Vučić bez komentara o novom non-pejperu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će država sačuvati sve srpske manastire na Кosovu i Metohiji, ali da ga brinu zahtjevi Prištine da Unesko skine četiri srpska manastira sa liste ugroženih.

Srbija 23.05.2021 | 16:36
Vučić bez komentara o novom non-pejperu

"Bez obzira na svu brigu, borićemo se. Naše je da se borimo i sačuvaćemo i Dečane i Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku i Pećku patrijaršiju, razume se i Banjsku i Sokolicu i sve druge naše manastire", rekao je Vučić za Televiziju "Pink".

Što se tiče novog non-pejpera koji se pojavio u prištinskim medijima, a prodrazumijeva autonomiju sjevera Кosova i poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/ na Кosovu i Metohiji, Vučić je rekao da ga nije vidio i da ne voli da se unapred određuje prema nečemu što nije pročitao.

Portal "Albanijan post" objavio je non-pejper koji govori o sadržaju predstojećeg prvog sastanka Vučića i premijera samoproglašenog Кosova Aljbina Кurtija, koji bi, navodno, trebalo da se održi u junu u Parizu.

Taj non-pejper u jednoj od glavnih tačaka predviđa stvaranje autonomije za sjever Кosova sa proširenom samoupravom i sa sopstvenim institucijama.

U ovom novom non-pejperu je precizirano ne samo vrijeme sastanka, nego i teme i ciljevi nove runde pregovora, koji je projektovan kao završnica koja bi trebalo da traje do februara 2022. godine. Sve bi trebalo da se konkretizuje do konačnog sporazuma u ograničenim vremenskim okvirima od oko godinu dana, a sve to se vrši uz podršku EU i SAD, prenosi "Кosovo onlajn".

Druga tačka predviđena navodnim njemačko-francuskim dokumentom je status srpskih crkava, odnosno da će SPC biti priznata, njena imovina biće neprikosnovena i uživaće privilegovan status, a zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti.

Dokumentom je predviđeno da se Srbija složi sa kosovskom prijavom za članstvo u međunarodnim institucijama.

Istaknuto je da će "Srbija i Кosovo poštovati suverenitet na svojim teritorijama".

Potpisivanje ovog dokumenta značilo bi promenu ustava i u Prištini i u Beogradu, a zatim i međusobno priznavanje nakon ustavnih i teritorijalnih preuređenja. 

(Srna)