FZO kredite nije ni vratio, a kažu da pozitivno posluju?!

U rezultatima poslovanja Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za 2020. godinu mnoge informacije su fingirane kako bi se prikazao pozitivan finansijski rezultat, koji nije u skladu sa realnim stanjem, kaže Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Republika Srpska 14.05.2021 | 11:08
FZO kredite nije ni vratio, a kažu da pozitivno posluju?!

Postavlja se pitanje, kaže Stanić, zašto je Fond u 2020. godini, za koju se hvale da su pozitivno poslovali, dizao kredite i povećao dugovanja.

„Činjenica je da Fond podigao više novih kredita, nego što su vratili starih u 2020. godini pa je na kraju te godine ukupno kreditno zaduženje bilo 210 miliona KM! Oni kredite knjiže u prihod, a dio koji se vraća samo u toj godini knjiže na rashode. Kad za taj kredit uzmete grejs period od godinu dana, cijeli iznos ide na prihod, bez rashoda“, pojašnjava Stanić.

Još gore je, dodaje on, što je u informaciji o poslovanju Fonda izostavljeno da je direktna pomoć Republike Srbije FZO Republike Srpske bila izdašna i da je bitno uticala na finansijski rezultat. 

„Pošto su u Fondu to prećutali, ja se u njihovo ime zahvaljujem Republici Srbiji koja je, iako i sama u borbi sa pandemijom, smogla snage da direktno pomogne sa oko 30 miliona“, rekao je Stanić i upitao kakvo bi poslovanje Fonda bilo bez kredita i te pomoći.

On navodi da je ovom friziranom rezultatu bitno doprinijela jedna komplikovana transakcija, koja nije zasnovana na radu, reformama i uštedama. 

„Vlada RS je donijela odluku da se zdravstvenim ustanovama prebacuju tranše kao da nema pandemije, jer se sve druge usluge u zdravstvu pružaju u značajno manjem obimu, osim u Univerzitetsko kliničkom centru RS. Međutim Fondu su na taj način smanjeni troškovi finansiranja sekundarne i dijela tercijarne zdravstvene zaštite što se isto tako odrazilo na rezultat poslovanja na rashodovnoj strani“, navodi Stanić.

Napominje da će se te usluge morati nadoknaditi u periodu nakon pandemije koja je prolongirala zbog usporene imunizacije.

Stanić navodi da su zaneseni samohvalom u Fondu čak zaboravili i Vladu Republike Srpske i njene transfere i grantove.

„Preuzimanje značajnog duga za izvršenu hemodijalizu pa i radioterapije ta pomoć Vlade RS kroz transfere u 2020. je bila veća od 50 miliona KM, ali niko iz Fonda nije iskoristio priliku da za to pohvali premijera?! Nažalost Vlada RS je te transfere  uglavnom isplatila iz mnogobrojnih kredita sve do ovog zelenaškog kredita od 300 miliona evra, čime situacija postaje još složenija“, napomenuo je Stanić.

On smatra da zdravstvenom sistemu, koji i po priznanju vlasti krvari, neće pomoći povremene transfuzije u vidu direktne pomoći ili podizanja novih kredita.

„Krvarenje se zaustavlja promjenom politika, reformom resornog ministarstva, FZO RS , svih zdravstvenih ustanova, preispitivanjem privatno javnih partnerstva, svih gradnji i opremanja zdravstvenog sistema i otklanjanjem ostalih problema koji urušavaju zdravstveni sistem u Srpskoj“, istakao je Stanić.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar