Banjaluka: Sud donio presudu u korist potrošača

Osnovni sud u Banjaluci donio je presudu po kojoj preduzeće Eko-toplane nemaju pravo da naplaćuju uslugu od onih građana koji ne žele da koriste usluge tog preduzeća.

Republika Srpska 30.05.2021 | 20:07
Banjaluka: Sud donio presudu u korist potrošača

Eko-toplane nemaju pravo da naplaćuju uslugu od Banjalučana sa kojima nemaju potpisan ugovor o isporuci toplotne eneregije. To piše u nedavnoj presudi banjalučkog Osnovnog suda po tužbi jednog korisnika protiv Eko-toplana. Sud je konstatujući da korisnik usluga nije u obligacionom odnosu sa Eko toplanama presudio u korist građanina.

Tužena (Eko-toplane) je nakon što je obaviještena da tužilac (korisnik) ne želi da sa njom zaključi ugovor poštujući načelo savjesnosti i poštenja i dobrih poslovnih običaja trebala istog isključiti sa sistema grijanja, a ne nametati mu obavezu stupanja u ugovorni odnos i nastaviti ga zaduživati.

Advokat Vanja Lakić koja je vodila predmet u ime korisnika usluga Eko-toplana kaže da je ovakva presuda suda presedan I da bi svi naredni sporovi trebali da prate ovu presudu suda. 

Sud se u presudi pozvao i na raniju odluku Ustavnog suda Srpske koji je neustavnim proglasio dijelove Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije koju je 2018. godine donijela banjalučka gradska skupština. Ustavni sud je ocijenio da je narušen princip autonomije volje ugovornih strana, jer se korisniku usluge i pored odbijanja zaključenja ugovora, a time i primanja usluge, toplotna energije isporučuje i naplaćuje. 

Banjalučki odbornik Saša Lazić kaže da je opozicija u prethodnom mandatu upozoravala da će doći do ovoga. Takođe i odbornik SDS-a Aleksandar Petković koji je bio odbornik u prošlom sazivu kaže da je presuda Osnovnog suda očekivana.

BN je već izvještavao o tome da nova toplana isporučuje toplotnu energiju i šalje račune i onim građanima koji je uopšte ne koriste jer ugradnjom kalorimetra imaju takvu mogućnost a sa toplanom nemaju nikakav ugovor.

Stara toplana je svojevremeno obavijestila korisnike da sa njima raskida ugovore i takva obavještenja su završila u poštanskim sandučićima korisnika usluga stare toplane. Nova toplana sa korisnicima nije potpisivala ugovore već je samo nastavila da isporučuje energiju i šalje račune za naplatu. 

Iz Eko Toplana naknadno je saopšteno da je, nakon što su započeli sa uslugom proizvodnje i isporuke toplotne energije, 2018.
godine, određeni broj građana bio u nedoumici da li postoji obaveza plaćanja usluge i da li je ugovor sa Eko toplanama jedini osnov za plaćanje usluge.

Ove nedoumice su, kako tvrde, se pojavile nakon što je dio javnosti bio zbunjen pojavom zlonamjernih dezinformacija, u početku rada Eko toplana, međutim, nažalost, pojavljuju se i danas.

Oni tvrde da su mnogi korisnici postali žrtve ovih dezinformacija, plasiranih od strane pojedinih, kako navode, interesnih grupa kojima iz određenih razloga nije u interesu da sistem daljinskog grijanja u našem gradu funkcioniše, a te grupe zbog svojih interesa pokušavale su i pokušavaju, da stvore zabunu kod određenog broja korisnika, izlažući ih samo dodatnim sudskih troškovima i zateznim kamatama.

"Međutim, ovo pitanje dobilo je epilog u vidu brojnih sudskih presuda, koje su postale sudska praksa u korist Eko toplana", navode u saopštenju i dodaju da su Osnovni i Okružni sud presudili u korist Eko toplana zauzevši stav da svaki korisnik mora da plati toplotnu energiju koja mu je isporučena.

