Пропао пројекат радничких картица у Српској?!

Влада Републике Српске није успјела реализовати сопствени пројекат. Од идентификационих радничких картица неће бити ништа. БН ТВ сазнаје да ће се умјесто електронских картица, сви подаци о статусу радника провјеравати преко личне карте.

Република Српска 30.05.2021 | 15:26
Пропао пројекат радничких картица у Српској?!

Пореска управа Републике Српске прије неколико година дефинисала је Правилник о изгледу и садржају идентификационих радничких картица. Министарство финансија требало је да обезбиједи њихову набавку.

Пројекат је помпезно најављен, онда је расписан милионски тендер за набавку картица, набавка је два пута поништена, а онда је Канцеларија за разматрање жалби БИХ донијела рјешење  да је у цијелиом поступку Министарство финансија поступало незаконито. Провјерило смо да ли ће и када пројекат бити реализован?

Влада није успјела реализовати сопствени пројекат. Од идентификационих радничких картица неће бити ништа. БН ТВ сазнаје да ће се умјесто електронских картица, сви подаци о статусу радника провјеравати преко личне карте. Потврђено нам је то и у фирми ''ЕастЦоде'' која је задужена за реализацију измјењеног пројекта.

''Директно се ишчитава, тражи се ЈМБГ, он повлачи податке да ли сте и на колико сте запослени. Контролишемо рад на црно, колико су радници вриједни, куд се крећу. Чим се деси да није запослен, а нађе се на грађевини, мејл треба да стигне у централу да тај и тај није пријављен'' – каже за БН ТВ  директор ''ЕастЦоде'' д.о.о Бањалука Мирослав Матић.

Циљ идентификационих радничких картица био је да се сузбије сива економија. Међутим, све је остало само на идеји из прошлости. Мјењали су се министри чији је максимум, изгледа,  био тек да признају да се на сузбијању рада на црно кроз пројекте не ради ништа.

''Морам да признам да се у посљедње вријеме о томе није разговарало'' – рекао је 2017. године бивши министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић.  

О томе се изгледа није разговарало ни три године касније, јер су и садашњем министру рада Душку Милуновићу радничке картице које су најављене као кључно рјешење за субијање сиве економије – непозната тема.

''Вјерујте да нисам упознат са тим, стварно нисам упознат с тим'' – каже министар рада Републике Српске Душко Милуновић.

Упознати су зато синдикалци, којима је свеједно да ли ће се преко Идентификационе картице или личне карте очитавати подаци о раднику и његовом статусу. Важно им је само да постоји рјешење којим би се стало у крај раду на црно.

Послодавци поручују да су у старту знали да ће пројекат идентификационе картице доживјети фијаско.

''Оно што је наша идеја и на чему одавно инсистирамо је лакши и бржи начин електонског пријављивања радника да се и онима који раде привремене, повремене послове и пробни рад омогући другачији начин пријављивања чиме би смањили обавезе послодавац алии побољшали финансијску дисциплину у Републици Српској'' – каже Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске

Предвиђена цијена првобитног пројекта је била 1, 2 милиона КМ. У ''ЕастЦоду'' кажу да је за исту цијену преправљен софтвер и промјењена структура хардвера. Набављени су телефони, рачунари  и други уређаји које ће користити инспектори на терену за брзе провјере. Ако инспектор радника на послу затекне без идентификационог документа, мораће да плати двадесет марака. Казна за послодавца који се “провлачио” мимо закона, биће оштрија.

(БН) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Зељо

30.05.2021 13:48

Камено доба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста друго оцекивати

30.05.2021 14:19

Са тупим разбојницима из црвене секте на власти

Name

ц

30.05.2021 14:44

само кажњавајте народ, вама су казне чист приход, а трошите без размишљања. сада кад сте се сјетили картица могао би и који милијон проинтер узети. оваки пројекат, смислила влада, а и не знају бољи смислити. када би неко измислио софтвер да ради, а да владини службеници само раде послове странке на власти. то би било добро. НА ПОС"О.

Name

Напацен

30.05.2021 15:40

Невјероватно али устинито. Да бих преписао 2,5 дунума некаквог пасњака морао сам из Бања Луке да одем 6 пута у Добој. Из грунтовнице и катастра су ме 16 пута послали у банку да уплатим некакве таксе од 16 км па до 100 км, 3 пута да вадим потврду из пореске управе о измиреним обавезама и да цекам 5 мјесеци. Исте папире из катастра и грунтовнице сам 3 пута морао да вадим да бих ба крају са нотаром могао да потписем купопродајни уговор поменутог земљуста пете категорије и цетврте зоне... БЕЗООООБРАЗЛУК ЕПСКИХ РАЗМЈЕРА!!!!!!!!!!

Name

Свакао би се

30.05.2021 15:42

Томе селективно приступало, као свему уосталом....

Name

Борац

30.05.2021 19:23

Ста онај пијани министар изјави. Он нема појма.

Name

Мали

30.05.2021 13:49

Не иде им у прилог да задиру сами себи у посао са картицама. Ипак њихови кумови и пријатељи дрзе све градјевинске фирме које увијек добијају јавне (тајне) тендере. Инспекторат не гура носиц у аферу Кајак нпр., зна се гдје јаницари харац узимају, не иду код бегова него код сиротиње раје. Колико год тузби поднио ако то кумовима не иде у прилог оде све у застару. Народ одлази масовно, а таксе могу само расти да надомјесте мањак прихода од ПДВ због смањења становниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.05.2021 14:17

Управо то није прошло јер и ти тамо климпглавци морали би радити по божијем радном времену а и њихови огавни наредбодавци

Name

РЕГУЛАРНОСТ

30.05.2021 13:53

У ВЛАДИ И МИНИСТАРСТВИМА РАДЕ МИНИСТРИ И ОСОБЉЕ КОЈЕ ЈЕ ЗСВРСИЛО СКОЛУ ПОСКЕ ДРГОГ СВЈЕТСКОГ РАТА ,КАДА СЕ ПИСАЛО ДРВЕНОМ ОЛОВКОМ И РАЦУНАТО НА ДРВЕНЕ СТАПИЦЕ.КАДНИЈЕ СУ ИМ ПРИСТИГЛИ СИНОВИ И КЦЕРИ ТИХ ИСТИХ,КОЈИ СУ КУПИЛИ ЛАЗНЕ ДИПЛОМЕ,И ЗАТО КАСКАМО ЗА СВИЈЕТОМ У ТЕХНОЛОСКОМ ПРОЦЕСУ,ЈЕР НЕЗНАЈУ ДА РАДЕ НА САВРЕМЕНОЈ ТЕХНОЛОГИЈИ И НОВЦИ НАМЈЕЊЕНИ ЗА ТЕ НАМЈЕНЕ САМО СЕ ПРОВУКУ КРОЗ ТЕНДЕРЕ И КОРУПЦИЈОМ ЗАВРСЕ У ПРИВСТНИМ ДЗЕПОВИМА,А МИ ПОСТАЈЕМО РУАНДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

30.05.2021 14:02

Одлицно не подрзавам глобалистицке пројекте дигитализације?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мато

30.05.2021 14:06

некасе несекирају отице радницка класа у словенију тамо це имати јер снсд и мило су иселили пола РС у словенију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земља

30.05.2021 14:16

Јбг све је то до земље и залијевања,само се прима корупција, бандитизам и непотизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

30.05.2021 14:20

Па у чему је проблем? Све оствариш личном картом као и картицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

30.05.2021 15:27

Словенија моја дежела!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

30.05.2021 15:48

Пропало је све, зар не, једино кумовско тајкунске везе нису!

ОДГОВОРИТЕ
Name

како

30.05.2021 16:07

Како разумити имамо изврсну сруцну фирму Проинтер стотину примјера у ЕУ али наси слузбеници једу цевапе и неразумију ни један страни језик и ако "купују" испите вани, Да су питали мене ја би им позајмио моју јер ја је носам вец годинама и то имам мјесто у радној блузи да је не заборавим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

30.05.2021 17:42

Да се картице уведу, половина спонзора који финансирају странке пред изборе би разгулило у њемачку, јер не би имали ни за хљеб, а камоли за дрогу, љубавнице и бмw :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

31.05.2021 05:09

У том грму и лежи зец. Не одговара то највећим перачима прљавог новца за главне.