Откривен нови интерни документ: Могућ договор?

У интерном радном документу Европске службе за спољне послове говори се о могућности постизања коначног споразума у дијалогу Београда и Приштине у 2021.

Свијет 29.05.2021 | 21:16
Откривен нови интерни документ: Могућ договор?

Овај документ сачињен је након недавне вечере шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља са лидерима Западног Балкана, преноси приштински портал Демокрациа.цом.

"Након словеначког председавања Саветом ЕУ у 2021. години постоји могућност за постизање правно обавезујућег споразума за нормализацију односа између Приштине и Београда кроз дијалог", наводи се у документу ЕЕАС.

Додаје се да је "словеначко политичко наслеђе на Западном Балкану свеукупно позитивно и добро прихваћено од свих страна" као и да је намера "нон-пејпера" који се доводи у везу са Словенијом да се наруши имиџ Словеније уочи председавања у ЕУ.

Такође је у документу наведено да ЕУ позива премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да буде посвећен преговарачком процесу и дијалогу, као и да избегне кашњења која могу настати као резултат локалних избора у покрајини који ће бити одржани на јесен.

"Важно је да овом приликом земље ЕУ подрже Лајчаков дневни ред и подстакну Куртија да настави дијалог без одлагања", наглашава се, између осталог, у документу.

У документу у који је приштински портал Демокрациа.цом имао увид наводи се и да треба извршити политички притисак на одређене политичке кругове и опозицију у Приштини да олакшају будуће споразуме и подрже постизање историјског компромиса између Приштине и Београда.

''Курти је говорио о политичкој неспремности скупштине Косова, која би могла да изазове дугорочну политичку нестабилност чак и унутар његове парламентарне групе", наводи се у радном документу ЕЕАС и додаје да ће те унутрашње компликације бити решене новим сценаријима, као што је ширење владајуће коалиције у циљу политичке подршке.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цитај Предлог Стотину Пута

30.05.2021 05:15

Ако ЕЗ казе да би обавезујуци предлог био добар за Србију онда бас треба ставит прст на цело и добро процитат тај предлог. Ако се ЕЗ бас зури да направи договор бојим се да то није добро за Србију. Кад год ЕЗ хвали Србију ја се просто најезим јер никад нису били објективни према Србији и несто опет спремају да понизе Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

30.05.2021 06:52

Председник лепо реце даје главу непризнаје косово .Ми срби одувек каземо ..живи били па видели..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дијаспора

30.05.2021 08:36

И наси предсједници сваста рекосе ал кад странац одлуци готово је .Задњи примјер Нато на Мањаци додик у рупи.

Name

ОБЕЛИX

30.05.2021 11:30

Поштовање резолуције 1244,а све остало су жеље или тренирање строгоће.

ОДГОВОРИТЕ