Бањалука: Суд донио пресуду у корист потрошача

Основни суд у Бањалуци донио је пресуду по којој предузеће Еко-топлане немају право да наплаћују услугу од оних грађана који не желе да користе услуге тог предузећа.

Република Српска 30.05.2021 | 20:07
Бањалука: Суд донио пресуду у корист потрошача

Еко-топлане немају право да наплаћују услугу од Бањалучана са којима немају потписан уговор о испоруци топлотне енерегије. То пише у недавној пресуди бањалучког Основног суда по тужби једног корисника против Еко-топлана. Суд је констатујући да корисник услуга није у облигационом односу са Еко топланама пресудио у корист грађанина.

Тужена (Еко-топлане) је након што је обавијештена да тужилац (корисник) не жели да са њом закључи уговор поштујући начело савјесности и поштења и добрих пословних обичаја требала истог искључити са система гријања, а не наметати му обавезу ступања у уговорни однос и наставити га задуживати.

Адвокат Вања Лакић која је водила предмет у име корисника услуга Еко-топлана каже да је оваква пресуда суда преседан И да би сви наредни спорови требали да прате ову пресуду суда. 

Суд се у пресуди позвао и на ранију одлуку Уставног суда Српске који је неуставним прогласио дијелове Одлуке о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије коју је 2018. године донијела бањалучка градска скупштина. Уставни суд је оцијенио да је нарушен принцип аутономије воље уговорних страна, јер се кориснику услуге и поред одбијања закључења уговора, а тиме и примања услуге, топлотна енергије испоручује и наплаћује. 

Бањалучки одборник Саша Лазић каже да је опозиција у претходном мандату упозоравала да ће доћи до овога. Такође и одборник СДС-а Александар Петковић који је био одборник у прошлом сазиву каже да је пресуда Основног суда очекивана.

БН је већ извјештавао о томе да нова топлана испоручује топлотну енергију и шаље рачуне и оним грађанима који је уопште не користе јер уградњом калориметра имају такву могућност а са топланом немају никакав уговор.

Стара топлана је својевремено обавијестила кориснике да са њима раскида уговоре и таква обавјештења су завршила у поштанским сандучићима корисника услуга старе топлане. Нова топлана са корисницима није потписивала уговоре већ је само наставила да испоручује енергију и шаље рачуне за наплату. 

Из Еко Топлана накнадно је саопштено да је, након што су започели са услугом производње и испоруке топлотне енергије, 2018.
године, одређени број грађана био у недоумици да ли постоји обавеза плаћања услуге и да ли је уговор са Еко топланама једини основ за плаћање услуге.

Ове недоумице су, како тврде, се појавиле након што је дио јавности био збуњен појавом злонамјерних дезинформација, у почетку рада Еко топлана, међутим, нажалост, појављују се и данас.

Они тврде да су многи корисници постали жртве ових дезинформација, пласираних од стране појединих, како наводе, интересних група којима из одређених разлога није у интересу да систем даљинског гријања у нашем граду функционише, а те групе због својих интереса покушавале су и покушавају, да створе забуну код одређеног броја корисника, излажући их само додатним судских трошковима и затезним каматама.

"Међутим, ово питање добило је епилог у виду бројних судских пресуда, које су постале судска пракса у корист Еко топлана", наводе у саопштењу и додају да су Основни и Окружни суд пресудили у корист Еко топлана заузевши став да сваки корисник мора да плати топлотну енергију која му је испоручена.

"Одлуком Скупштине града Бањалука о производњи, испоруци и кориштењу топлотне енергије јасно су дефинисана правила и начин искључења корисника са система даљинског гријања, а све недоумице и забуне које су владале, разријешио је Уставни суд Републике Српске, који је
недвосмислено потврдио да је процедура неведена у тој одлуци у складу са Уставом и законом саоштили су из Еко топлане Бањалука.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ријец

30.05.2021 19:18

Нецасни суд увијек остаје нецастан колико год фолирао и прикривао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легалиста

31.05.2021 06:02

Пријатно сам изненађен да постоји судија у РС који ради по закону.Судија који је донио ову одлуку заслужује поштовање.

Name

решено

30.05.2021 19:26

Прање пара...и шта сјечка може загријати...град од поламилиона...дајте молим вас, ..зато нам је власт "најбоља" у региону...мамицу им јебем, а сви прескупе ауте возају и по пет станова имају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

30.05.2021 19:40

Сад сви фино колективну тужбу, лову вратити раји, а власнику (знамо ко је), показати прстом према родном "Мркењ'ћу"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минус 15

30.05.2021 19:49

То нема нигдје на свијету, нећеш да се гријеш а да не платиш. Како плаћамо РТРС а не гледамо, бар ја. А да, то се зове "либерално тржиште".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потросац

30.05.2021 20:07

Законита и праведна одлука суда, без закљуценог уговора у писменом облику нема облигационог односа, па тако ни обавезе плацања. Обавеза плацања се не мозе једнострано наметати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

греендестинy

30.05.2021 21:16

Ни Електродистрибуција није потписала уговоре приликом преузимања потрошача. Ако би сви престали да плаћају струју, шта могу учинити? Нема ни теоретске шансе да искључе све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2021 05:37

Али струју сви желе да користе. У случају гријања стана, људи имају разне могућности и не морају бити прикључени на градско гријање.

Name

Фениx

31.05.2021 03:47

Неуклапају се у шему.Фали им корисника.Сила Бога немоли,Бог силу неволи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

31.05.2021 05:12

Сада не објављују на свом сајту ову вијест, а када су пресуде исле њима у корист пуна им уста била како су у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупо костају градјане

31.05.2021 06:44

Те "куповне дипломе"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

31.05.2021 06:52

Па какве везе има сто нисмо потписали уговор.Је ли ја имам гријање,имам,па морам га платити некоме,ста ме брига како се зове топлана,коме припада,и да ли имају уговор са мном.Онај ко ми испоруцује топлотну енергију,њему и плацам.Једино треба ријесити са овима сто имају калориметре,али не вјерујем да је бас овако као сто писе,па није нико будала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2021 09:42

Читаш ли ти вијест до краја или само наслов? Разумијес ли ти уопште о чему се ради? Теби додјем ја у стан и ставим ти једну пластичну кутијицу на витрину. Е а онда ти пошаљем рачун за прошли мјесец да платиш 19,90 КМ и тако и слиједеци мјесец. Ти ћутиш и плацас ми то сваки мјесец. Може ли свезнадару?

Name

Ноле

31.05.2021 13:00

За ре:индијанац,де ти мало боље процитај.Гријес се на градској топлани,имас уговор с њима,та топлана престане с радом,а ти и даље имас гријање,јер ти га пуста нека друга топлана,и ти си сад као паметан,нецес тим другима платити гријање,зато сто нису потписали уговор,без обзира сто је вец двије године просло од тога,и сто уредно добијас рацуне,и уредно се гријес.Де не паметуј,вец плати гријање и цути...