Бјелоруски авион не смије летјети над Француском

Бјелоруски путнички авион на лету из Минска у Барцелону окренуо се усред лета, показују подаци Флигхтрадара24 након што га је Пољска обавијестила да можда неће моћи ући у француски ваздушни простор.

Свијет 28.05.2021 | 13:36
Бјелоруски авион не смије летјети над Француском

Челници Европске уније наредили су званичницима да наметну нове санкције Бјелорусији и пронађу начин да се забрани лет бјелоруским превозницима у ваздушном простору ЕУ након што је присилно приземљен Рyанаиров авион у Минску и ухваћен новинар.

Лет 2869 бјелоруског државног превозника Белавије из Минска требао је послијеподне слетјети у Барселону.

"Тај пилот је од нас примио информацију да је француски зрачни простор блокиран и да можда има проблем с уласком", рекао је потпарол Пољске агенције за ваздушни промет (ПАНСА) Паwел Лукасиеwицз. Белавиа је одбила коментарисати случај. 

Француски министар саобраћаја Јеан-Баптисте Дјеббари рекао је у понедјељак да је Француска суспендовала летове Белавије у свом авио простору. Белавиа је објавила да јој је забрањено летјети у Литву, Латвију, Француску, Шведску, Велику Британију, Финску, Чешку и Украјину. 

Пољска тренутно допушта Белавији улазак у њезин зрачни простор. Авион из Минска у Варшаву слетио је у пољску престолницу данас у 12:20 по ГМТ-у, наводи се на страницама градске зрачне луке Цхопин.

 (БУКА)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Горан

28.05.2021 13:28

Бјелорусија није пристала на Ковид игру,зато це платити...а ово је тек почетак тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

28.05.2021 14:16

А каква је разлика између тог новинара и Асанжа? Никаква! Обојица су ухапшена од стране матичних држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

28.05.2021 16:12

Никога није брига за новинаре, не буди наиван. Проблем је сто је Лукасенко на превару, и супротно свим правилима и медјународном праву, приземљио путницки авион који никада није требало да слети у Минск. Питам се ста би ти мислио да ти пилот током лета казе да принудно слијецете јер је безбједност путника и летјелице угрозена. Умоболна демонстрација бахатости и безобразлука, јер су се новонара могли докопати на много непримјетнији нацин. Лици ми на насег Милорада...

Name

Коме ти писес?

28.05.2021 16:29

Мени?, сто то знам о цему ти писес, напоран си! Овима сто појма немају, и њима си напоран! Они појма немају о цему ти писес! Докле висе? Иди на улицу па прицај, мозда те неко и примјети!? Поз

Name

за ре Скептик

29.05.2021 06:30

Ако гледамо објективно и без навијања. Многи авиони су слетали присилно које-куда и ником ниста.Политика је то брале. Ајд' у здрављу и весељу, добри народе.