Тужилаштво подигло оптужницу због несреће у Италији

Вербанијско тужилаштво покренуло је истрагу чији је циљ да открије ко је одговоран за пад кабине на жичари Стреса-Мотароне у близини језера Мађиоре у Италији у недјељу поподне, која је однијела животе 14 људи, четири породице, неке рођене у Израелу.

Свијет 25.05.2021 | 21:32
Тужилаштво подигло оптужницу због несреће у Италији

Породица Амита Бирана са супругом Тал Пелег и двогодишњим дјететом Томом Бираном живјела је у Павији. Али са њима су умрли и њени бака и дједа, Ихак Коен (81) и Барбара Кониски (71), који су дошли из Тел Авива да проведу одмор са својим унуцима и праунуком. Такође су убијени Шахаисаванди Мухамедреза, Иранац који је студирао у Риму и живио у Диамантеу близу Косенце, и његова дјевојка Серена Косентино. Остале жртве су Италијани.

Једно тешко повређено дијете налази се у болници у Торину. Трагедија се догодила када је пукла жица по којој је кабина са 15 људи клизила досежући готово врх, до краја руте, на надморској висини од 1.500 метара. Поред тога, сигурносни систем који је требало да заустави кабину није функционисао на вријеме.

Стручњаци раде на откривању узрока прекида жице и отказа сигурносног система. Тужилаштво Вербаније подигло је оптужницу за смрт неколико људи из нехата, али још нико није под истрагом. 

У новембру 2020. године извршено је магнетоскопско испитивање жица да би се показало да су исправне. Шта је онда узрок пада кабине, која иначе прима 40 људи, али због мјера против пандемије ЦОВИД-19, број могућих путника се више него преполовио. Многи кажу да се ово, као и други слични догађаји, не би требало називати несрећама, већ убиствима из нехата јер их је превише и не могу бити удеси, већ људске грешке, немар одржавања, као што је био случај са рушењем моста код Ђенова кад су 2018. године умрле 43 особе.

Тешке несреће протеклих деценија

Тешка несрећа жичаре догодила се и 1960. године на планини Фаито, гдје су страдале четири особе, затим на Монт Блану када је 1961. године француски ратни авион пресекао жицу жичаре. Пале су три кабине, у којима је убијено шест људи. Најгора несрећа жичаре у Италији догодила се 1976. године на жичари Цермис, усмртивши 42 особе.

На крају дневне вожње у 17.20, жица је попустила и кабина је пала на бочно и ударио у земљу након што је прелетио 200 метара. Одговорни човјек на жичари у Цермису 1998. године амерички борбени авиони пресјекли су жицу и кабина је пала, усмртивши 20 људи. Амерички пилоти су се често “играли” надмећући се ко ће пролетјети испод жичаре као пилот ловац. У овом случају су били и пили, чини се поприлично, пиво.

Од тада је ратним авионима забрањено прилазити цивилима и цивилним објектима, а посебно летјети под жичарама. Човјек је увијек одговоран за рушење кабина. Жичара Мотароне затворена је 2014. ради детаљне обнове (станице су такође обновљене) и поново отворена 2016.

Обнова жичаре

Жичару Стреса – Мотароне саградио је Леитнер 1970. године и од тада је претрпио неколико ревизија, осим оне редовне прије свако отварање сезоне. Тако је ванредна ревизија извршена од 2002. до 2009. Жичару је обновио Леитнер.

Контроле су извршене, а шта се догодило треба утврдити – рекао је адвокат Паскуале Пантано, адвокат компаније која управља жичаром у власништву града Стреса, која годишње има око 100 хиљада путника.

Компанија Леитнер, коју је 1888. године основао Габриел Лејтнер, заједно са аустријском компанијом Допелмаир, највећи је свјетски произвођач и конструктор жичара. Само у 2018. години изградила је 11 жичара широм свијета. Има 65 филијала у Француској, Сјеверној Америци итд. И 132 сервисна центра широм свијета. Дакле, није ријеч ни о једној компанији, већ о једној од највећих на свијету.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хмм

26.05.2021 06:53

Када прије оптузницу, зар тоне траје 5-6 година као код нас?? Па се и заборави ??

ОДГОВОРИТЕ