Propao projekat radničkih kartica u Srpskoj?!

Vlada Republike Srpske nije uspjela realizovati sopstveni projekat. Od identifikacionih radničkih kartica neće biti ništa. BN TV saznaje da će se umjesto elektronskih kartica, svi podaci o statusu radnika provjeravati preko lične karte.

Republika Srpska 30.05.2021 | 15:26
Propao projekat radničkih kartica u Srpskoj?!

Poreska uprava Republike Srpske prije nekoliko godina definisala je Pravilnik o izgledu i sadržaju identifikacionih radničkih kartica. Ministarstvo finansija trebalo je da obezbijedi njihovu nabavku.

Projekat je pompezno najavljen, onda je raspisan milionski tender za nabavku kartica, nabavka je dva puta poništena, a onda je Kancelarija za razmatranje žalbi BIH donijela rješenje  da je u cijeliom postupku Ministarstvo finansija postupalo nezakonito. Provjerilo smo da li će i kada projekat biti realizovan?

Vlada nije uspjela realizovati sopstveni projekat. Od identifikacionih radničkih kartica neće biti ništa. BN TV saznaje da će se umjesto elektronskih kartica, svi podaci o statusu radnika provjeravati preko lične karte. Potvrđeno nam je to i u firmi ''EastCode'' koja je zadužena za realizaciju izmjenjenog projekta.

''Direktno se iščitava, traži se JMBG, on povlači podatke da li ste i na koliko ste zaposleni. Kontrolišemo rad na crno, koliko su radnici vrijedni, kud se kreću. Čim se desi da nije zaposlen, a nađe se na građevini, mejl treba da stigne u centralu da taj i taj nije prijavljen'' – kaže za BN TV  direktor ''EastCode'' d.o.o Banjaluka Miroslav Matić.

Cilj identifikacionih radničkih kartica bio je da se suzbije siva ekonomija. Međutim, sve je ostalo samo na ideji iz prošlosti. Mjenjali su se ministri čiji je maksimum, izgleda,  bio tek da priznaju da se na suzbijanju rada na crno kroz projekte ne radi ništa.

''Moram da priznam da se u posljednje vrijeme o tome nije razgovaralo'' – rekao je 2017. godine bivši ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović.  

O tome se izgleda nije razgovaralo ni tri godine kasnije, jer su i sadašnjem ministru rada Dušku Milunoviću radničke kartice koje su najavljene kao ključno rješenje za subijanje sive ekonomije – nepoznata tema.

''Vjerujte da nisam upoznat sa tim, stvarno nisam upoznat s tim'' – kaže ministar rada Republike Srpske Duško Milunović.

Upoznati su zato sindikalci, kojima je svejedno da li će se preko Identifikacione kartice ili lične karte očitavati podaci o radniku i njegovom statusu. Važno im je samo da postoji rješenje kojim bi se stalo u kraj radu na crno.

Poslodavci poručuju da su u startu znali da će projekat identifikacione kartice doživjeti fijasko.

''Ono što je naša ideja i na čemu odavno insistiramo je lakši i brži način elektonskog prijavljivanja radnika da se i onima koji rade privremene, povremene poslove i probni rad omogući drugačiji način prijavljivanja čime bi smanjili obaveze poslodavac alii poboljšali finansijsku disciplinu u Republici Srpskoj'' – kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske

Predviđena cijena prvobitnog projekta je bila 1, 2 miliona KM. U ''EastCodu'' kažu da je za istu cijenu prepravljen softver i promjenjena struktura hardvera. Nabavljeni su telefoni, računari  i drugi uređaji koje će koristiti inspektori na terenu za brze provjere. Ako inspektor radnika na poslu zatekne bez identifikacionog dokumenta, moraće da plati dvadeset maraka. Kazna za poslodavca koji se “provlačio” mimo zakona, biće oštrija.

(BN) 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Zeljo

30.05.2021 13:48

Kameno doba

ODGOVORITE
Name

Sta drugo ocekivati

30.05.2021 14:19

Sa tupim razbojnicima iz crvene sekte na vlasti

Name

c

30.05.2021 14:44

samo kažnjavajte narod, vama su kazne čist prihod, a trošite bez razmišljanja. sada kad ste se sjetili kartica mogao bi i koji milijon prointer uzeti. ovaki projekat, smislila vlada, a i ne znaju bolji smisliti. kada bi neko izmislio softver da radi, a da vladini službenici samo rade poslove stranke na vlasti. to bi bilo dobro. NA POS"O.

