролу болести:

- Потпуно вакцинисане особе које имају потврде о вакцинацији у складу са ЕУ дигиталним Цовид цертификатом требале би бити изузете од тестирања или карантена везаног за путовања 14 дана након примања посљедње дозе. Ово би такође требало обухватити опорављене особе које су примиле једну од двије дозе вакцине.

Особе које су прележале Цовид и које посједују цертификате у складу с ЕУ дигиталним Цовид цертификатом требале би бити изузете од тестирања или карантене везане за путовања током првих 180 дана након позитивног ПЦР теста.

- Особе с важећим цертификатом о испитивању у складу с ЕУ дигиталним Цовид цертификатом требају бити изузете од могућих захтјева за карантином. Комисија предлаже стандардни период ваљаности за тестове од 72 сата за ПЦР тестове и, ако их држава чланица прихвати, 48 сати за брзе антигенске тестове.

Хитне мјере

Државе чланице треба да поновно уведу мјере за вакцинисане и опорављене особе ако се епидемиолошка ситуација брзо погорша или ако је забиљежена велика преваленција забрињавајућих или интересантних сојева.

Појашњење и поједностављење захтјева, које их државе чланице намећу на основу властитих процеса доношења одлука:

о Путници из зелених зона се могу кретати без ограничења

о За путнике из наранчастих зона државе чланице могу захтијевати тест прије поласка (брзи антиген или ПЦР).

о За путнике из црвених зона државе чланице могу захтијевати да прођу карантин, осим ако немају тест прије поласка (брзи антиген или ПЦР).

Путнике из тамноцрвених зона треба обесхрабрити од небитних путовања. Захтјеви за тестирање и карантин остају на снази.

• Да би се обезбједило јединство породице, малољетници који путују с родитељима требају бити изузети из карантина када родитељи не требају проћи карантин, на примјер због вакцинације. Дјеца млађа од 6 година такође би требала бити изузета од тестирања у вези с путовањима.

• Комисија предлаже прилагођавање граница мапе европског Центра за контролу болести с обзиром на епидемиолошку ситуацију и напредак у цијепљењу. За подручја означена наранчастом бојом приједлог је повећати праг 14-дневне кумулативне стопе пријављивања случајева ЦОВИД-19 с 50 на 75. Слично томе, за црвена подручја приједлог је прилагодити распон са садашњих 50-150 на нови 75-150 случајева.

Поред тога, Комисија позива на даљње напоре како би се осигурало несметано увођење ЕУ дигиталног Цовид цертификата. У ту сврху, државе чланице требале би искористити, у највећој могућој мјери, постојеће могућности према националним законима да почну издавати ЕУ дигиталне Цовид цертификате већ прије ступања на снагу основне регулативе 1. јула.

Тамо гдје национални закон предвиђа провјеру Цовид цертификата, особе које посједују ЕУ дигитални Цовид цертификата већ би га могли користити током путовања.

Европска комисија ће подржати овај процес лансирањем централног дијела ЕУ дигиталног Цовид цертификата, ЕУ мрежног сучеља који чува јавне кључеве потребне за верификацију ЕУ дигиталног Цовид цертификата, 1. јуна. С обзиром на то да се путем мрежног сучеља ЕУ не размјењују лични подаци, државе чланице би већ могле искористити његову функционалност.

Данашњи приједлог Европске комисије такође ообезбјеђује усклађеност с правилима о небитним путовањима у ЕУ, које је ажурирано 20. маја 2021. године.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

децко

31.05.2021 17:32

Лудило се наставља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.05.2021 20:43

Није ово лудило, ово је супер. И боље да се не мијесамо са мајмунима ???

Name

Хм

31.05.2021 17:36

Страсно какве глобалистицке небулозе криминалног култа. Зло и наопако пландемисање и терор над народом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

02.06.2021 10:07

Таман и не планирам путовања да гледам идиотлук.

ОДГОВОРИТЕ