Bjeloruski avion ne smije letjeti nad Francuskom

Bjeloruski putnički avion na letu iz Minska u Barcelonu okrenuo se usred leta, pokazuju podaci Flightradara24 nakon što ga je Poljska obavijestila da možda neće moći ući u francuski vazdušni prostor.

Svijet 28.05.2021 | 13:36
Bjeloruski avion ne smije letjeti nad Francuskom

Čelnici Evropske unije naredili su zvaničnicima da nametnu nove sankcije Bjelorusiji i pronađu način da se zabrani let bjeloruskim prevoznicima u vazdušnom prostoru EU nakon što je prisilno prizemljen Ryanairov avion u Minsku i uhvaćen novinar.

Let 2869 bjeloruskog državnog prevoznika Belavije iz Minska trebao je poslijepodne sletjeti u Barselonu.

"Taj pilot je od nas primio informaciju da je francuski zračni prostor blokiran i da možda ima problem s ulaskom", rekao je potparol Poljske agencije za vazdušni promet (PANSA) Pawel Lukasiewicz. Belavia je odbila komentarisati slučaj. 

Francuski ministar saobraćaja Jean-Baptiste Djebbari rekao je u ponedjeljak da je Francuska suspendovala letove Belavije u svom avio prostoru. Belavia je objavila da joj je zabranjeno letjeti u Litvu, Latviju, Francusku, Švedsku, Veliku Britaniju, Finsku, Češku i Ukrajinu. 

Poljska trenutno dopušta Belaviji ulazak u njezin zračni prostor. Avion iz Minska u Varšavu sletio je u poljsku prestolnicu danas u 12:20 po GMT-u, navodi se na stranicama gradske zračne luke Chopin.

 (BUKA)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Goran

28.05.2021 13:28

Bjelorusija nije pristala na Kovid igru,zato ce platiti...a ovo je tek početak toga

ODGOVORITE
Name

Skeptik

28.05.2021 14:16

A kakva je razlika između tog novinara i Asanža? Nikakva! Obojica su uhapšena od strane matičnih država.

ODGOVORITE
Name

Re Skeptik

28.05.2021 16:12

Nikoga nije briga za novinare, ne budi naivan. Problem je sto je Lukasenko na prevaru, i suprotno svim pravilima i medjunarodnom pravu, prizemljio putnicki avion koji nikada nije trebalo da sleti u Minsk. Pitam se sta bi ti mislio da ti pilot tokom leta kaze da prinudno slijecete jer je bezbjednost putnika i letjelice ugrozena. Umobolna demonstracija bahatosti i bezobrazluka, jer su se novonara mogli dokopati na mnogo neprimjetniji nacin. Lici mi na naseg Milorada...

Name

Kome ti pises?

28.05.2021 16:29

Meni?, sto to znam o cemu ti pises, naporan si! Ovima sto pojma nemaju, i njima si naporan! Oni pojma nemaju o cemu ti pises! Dokle vise? Idi na ulicu pa pricaj, mozda te neko i primjeti!? Poz

Name

za re Skeptik

29.05.2021 06:30

Ako gledamo objektivno i bez navijanja. Mnogi avioni su sletali prisilno koje-kuda i nikom nista.Politika je to brale. Ajd' u zdravlju i veselju, dobri narode.