Добри односи, раширене руке за бугарску мањину

Односи Србије и Бугарске су веома добри, а две земље гаје пријатељске везе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да припадници бугарске националне мањине у Србији увек могу да рачунају на раширене руке државе.

Србија 23.05.2021 | 13:17
Добри односи, раширене руке за бугарску мањину

“Односи Србије и Бугарске су заиста добри. Гајимо искрене пријатељске односе према Бугарској и бугарском народу”, рекао је Вучић у Димитровграду, на заједничкој прес конференцији са председником Бугарске Руменом Радевим.

Пренео је да је са својим гостом данас разговарао, поред теме уџбеника на бугарском језику и историјских питања, пре свега о економији, о запошљавању и довођењу инвестиција у тај крај Србије.

Како је рекао, договорили су се да се заједнички потруде да нађу инвеституре, како би се обезбедио посао за људе.

“Рекао сма и Радеву, и представницима бугарске мањине да увек могу да рачунају не само на пријатељски однос, већ и на потпуно раширене и отворене руке државе према њима, јер не видимо проблеме који би нас раздвајали”, рекао је Вучић.

Истакао је да припадници бугарске националне мањине треба да буду мост између Србије и Бугарске.

“Највећи број захтева је о информисању на матерњем језику и изради нових уџбеника. Вољни смо да им, уз техничку помоћ бугарске, то пружимо”, рекао је Вучић.

Он је навео и да је добра трговинска размена две земље, која, ипак може и мора да буде и већа.

“После године короне, ствари иду на боље. Очекујемо да са 1,4 милијарди евра повећамо трговинску размену до 1,5 милијарди евра у наредном период”, рекао је Вучић.

Председник Бугарске Румен Радев изјавио је да Бугарска гради заједнички европски пут са Србијом и истакао да председник Вучић испуни све што обећа када је реч о ономе што је договорено и правима бугарске националне мањине у Србији.

"Већ годинама са Вучићем имамо узајамно деловање, имамо отвореност и разматрање свакаквих питања, јасну визију како да поспешимо сарадњу и постигнемо још веће успехе, како да заједно нацртамо наш заједнички европски пут", рекао је Радев у обраћању медијима након састанака.

(БН/Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Фрка

23.05.2021 13:01

Нико гори од бугара нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

23.05.2021 16:33

Па види нас у шта смо се претворили сви народ бивше Yуге,гори смо од бугара сад 30 пута