Вучић без коментара о новом нон-пејперу

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да ће држава сачувати све српске манастире на Косову и Метохији, али да га брину захтјеви Приштине да Унеско скине четири српска манастира са листе угрожених.

Србија 23.05.2021 | 16:36
Вучић без коментара о новом нон-пејперу

"Без обзира на сву бригу, борићемо се. Наше је да се боримо и сачуваћемо и Дечане и Грачаницу и Богородицу Љевишку и Пећку патријаршију, разуме се и Бањску и Соколицу и све друге наше манастире", рекао је Вучић за Телевизију "Пинк".

Што се тиче новог нон-пејпера који се појавио у приштинским медијима, а продразумијева аутономију сјевера Косова и посебан статус за Српску православну цркву /СПЦ/ на Косову и Метохији, Вучић је рекао да га није видио и да не воли да се унапред одређује према нечему што није прочитао.

Портал "Албанијан пост" објавио је нон-пејпер који говори о садржају предстојећег првог састанка Вучића и премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, који би, наводно, требало да се одржи у јуну у Паризу.

Тај нон-пејпер у једној од главних тачака предвиђа стварање аутономије за сјевер Косова са проширеном самоуправом и са сопственим институцијама.

У овом новом нон-пејперу је прецизирано не само вријеме састанка, него и теме и циљеви нове рунде преговора, који је пројектован као завршница која би требало да траје до фебруара 2022. године. Све би требало да се конкретизује до коначног споразума у ограниченим временским оквирима од око годину дана, а све то се врши уз подршку ЕУ и САД, преноси "Косово онлајн".

Друга тачка предвиђена наводним њемачко-француским документом је статус српских цркава, односно да ће СПЦ бити призната, њена имовина биће неприкосновена и уживаће привилегован статус, а заштићена подручја треба да укључују више од 40 цркава и културних знаменитости.

Документом је предвиђено да се Србија сложи са косовском пријавом за чланство у међународним институцијама.

Истакнуто је да ће "Србија и Косово поштовати суверенитет на својим територијама".

Потписивање овог документа значило би промену устава и у Приштини и у Београду, а затим и међусобно признавање након уставних и територијалних преуређења. 

(Срна)