Evropska komisija: Najnovije mjere za ulazak u EU

Evropska komisija objavila je nove mjere za ulazak u zemlje Evropske unije. Postignut je i dogovor o EU digitalnom Covid certifikatu.

Region 31.05.2021 | 18:54
Evropska komisija: Najnovije mjere za ulazak u EU

Kako su naveli, ovo su ključne informacije zajedničkim putnim mjerama unutar EU a koje se zasnivaju na obojenoj mapi koju je objavio EU Centar za kontrolu bolesti:

- Potpuno vakcinisane osobe koje imaju potvrde o vakcinaciji u skladu sa EU digitalnim Covid certifikatom trebale bi biti izuzete od testiranja ili karantena vezanog za putovanja 14 dana nakon primanja posljednje doze. Ovo bi takođe trebalo obuhvatiti oporavljene osobe koje su primile jednu od dvije doze vakcine.

Osobe koje su preležale Covid i koje posjeduju certifikate u skladu s EU digitalnim Covid certifikatom trebale bi biti izuzete od testiranja ili karantene vezane za putovanja tokom prvih 180 dana nakon pozitivnog PCR testa.

- Osobe s važećim certifikatom o ispitivanju u skladu s EU digitalnim Covid certifikatom trebaju biti izuzete od mogućih zahtjeva za karantinom. Komisija predlaže standardni period valjanosti za testove od 72 sata za PCR testove i, ako ih država članica prihvati, 48 sati za brze antigenske testove.

Hitne mjere

Države članice treba da ponovno uvedu mjere za vakcinisane i oporavljene osobe ako se epidemiološka situacija brzo pogorša ili ako je zabilježena velika prevalencija zabrinjavajućih ili interesantnih sojeva.

Pojašnjenje i pojednostavljenje zahtjeva, koje ih države članice nameću na osnovu vlastitih procesa donošenja odluka:

o Putnici iz zelenih zona se mogu kretati bez ograničenja

o Za putnike iz narančastih zona države članice mogu zahtijevati test prije polaska (brzi antigen ili PCR).

o Za putnike iz crvenih zona države članice mogu zahtijevati da prođu karantin, osim ako nemaju test prije polaska (brzi antigen ili PCR).

Putnike iz tamnocrvenih zona treba obeshrabriti od nebitnih putovanja. Zahtjevi za testiranje i karantin ostaju na snazi.

• Da bi se obezbjedilo jedinstvo porodice, maloljetnici koji putuju s roditeljima trebaju biti izuzeti iz karantina kada roditelji ne trebaju proći karantin, na primjer zbog vakcinacije. Djeca mlađa od 6 godina takođe bi trebala biti izuzeta od testiranja u vezi s putovanjima.

• Komisija predlaže prilagođavanje granica mape evropskog Centra za kontrolu bolesti s obzirom na epidemiološku situaciju i napredak u cijepljenju. Za područja označena narančastom bojom prijedlog je povećati prag 14-dnevne kumulativne stope prijavljivanja slučajeva COVID-19 s 50 na 75. Slično tome, za crvena područja prijedlog je prilagoditi raspon sa sadašnjih 50-150 na novi 75-150 slučajeva.

Pored toga, Komisija poziva na daljnje napore kako bi se osiguralo nesmetano uvođenje EU digitalnog Covid certifikata. U tu svrhu, države članice trebale bi iskoristiti, u najvećoj mogućoj mjeri, postojeće mogućnosti prema nacionalnim zakonima da počnu izdavati EU digitalne Covid certifikate već prije stupanja na snagu osnovne regulative 1. jula.

Tamo gdje nacionalni zakon predviđa provjeru Covid certifikata, osobe koje posjeduju EU digitalni Covid certifikata već bi ga mogli koristiti tokom putovanja.

Evropska komisija će podržati ovaj proces lansiranjem centralnog dijela EU digitalnog Covid certifikata, EU mrežnog sučelja koji čuva javne ključeve potrebne za verifikaciju EU digitalnog Covid certifikata, 1. juna. S obzirom na to da se putem mrežnog sučelja EU ne razmjenjuju lični podaci, države članice bi već mogle iskoristiti njegovu funkcionalnost.

Današnji prijedlog Evropske komisije takođe oobezbjeđuje usklađenost s pravilima o nebitnim putovanjima u EU, koje je ažurirano 20. maja 2021. godine.

(N1)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

decko

31.05.2021 17:32

Ludilo se nastavlja...

ODGOVORITE
Name

Doboj

31.05.2021 20:43

Nije ovo ludilo, ovo je super. I bolje da se ne mijesamo sa majmunima ???

Name

Hm

31.05.2021 17:36

Strasno kakve globalisticke nebuloze kriminalnog kulta. Zlo i naopako plandemisanje i teror nad narodom

ODGOVORITE
Name

Hahaha

02.06.2021 10:07

Taman i ne planiram putovanja da gledam idiotluk.

ODGOVORITE