Otkriven novi interni dokument: Moguć dogovor?

U internom radnom dokumentu Evropske službe za spoljne poslove govori se o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine u 2021.

Svijet 29.05.2021 | 21:16
Otkriven novi interni dokument: Moguć dogovor?

Ovaj dokument sačinjen je nakon nedavne večere šefa diplomatije EU Žozepa Borelja sa liderima Zapadnog Balkana, prenosi prištinski portal Demokracia.com.

"Nakon slovenačkog predsedavanja Savetom EU u 2021. godini postoji mogućnost za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda kroz dijalog", navodi se u dokumentu EEAS.

Dodaje se da je "slovenačko političko nasleđe na Zapadnom Balkanu sveukupno pozitivno i dobro prihvaćeno od svih strana" kao i da je namera "non-pejpera" koji se dovodi u vezu sa Slovenijom da se naruši imidž Slovenije uoči predsedavanja u EU.

Takođe je u dokumentu navedeno da EU poziva premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da bude posvećen pregovaračkom procesu i dijalogu, kao i da izbegne kašnjenja koja mogu nastati kao rezultat lokalnih izbora u pokrajini koji će biti održani na jesen.

"Važno je da ovom prilikom zemlje EU podrže Lajčakov dnevni red i podstaknu Kurtija da nastavi dijalog bez odlaganja", naglašava se, između ostalog, u dokumentu.

U dokumentu u koji je prištinski portal Demokracia.com imao uvid navodi se i da treba izvršiti politički pritisak na određene političke krugove i opoziciju u Prištini da olakšaju buduće sporazume i podrže postizanje istorijskog kompromisa između Prištine i Beograda.

''Kurti je govorio o političkoj nespremnosti skupštine Kosova, koja bi mogla da izazove dugoročnu političku nestabilnost čak i unutar njegove parlamentarne grupe", navodi se u radnom dokumentu EEAS i dodaje da će te unutrašnje komplikacije biti rešene novim scenarijima, kao što je širenje vladajuće koalicije u cilju političke podrške.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Citaj Predlog Stotinu Puta

30.05.2021 05:15

Ako EZ kaze da bi obavezujuci predlog bio dobar za Srbiju onda bas treba stavit prst na celo i dobro procitat taj predlog. Ako se EZ bas zuri da napravi dogovor bojim se da to nije dobro za Srbiju. Kad god EZ hvali Srbiju ja se prosto najezim jer nikad nisu bili objektivni prema Srbiji i nesto opet spremaju da ponize Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

30.05.2021 06:52

Predsednik lepo rece daje glavu nepriznaje kosovo .Mi srbi oduvek kazemo ..živi bili pa videli..

ODGOVORITE
Name

re dijaspora

30.05.2021 08:36

I nasi predsjednici svasta rekose al kad stranac odluci gotovo je .Zadnji primjer Nato na Manjaci dodik u rupi.

Name

OBELIX

30.05.2021 11:30

Poštovanje rezolucije 1244,a sve ostalo su želje ili treniranje strogoće.

ODGOVORITE