Власт блефира да су против ОХР-а, они су га и задржали?!

Дан након што је Кристијан Шмит изабран на позицију високог представника међународне заједнице за БиХ, не престају политичке реакције из Републике Српске.

Република Српска 28.05.2021 | 16:24
Власт блефира да су против ОХР-а, они су га и задржали?!

- Добра вијест је да Валентин Инцко одлази, али лоша је да и нови високи представник долази. Именовање Кристијана Шмита је нелегално, мимо процедура и неусклађено са Дејтонским споразумом – закључак је странака које чине владајућу коалицију у РС. 

"Мислим да је и ово сада још један од начина да међународна заједница, рекла бих више међународни фактор, показује недосљедност и лицемјерје и да у суштини не разумију шта су стварне потребе овог простора и ове земље хоће да покваре све што је потенцијална шанса да овдје преживимо", рекла је Цвијановићева.

- Прича о противљењу именовањем новог високог представника је само блеф власти – каже лидер СДС-а Мирко Шаровић. Он је против доласка и именовања новог високог предстваника ко год то био и како год се звао.

''Ја мислим да су главни кривци доласка високог предстваника Додик и његова гарнитура. Немој д се лажемо, њему то одговара. Одговарао му је и Инцко он је желио да Инцко остан што дуже да би са њим прави перформансе и сцене које су ту'', изјавио је за БН ТВ предсједник СДС Мирко Шаровић.

- Да није било перформанса и сцена високи представник је још 2006 године требао да оде, али није.  Сачували су га Харис Силајџић и Милорад Додик причама о БИХ без ентитета с једне и рефереднуму о отцјепљењу РС с друге стране – каже лидер ПДП.

''То је само прича за ових неколико дана. Било је разних прича па од тога ништа није било. Први ће се усликати са Шмитом ови који то сада тобоже нешто одбијају и сикирају, а у суштини вјешто реирају тензије која је уморна од сукоба и конфликта. Ништа им не вјерујем јер су то варалице, лажови који манипулишу са народом'', изјавио је лидер ПДП Бранислав Бореновић.

ДНС је такође против доласка високог представника. Пелене ОХР, туторисање и поништавање демократије у сред Европе дајући једном човјеку више моћи од демократски изабраних институција је кажу лоша вијест.

"Сматармо даје кочничар БИХ и да ће дијалог у БИХ кренути након његовог одласка када БИХ постане суверена држава, а не протекторат'' каже за БН ТВ члан Предсједништва ДНС  Александар Главаш.

Предсједник РС најавила је састанак са лидерима опозиционих партија, поводом именовања Кристијана Шмита за високог представника. Судећи према првим  реакцијама од тога неће бити ништа.

"Какав одговор очекују? То је за нас неприхватљиво. Они играју своју игру, баш их брига шта ће представник да ради, али им треба та представа коју ће да продају наредних мјесеци'' – каже Шаровић.

"Ја мислим да је бесмислено долазити на састанке гдје се састанчи са владајућим странакама а онда се дискутује са опозицијом о темама које су много пута речене у НС РС", каже Бореновић.

"ДНС ће се о позиву одредити на органима странке док видимошта је садржај позива", каже Главаш.

Шмит је 2016. године био савезни министар пољопривреде, а у БиХ је стигао како би убиједио руководство Српске, које се тада противило адаптацији ССП између БиХ и ЕУ, који је био услов за предају Захтјева за чланство у ЕУ, да попусти. 

Власти Српске су тада биле става да ће адаптација ССП нанијети штету пољопривреди БиХ, па су тадашњи чланови Савјета министара БиХ и члан Председништва БиХ Младен Иванић одбијали гласати без сагласности Владе РС. Шмит је након разговора са Додиком и Цвијановићевом, ипак, успио да их убиједи да дају своју сагласност на адаптацију ССП.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Наравно

28.05.2021 14:31

Док је ОХР, нема ЕУ, сто им одговара. Све је заробљено,зацарани круг док сасвим транспарентно мафијасе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемјерно

28.05.2021 14:42

Једну као та а други као проти, једно је сигурно на дјелу СУ СВИ (СДА, ХЗ и СНД) против уласка у ЕУ из лицног интереса,тј.криминалног.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слажем се

28.05.2021 15:32

100% се управу. Власт се опирала реформи полиције и укидању МУПа Српске, што је испровоцирало ОХР да остане. Да је СДС остао 100% би прошла реформа полиције, а Српске и ОХР-а већ одавно не би било. У томе се 100% слажем.

Name

Ре

28.05.2021 17:00

Ти друго ниште и не знаш него да се слажеш и слијежеш јер си бот и подгузна мува.

Name

Слоба

28.05.2021 14:52

Ма стварно какве све идиотарије и глупости нецес цути. Јасно је наведено у Дајтону ста су услови да ОХР напусти земљу. Ове глупости Милета и остали су за потпуно неписмене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.05.2021 15:07

Инцко сноси одговорност за лош живот и патњу народа за три хаос владајуће странке у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

28.05.2021 15:34

Било је ту и разних вечерица уз договоре како добро згрнути а богами и подијелити паре а да народ а и тузиоци то не примијете док не поједе вук магарца

Name

Перица

28.05.2021 16:24

Ви, народе, сам носите одгворност....и даље гласајте за мафијаси и корумпиран лопозу.

Name

Сељак

28.05.2021 15:34

Инзко је требало да помијења ове ултра националисте на вријеме сада не бисмо имали ову ситуацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Перицу

28.05.2021 18:57

Избори су само ФАРСААА! народ је препустен сам себи од рата! Политицка мафија хара партијаси урусили систем неце они сами да се хапсе од тузиоца судија па до мјесних заједница харају бахате се бздзетом као да им је цацевина брзи потез забранити странке а институције распустити партијдке ненародне не дрзавне само раде за интерес партијаса корумпираних!!!

Name

У ЕУ

28.05.2021 15:44

Цемо се прикљуцити само под условом да власт на ентитским и дрзавном нивоу буде прослост у супротном продавање магле.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.05.2021 17:27

Блефирате и ви и они. И вама и њима ово безвлашће много одговара. По свему сте исти осим по џепу. Њихов је много пунији е то је та разлика и што вас боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

28.05.2021 17:57

Па хајде ако смо сви против ОХРа И ВП Саровицу, Бореновицу идемо на улицу и показати ВП да није добро дошао И да нас не интересује.

ОДГОВОРИТЕ