Vlast blefira da su protiv OHR-a, oni su ga i zadržali?!

Dan nakon što je Kristijan Šmit izabran na poziciju visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, ne prestaju političke reakcije iz Republike Srpske.

Republika Srpska 28.05.2021 | 16:24
Vlast blefira da su protiv OHR-a, oni su ga i zadržali?!

- Dobra vijest je da Valentin Incko odlazi, ali loša je da i novi visoki predstavnik dolazi. Imenovanje Kristijana Šmita je nelegalno, mimo procedura i neusklađeno sa Dejtonskim sporazumom – zaključak je stranaka koje čine vladajuću koaliciju u RS. 

"Mislim da je i ovo sada još jedan od načina da međunarodna zajednica, rekla bih više međunarodni faktor, pokazuje nedosljednost i licemjerje i da u suštini ne razumiju šta su stvarne potrebe ovog prostora i ove zemlje hoće da pokvare sve što je potencijalna šansa da ovdje preživimo", rekla je Cvijanovićeva.

- Priča o protivljenju imenovanjem novog visokog predstavnika je samo blef vlasti – kaže lider SDS-a Mirko Šarović. On je protiv dolaska i imenovanja novog visokog predstvanika ko god to bio i kako god se zvao.

''Ja mislim da su glavni krivci dolaska visokog predstvanika Dodik i njegova garnitura. Nemoj d se lažemo, njemu to odgovara. Odgovarao mu je i Incko on je želio da Incko ostan što duže da bi sa njim pravi performanse i scene koje su tu'', izjavio je za BN TV predsjednik SDS Mirko Šarović.

- Da nije bilo performansa i scena visoki predstavnik je još 2006 godine trebao da ode, ali nije.  Sačuvali su ga Haris Silajdžić i Milorad Dodik pričama o BIH bez entiteta s jedne i referednumu o otcjepljenju RS s druge strane – kaže lider PDP.

''To je samo priča za ovih nekoliko dana. Bilo je raznih priča pa od toga ništa nije bilo. Prvi će se uslikati sa Šmitom ovi koji to sada tobože nešto odbijaju i sikiraju, a u suštini vješto reiraju tenzije koja je umorna od sukoba i konflikta. Ništa im ne vjerujem jer su to varalice, lažovi koji manipulišu sa narodom'', izjavio je lider PDP Branislav Borenović.

DNS je takođe protiv dolaska visokog predstavnika. Pelene OHR, tutorisanje i poništavanje demokratije u sred Evrope dajući jednom čovjeku više moći od demokratski izabranih institucija je kažu loša vijest.

"Smatarmo daje kočničar BIH i da će dijalog u BIH krenuti nakon njegovog odlaska kada BIH postane suverena država, a ne protektorat'' kaže za BN TV član Predsjedništva DNS  Aleksandar Glavaš.

Predsjednik RS najavila je sastanak sa liderima opozicionih partija, povodom imenovanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Sudeći prema prvim  reakcijama od toga neće biti ništa.

"Kakav odgovor očekuju? To je za nas neprihvatljivo. Oni igraju svoju igru, baš ih briga šta će predstavnik da radi, ali im treba ta predstava koju će da prodaju narednih mjeseci'' – kaže Šarović.

"Ja mislim da je besmisleno dolaziti na sastanke gdje se sastanči sa vladajućim stranakama a onda se diskutuje sa opozicijom o temama koje su mnogo puta rečene u NS RS", kaže Borenović.

"DNS će se o pozivu odrediti na organima stranke dok vidimošta je sadržaj poziva", kaže Glavaš.

Šmit je 2016. godine bio savezni ministar poljoprivrede, a u BiH je stigao kako bi ubijedio rukovodstvo Srpske, koje se tada protivilo adaptaciji SSP između BiH i EU, koji je bio uslov za predaju Zahtjeva za članstvo u EU, da popusti. 

Vlasti Srpske su tada bile stava da će adaptacija SSP nanijeti štetu poljoprivredi BiH, pa su tadašnji članovi Savjeta ministara BiH i član Predsedništva BiH Mladen Ivanić odbijali glasati bez saglasnosti Vlade RS. Šmit je nakon razgovora sa Dodikom i Cvijanovićevom, ipak, uspio da ih ubijedi da daju svoju saglasnost na adaptaciju SSP.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Naravno

28.05.2021 14:31

Dok je OHR, nema EU, sto im odgovara. Sve je zarobljeno,zacarani krug dok sasvim transparentno mafijase.....

ODGOVORITE
Name

Licemjerno

28.05.2021 14:42

Jednu kao ta a drugi kao proti, jedno je sigurno na djelu SU SVI (SDA, HZ i SND) protiv ulaska u EU iz licnog interesa,tj.kriminalnog.....

ODGOVORITE
Name

Slažem se

28.05.2021 15:32

100% se upravu. Vlast se opirala reformi policije i ukidanju MUPa Srpske, što je isprovociralo OHR da ostane. Da je SDS ostao 100% bi prošla reforma policije, a Srpske i OHR-a već odavno ne bi bilo. U tome se 100% slažem.

Name

Re

28.05.2021 17:00

Ti drugo nište i ne znaš nego da se slažeš i sliježeš jer si bot i podguzna muva.

Name

Sloba

28.05.2021 14:52

Ma stvarno kakve sve idiotarije i gluposti neces cuti. Jasno je navedeno u Dajtonu sta su uslovi da OHR napusti zemlju. Ove gluposti Mileta i ostali su za potpuno nepismene...

ODGOVORITE
Name

re

28.05.2021 15:07

Incko snosi odgovornost za loš život i patnju naroda za tri haos vladajuće stranke u BiH.

ODGOVORITE
Name

Da ali

28.05.2021 15:34

Bilo je tu i raznih večerica uz dogovore kako dobro zgrnuti a bogami i podijeliti pare a da narod a i tuzioci to ne primijete dok ne pojede vuk magarca

Name

Perica

28.05.2021 16:24

Vi, narode, sam nosite odgvornost....i dalje glasajte za mafijasi i korumpiran lopozu.

Name

Seljak

28.05.2021 15:34

Inzko je trebalo da pomijenja ove ultra nacionaliste na vrijeme sada ne bismo imali ovu situaciju.

ODGOVORITE
Name

Za Pericu

28.05.2021 18:57

Izbori su samo FARSAAA! narod je prepusten sam sebi od rata! Politicka mafija hara partijasi urusili sistem nece oni sami da se hapse od tuzioca sudija pa do mjesnih zajednica haraju bahate se bzdzetom kao da im je cacevina brzi potez zabraniti stranke a institucije raspustiti partijdke nenarodne ne drzavne samo rade za interes partijasa korumpiranih!!!

Name

U EU

28.05.2021 15:44

Cemo se prikljuciti samo pod uslovom da vlast na entitskim i drzavnom nivou bude proslost u suprotnom prodavanje magle.....

ODGOVORITE
Name

А

28.05.2021 17:27

Блефирате и ви и они. И вама и њима ово безвлашће много одговара. По свему сте исти осим по џепу. Њихов је много пунији е то је та разлика и што вас боли.

ODGOVORITE
Name

Cccc

28.05.2021 17:57

Pa hajde ako smo svi protiv OHRa I VP Sarovicu, Borenovicu idemo na ulicu i pokazati VP da nije dobro došao I da nas ne interesuje.

ODGOVORITE