Dobri odnosi, raširene ruke za bugarsku manjinu

Odnosi Srbije i Bugarske su veoma dobri, a dve zemlje gaje prijateljske veze, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da pripadnici bugarske nacionalne manjine u Srbiji uvek mogu da računaju na raširene ruke države.

Srbija 23.05.2021 | 13:17
Dobri odnosi, raširene ruke za bugarsku manjinu

“Odnosi Srbije i Bugarske su zaista dobri. Gajimo iskrene prijateljske odnose prema Bugarskoj i bugarskom narodu”, rekao je Vučić u Dimitrovgradu, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim.

Preneo je da je sa svojim gostom danas razgovarao, pored teme udžbenika na bugarskom jeziku i istorijskih pitanja, pre svega o ekonomiji, o zapošljavanju i dovođenju investicija u taj kraj Srbije.

Kako je rekao, dogovorili su se da se zajednički potrude da nađu investiture, kako bi se obezbedio posao za ljude.

“Rekao sma i Radevu, i predstavnicima bugarske manjine da uvek mogu da računaju ne samo na prijateljski odnos, već i na potpuno raširene i otvorene ruke države prema njima, jer ne vidimo probleme koji bi nas razdvajali”, rekao je Vučić.

Istakao je da pripadnici bugarske nacionalne manjine treba da budu most između Srbije i Bugarske.

“Najveći broj zahteva je o informisanju na maternjem jeziku i izradi novih udžbenika. Voljni smo da im, uz tehničku pomoć bugarske, to pružimo”, rekao je Vučić.

On je naveo i da je dobra trgovinska razmena dve zemlje, koja, ipak može i mora da bude i veća.

“Posle godine korone, stvari idu na bolje. Očekujemo da sa 1,4 milijardi evra povećamo trgovinsku razmenu do 1,5 milijardi evra u narednom period”, rekao je Vučić.

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da Bugarska gradi zajednički evropski put sa Srbijom i istakao da predsednik Vučić ispuni sve što obeća kada je reč o onome što je dogovoreno i pravima bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

"Već godinama sa Vučićem imamo uzajamno delovanje, imamo otvorenost i razmatranje svakakvih pitanja, jasnu viziju kako da pospešimo saradnju i postignemo još veće uspehe, kako da zajedno nacrtamo naš zajednički evropski put", rekao je Radev u obraćanju medijima nakon sastanaka.

(BN/Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Frka

23.05.2021 13:01

Niko gori od bugara nema

ODGOVORITE
Name

Ipe

23.05.2021 16:33

Pa vidi nas u šta smo se pretvorili svi narod bivše Yuge,gori smo od bugara sad 30 puta