ФЗО кредите није ни вратио, а кажу да позитивно послују?!

У резултатима пословања Фонда здравственог осигурања Републике Српске за 2020. годину многе информације су фингиране како би се приказао позитиван финансијски резултат, који није у складу са реалним стањем, каже Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

Република Српска 14.05.2021 | 11:08
ФЗО кредите није ни вратио, а кажу да позитивно послују?!

Поставља се питање, каже Станић, зашто је Фонд у 2020. години, за коју се хвале да су позитивно пословали, дизао кредите и повећао дуговања.

„Чињеница је да Фонд подигао више нових кредита, него што су вратили старих у 2020. години па је на крају те године укупно кредитно задужење било 210 милиона КМ! Они кредите књиже у приход, а дио који се враћа само у тој години књиже на расходе. Кад за тај кредит узмете грејс период од годину дана, цијели износ иде на приход, без расхода“, појашњава Станић.

Још горе је, додаје он, што је у информацији о пословању Фонда изостављено да је директна помоћ Републике Србије ФЗО Републике Српске била издашна и да је битно утицала на финансијски резултат. 

„Пошто су у Фонду то прећутали, ја се у њихово име захваљујем Републици Србији која је, иако и сама у борби са пандемијом, смогла снаге да директно помогне са око 30 милиона“, рекао је Станић и упитао какво би пословање Фонда било без кредита и те помоћи.

Он наводи да је овом фризираном резултату битно допринијела једна компликована трансакција, која није заснована на раду, реформама и уштедама. 

„Влада РС је донијела одлуку да се здравственим установама пребацују транше као да нема пандемије, јер се све друге услуге у здравству пружају у значајно мањем обиму, осим у Универзитетско клиничком центру РС. Међутим Фонду су на тај начин смањени трошкови финансирања секундарне и дијела терцијарне здравствене заштите што се исто тако одразило на резултат пословања на расходовној страни“, наводи Станић.

Напомиње да ће се те услуге морати надокнадити у периоду након пандемије која је пролонгирала због успорене имунизације.

Станић наводи да су занесени самохвалом у Фонду чак заборавили и Владу Републике Српске и њене трансфере и грантове.

„Преузимање значајног дуга за извршену хемодијализу па и радиотерапије та помоћ Владе РС кроз трансфере у 2020. је била већа од 50 милиона КМ, али нико из Фонда није искористио прилику да за то похвали премијера?! Нажалост Влада РС је те трансфере  углавном исплатила из многобројних кредита све до овог зеленашког кредита од 300 милиона евра, чиме ситуација постаје још сложенија“, напоменуо је Станић.

Он сматра да здравственом систему, који и по признању власти крвари, неће помоћи повремене трансфузије у виду директне помоћи или подизања нових кредита.

„Крварење се зауставља промјеном политика, реформом ресорног министарства, ФЗО РС , свих здравствених установа, преиспитивањем приватно јавних партнерства, свих градњи и опремања здравственог система и отклањањем осталих проблема који урушавају здравствени систем у Српској“, истакао је Станић.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар