У Србији преминуло 18 особа, новозаражених 901

Током протекла 24 часа у Србији је од ковида 19 преминуло 18 особа. Регистрован је 901 нови случај заразе, међу 12.089 тестираних узорака. На респиратору се налази 98 пацијената.

Србија 13.05.2021 | 15:27
У Србији преминуло 18 особа, новозаражених 901

Епидемијска ситуација у Србији је повољнија захваљујући вакцинама, али стручњаци упозоравају да је и даље потребан опрез.

Имунолог Душан Попадић рекао је за РТС да се о колективном имунитету може говорити када 95 одсто становништва буде заштићено, а то је, додаје, могуће до јесени ако се не успори имунизација.

Попадић је рекао да се у посљедњих неколико дана број нових случајева креће око 1.000 што је, сматра, боље него претходних недјеља, али не још довољно добро.

- Не треба да се опуштамо, мислим на сваког појединца, сви треба да се придржавају прописаних мјера - у затвореном простору са маском, без обзира на вакцину - истакао је имунолог.

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да је у посљедњих шест дана, од када је најављено да ће они који се вакцинишу добити 3.000, утростручен број дневно вакцинисаних. 

- Имамо троструку увећану вакцинацију него прошле недјеље. Имамо 23.000 до 24.000 нововакцинисаних дневно, а било је између 8.000 и 9.000. Тиме заустављамо болест, инфекцију - констатовао је Вучић.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ноле

13.05.2021 14:05

Коментар,тацније,демант на три констатације овог "струцњака",идемо редом:1.Ако је сад епидемиолоска ситуација боља захваљујуци вакцинама,како је просле године у исто ово доба била јако повољна епидемиолоска ситуација,а није било вакцина.Хоцемо ли докторе признати да то има везе са годисњим добом и појавом сунца,или цете и даље замајавати полуписмени народ који вам слијепо вјерује. 2.Како сад одједном треба 95% за колективни имунитет,кад сте до сад говорили да је потребно 65-70%,као сто и писе у струцним књигама које сте ви(ваљда) процитали. 3.Повецање броја вакцинисаних у задњих пар дана говори у прилог томе да је народ полетио за вакцинама због тих биједних 25 еура сто сте им обецали,а не због тога сто стварно вјерују вама и вакцини.То само говори колика смо биједа... Срам вас било да ви представљате струку и да се васе изјаве преносе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

13.05.2021 18:38

Да је вама стално до здравља гледали би дан народ боље зиви а не да га бодете експерименталним отровима и отимате крух из руку забраном да раде. Ено цовек кога знам јуце примио вакцину данас само сто није умро. Одуце га хитна. Само народе трци да се боцкас кад немас мозга.

ОДГОВОРИТЕ