Name

Napacen

30.05.2021 15:40

Nevjerovatno ali ustinito. Da bih prepisao 2,5 dunuma nekakvog pasnjaka morao sam iz Banja Luke da odem 6 puta u Doboj. Iz gruntovnice i katastra su me 16 puta poslali u banku da uplatim nekakve takse od 16 km pa do 100 km, 3 puta da vadim potvrdu iz poreske uprave o izmirenim obavezama i da cekam 5 mjeseci. Iste papire iz katastra i gruntovnice sam 3 puta morao da vadim da bih ba kraju sa notarom mogao da potpisem kupoprodajni ugovor pomenutog zemljusta pete kategorije i cetvrte zone... BEZOOOOBRAZLUK EPSKIH RAZMJERA!!!!!!!!!!

Name

Svakao bi se

30.05.2021 15:42

Tome selektivno pristupalo, kao svemu uostalom....

Name

Borac

30.05.2021 19:23

Sta onaj pijani ministar izjavi. On nema pojma.

Name

Mali

30.05.2021 13:49

Ne ide im u prilog da zadiru sami sebi u posao sa karticama. Ipak njihovi kumovi i prijatelji drze sve gradjevinske firme koje uvijek dobijaju javne (tajne) tendere. Inspektorat ne gura nosic u aferu Kajak npr., zna se gdje janicari harac uzimaju, ne idu kod begova nego kod sirotinje raje. Koliko god tuzbi podnio ako to kumovima ne ide u prilog ode sve u zastaru. Narod odlazi masovno, a takse mogu samo rasti da nadomjeste manjak prihoda od PDV zbog smanjenja stanovnistva.

ODGOVORITE
Name

Boki

30.05.2021 14:17

Upravo to nije prošlo jer i ti tamo klimpglavci morali bi raditi po božijem radnom vremenu a i njihovi ogavni naredbodavci

Name

REGULARNOST

30.05.2021 13:53

U VLADI I MINISTARSTVIMA RADE MINISTRI I OSOBLJE KOJE JE ZSVRSILO SKOLU POSKE DRGOG SVJETSKOG RATA ,KADA SE PISALO DRVENOM OLOVKOM I RACUNATO NA DRVENE STAPICE.KADNIJE SU IM PRISTIGLI SINOVI I KCERI TIH ISTIH,KOJI SU KUPILI LAZNE DIPLOME,I ZATO KASKAMO ZA SVIJETOM U TEHNOLOSKOM PROCESU,JER NEZNAJU DA RADE NA SAVREMENOJ TEHNOLOGIJI I NOVCI NAMJENJENI ZA TE NAMJENE SAMO SE PROVUKU KROZ TENDERE I KORUPCIJOM ZAVRSE U PRIVSTNIM DZEPOVIMA,A MI POSTAJEMO RUANDA.

ODGOVORITE
Name

Hm

30.05.2021 14:02

Odlicno ne podrzavam globalisticke projekte digitalizacije?.

ODGOVORITE
Name

mato

30.05.2021 14:06

nekase nesekiraju otice radnicka klasa u sloveniju tamo ce imati jer snsd i milo su iselili pola RS u sloveniju

ODGOVORITE
Name

Zemlja

30.05.2021 14:16

Jbg sve je to do zemlje i zalijevanja,samo se prima korupcija, banditizam i nepotizam.

ODGOVORITE
Name

Предраг

30.05.2021 14:20

Па у чему је проблем? Све оствариш личном картом као и картицом.

ODGOVORITE
Name

Posteno

30.05.2021 15:27

Slovenija moja dežela!

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

30.05.2021 15:48

Propalo je sve, zar ne, jedino kumovsko tajkunske veze nisu!

ODGOVORITE
Name

kako

30.05.2021 16:07

Kako razumiti imamo izvrsnu srucnu firmu Prointer stotinu primjera u EU ali nasi sluzbenici jedu cevape i nerazumiju ni jedan strani jezik i ako "kupuju" ispite vani, Da su pitali mene ja bi im pozajmio moju jer ja je nosam vec godinama i to imam mjesto u radnoj bluzi da je ne zaboravim.

ODGOVORITE
Name

mrga

30.05.2021 17:42

Da se kartice uvedu, polovina sponzora koji finansiraju stranke pred izbore bi razgulilo u njemačku, jer ne bi imali ni za hljeb, a kamoli za drogu, ljubavnice i bmw :-)

ODGOVORITE
Name

čegrtuša

31.05.2021 05:09

U tom grmu i leži zec. Ne odgovara to najvećim peračima prljavog novca za glavne.