Си Ђинпинг одржао важан говор на Глобалном здравственом самиту

Кинески председник Си Ђинпинг је вечерас у Пекингу присуствовао Глобалном здравственом самиту путем видео везе и одржао важан говор.

Свијет 21.05.2021 | 16:12
Си Ђинпинг одржао важан говор на Глобалном здравственом самиту

Си Ђинпинг је у говору истакао да је борба против епидемије за народ и да зависи од народа. Треба ставити живот, безбедност и здравље народа на прво место. Треба решавати специјалан догађај великом политичком одговорноћу, храбношћу и специјалним мерама. Треба поштовати живот и достојанство сваке личности.

Суочавајући се са новом заразном болешћу, морамо да инсистирамо на научном духу, научном ставу и научном закону. Морамо да планирамо лечење, прецизну превенцију и контролу, као и контролу епидемије и економски развој, рекао је Си.

Си је подвукао да нам епидемија показује да је судбина човечанства тесно повезана. Одлучно се супротстављамо намерама политизације и оцрњивања. Политичка манипулација не доприноси борби против епидемије, већ само омета међународну сарадњу у борби против епидемије.
Кина је испунила обећање, обезбедила вакцине за 80 земаља у развоју и извезла вакцине у 43 земље.

Кина је земљама у развоју пружила помоћ у капиталу од две милијарде америчких долара, пружила медицинске материјале за 150 земаља и 13 међународних организација. Кина је на крају прошле године покренула изградњу седишта Центра за превенцију и контролу болести у Африци. Кина је свестрано спроводила “Иницијативу Г20-а о одлагању дугова најсиромашнијих земаља”. Вредност одгођених дугова је премашила 1,3 милијарди америчких долара, навео је Си.

Си је најавио мере кинеске стране за даље подршку глобалној борби против епидемије:

Прво, Кина ће у наредне три године пружити међународну помоћ од још 3 милијарде америчких долара, ради борбе против епидемије и опоравка економског развоја земаља у развоју.

Друго, Кина је већ пружила 300 милиона вакцина широм света, и уложиће максималне напоре у пружање још више вакцина

Треће, Кина подржава технолошки трансфер домаћих предузећа за производњу вакцина земљама у развоју.

Четврто, Кина подржава имунитет интелектуалне својине вакцина против ковида-19, такође подржава Светску трговинску организацију да што пре донесе одлуку о томе.

Пето, Кина позива на оснивање Међународног форума за сарадњу у вези са вакцинама.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

РР

21.05.2021 15:10

Једите шишмише

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

21.05.2021 18:11

Коначно глас разума. Умјесто да лијече свијет, запад прави нову подјелу свијета на вакцинисане источним или западним вакцинама. Крајње лицемјерно од стране запада

ОДГОВОРИТЕ