Si Đinping održao važan govor na Globalnom zdravstvenom samitu

Kineski predsednik Si Đinping je večeras u Pekingu prisustvovao Globalnom zdravstvenom samitu putem video veze i održao važan govor.

Svijet 21.05.2021 | 16:12
Si Đinping održao važan govor na Globalnom zdravstvenom samitu

Si Đinping je u govoru istakao da je borba protiv epidemije za narod i da zavisi od naroda. Treba staviti život, bezbednost i zdravlje naroda na prvo mesto. Treba rešavati specijalan događaj velikom političkom odgovornoću, hrabnošću i specijalnim merama. Treba poštovati život i dostojanstvo svake ličnosti.

Suočavajući se sa novom zaraznom bolešću, moramo da insistiramo na naučnom duhu, naučnom stavu i naučnom zakonu. Moramo da planiramo lečenje, preciznu prevenciju i kontrolu, kao i kontrolu epidemije i ekonomski razvoj, rekao je Si.

Si je podvukao da nam epidemija pokazuje da je sudbina čovečanstva tesno povezana. Odlučno se suprotstavljamo namerama politizacije i ocrnjivanja. Politička manipulacija ne doprinosi borbi protiv epidemije, već samo ometa međunarodnu saradnju u borbi protiv epidemije.
Kina je ispunila obećanje, obezbedila vakcine za 80 zemalja u razvoju i izvezla vakcine u 43 zemlje.

Kina je zemljama u razvoju pružila pomoć u kapitalu od dve milijarde američkih dolara, pružila medicinske materijale za 150 zemalja i 13 međunarodnih organizacija. Kina je na kraju prošle godine pokrenula izgradnju sedišta Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Africi. Kina je svestrano sprovodila “Inicijativu G20-a o odlaganju dugova najsiromašnijih zemalja”. Vrednost odgođenih dugova je premašila 1,3 milijardi američkih dolara, naveo je Si.

Si je najavio mere kineske strane za dalje podršku globalnoj borbi protiv epidemije:

Prvo, Kina će u naredne tri godine pružiti međunarodnu pomoć od još 3 milijarde američkih dolara, radi borbe protiv epidemije i oporavka ekonomskog razvoja zemalja u razvoju.

Drugo, Kina je već pružila 300 miliona vakcina širom sveta, i uložiće maksimalne napore u pružanje još više vakcina

Treće, Kina podržava tehnološki transfer domaćih preduzeća za proizvodnju vakcina zemljama u razvoju.

Četvrto, Kina podržava imunitet intelektualne svojine vakcina protiv kovida-19, takođe podržava Svetsku trgovinsku organizaciju da što pre donese odluku o tome.

Peto, Kina poziva na osnivanje Međunarodnog foruma za saradnju u vezi sa vakcinama.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

RR

21.05.2021 15:10

Jedite šišmiše

ODGOVORITE
Name

Boris

21.05.2021 18:11

Konačno glas razuma. Umjesto da liječe svijet, zapad pravi novu podjelu svijeta na vakcinisane istočnim ili zapadnim vakcinama. Krajnje licemjerno od strane zapada

ODGOVORITE