"Odlukom Skupštine grada Banjaluka o proizvodnji, isporuci i korištenju toplotne energije jasno su definisana pravila i način isključenja korisnika sa sistema daljinskog grijanja, a sve nedoumice i zabune koje su vladale, razriješio je Ustavni sud Republike Srpske, koji je
nedvosmisleno potvrdio da je procedura nevedena u toj odluci u skladu sa Ustavom i zakonom saoštili su iz Eko toplane Banjaluka.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Rijec

30.05.2021 19:18

Necasni sud uvijek ostaje necastan koliko god folirao i prikrivao

ODGOVORITE
Name

Legalista

31.05.2021 06:02

Prijatno sam iznenađen da postoji sudija u RS koji radi po zakonu.Sudija koji je donio ovu odluku zaslužuje poštovanje.

Name

rešeno

30.05.2021 19:26

Pranje para...i šta sječka može zagrijati...grad od polamiliona...dajte molim vas, ..zato nam je vlast "najbolja" u regionu...mamicu im jebem, a svi preskupe aute vozaju i po pet stanova imaju....

ODGOVORITE
Name

mrga

30.05.2021 19:40

Sad svi fino kolektivnu tužbu, lovu vratiti raji, a vlasniku (znamo ko je), pokazati prstom prema rodnom "Mrkenj'ću"

ODGOVORITE
Name

Minus 15

30.05.2021 19:49

To nema nigdje na svijetu, nećeš da se griješ a da ne platiš. Kako plaćamo RTRS a ne gledamo, bar ja. A da, to se zove "liberalno tržište".

ODGOVORITE
Name

Potrosac

30.05.2021 20:07

Zakonita i pravedna odluka suda, bez zakljucenog ugovora u pismenom obliku nema obligacionog odnosa, pa tako ni obaveze placanja. Obaveza placanja se ne moze jednostrano nametati.

ODGOVORITE
Name

greendestiny

30.05.2021 21:16

Ni Elektrodistribucija nije potpisala ugovore prilikom preuzimanja potrošača. Ako bi svi prestali da plaćaju struju, šta mogu učiniti? Nema ni teoretske šanse da isključe sve nas.

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2021 05:37

Ali struju svi žele da koriste. U slučaju grijanja stana, ljudi imaju razne mogućnosti i ne moraju biti priključeni na gradsko grijanje.

Name

Fenix

31.05.2021 03:47

Neuklapaju se u šemu.Fali im korisnika.Sila Boga nemoli,Bog silu nevoli.

ODGOVORITE
Name

Pravda

31.05.2021 05:12

Sada ne objavljuju na svom sajtu ovu vijest, a kada su presude isle njima u korist puna im usta bila kako su u pravu.

ODGOVORITE
Name

Skupo kostaju gradjane

31.05.2021 06:44

Te "kupovne diplome"!

ODGOVORITE
Name

Nole

31.05.2021 06:52

Pa kakve veze ima sto nismo potpisali ugovor.Je li ja imam grijanje,imam,pa moram ga platiti nekome,sta me briga kako se zove toplana,kome pripada,i da li imaju ugovor sa mnom.Onaj ko mi isporucuje toplotnu energiju,njemu i placam.Jedino treba rijesiti sa ovima sto imaju kalorimetre,ali ne vjerujem da je bas ovako kao sto pise,pa nije niko budala...

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2021 09:42

Čitaš li ti vijest do kraja ili samo naslov? Razumijes li ti uopšte o čemu se radi? Tebi dodjem ja u stan i stavim ti jednu plastičnu kutijicu na vitrinu. E a onda ti pošaljem račun za prošli mjesec da platiš 19,90 KM i tako i slijedeci mjesec. Ti ćutiš i placas mi to svaki mjesec. Može li sveznadaru?

Name

Nole

31.05.2021 13:00

Za re:indijanac,de ti malo bolje procitaj.Grijes se na gradskoj toplani,imas ugovor s njima,ta toplana prestane s radom,a ti i dalje imas grijanje,jer ti ga pusta neka druga toplana,i ti si sad kao pametan,neces tim drugima platiti grijanje,zato sto nisu potpisali ugovor,bez obzira sto je vec dvije godine proslo od toga,i sto uredno dobijas racune,i uredno se grijes.De ne pametuj,vec plati grijanje i cuti...