U Srbiji preminulo 18 osoba, novozaraženih 901

Tokom protekla 24 časa u Srbiji je od kovida 19 preminulo 18 osoba. Registrovan je 901 novi slučaj zaraze, među 12.089 testiranih uzoraka. Na respiratoru se nalazi 98 pacijenata.

Srbija 13.05.2021 | 15:27
U Srbiji preminulo 18 osoba, novozaraženih 901

Epidemijska situacija u Srbiji je povoljnija zahvaljujući vakcinama, ali stručnjaci upozoravaju da je i dalje potreban oprez.

Imunolog Dušan Popadić rekao je za RTS da se o kolektivnom imunitetu može govoriti kada 95 odsto stanovništva bude zaštićeno, a to je, dodaje, moguće do jeseni ako se ne uspori imunizacija.

Popadić je rekao da se u posljednjih nekoliko dana broj novih slučajeva kreće oko 1.000 što je, smatra, bolje nego prethodnih nedjelja, ali ne još dovoljno dobro.

- Ne treba da se opuštamo, mislim na svakog pojedinca, svi treba da se pridržavaju propisanih mjera - u zatvorenom prostoru sa maskom, bez obzira na vakcinu - istakao je imunolog.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je u posljednjih šest dana, od kada je najavljeno da će oni koji se vakcinišu dobiti 3.000, utrostručen broj dnevno vakcinisanih. 

- Imamo trostruku uvećanu vakcinaciju nego prošle nedjelje. Imamo 23.000 do 24.000 novovakcinisanih dnevno, a bilo je između 8.000 i 9.000. Time zaustavljamo bolest, infekciju - konstatovao je Vučić.

(RTS)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nole

13.05.2021 14:05

Komentar,tacnije,demant na tri konstatacije ovog "strucnjaka",idemo redom:1.Ako je sad epidemioloska situacija bolja zahvaljujuci vakcinama,kako je prosle godine u isto ovo doba bila jako povoljna epidemioloska situacija,a nije bilo vakcina.Hocemo li doktore priznati da to ima veze sa godisnjim dobom i pojavom sunca,ili cete i dalje zamajavati polupismeni narod koji vam slijepo vjeruje. 2.Kako sad odjednom treba 95% za kolektivni imunitet,kad ste do sad govorili da je potrebno 65-70%,kao sto i pise u strucnim knjigama koje ste vi(valjda) procitali. 3.Povecanje broja vakcinisanih u zadnjih par dana govori u prilog tome da je narod poletio za vakcinama zbog tih bijednih 25 eura sto ste im obecali,a ne zbog toga sto stvarno vjeruju vama i vakcini.To samo govori kolika smo bijeda... Sram vas bilo da vi predstavljate struku i da se vase izjave prenose...

ODGOVORITE
Name

putnik

13.05.2021 18:38

Da je vama stalno do zdravlja gledali bi dan narod bolje zivi a ne da ga bodete eksperimentalnim otrovima i otimate kruh iz ruku zabranom da rade. Eno covek koga znam juce primio vakcinu danas samo sto nije umro. Oduce ga hitna. Samo narode trci da se bockas kad nemas mozga.

ODGOVORITE