У Бијељини сутра обиљежавање Дана Војске Српске

Градска борачка организација Бијељина увијек поштује значајне датуме који су обиљежили стварање Републике Српске. Поводом Дана Војске Републике Српске, Дана семберских ратних јединица и Дана трећег пјешадијског Република Српска пука, биће служена литургија, организован свечани дефиле од касарне до споменика на тргу, гдје ће се одржати парастос погинулим борцима из одбрамбено-отаџбинског рата, најављено је на данашњој прес конференцији. 

Република Српска 11.05.2021 | 16:54
У Бијељини сутра обиљежавање Дана Војске Српске

Пуковник Источно-босанског корпуса Војске Републике Српске Раденко Генго рекао је да је 12. маја 1992. године Народна скупштина Републике Српске донијела историјску одлуку о формирању Војске Републике Српске.

“Јединица Источно-босанског корпуса у својој зони спријечила је страдање српског народа, али и осталих народа који су живјели у зонама борбених дејстава. Да није било такве организације било би много више жртава и покоља, као што се дешавало у другим дијеловима Републике Српске", додаје пуковник Генго.

Носиоци сјећања на Војску Републике Српске из Трећег пјешадијског Република Српска пука обиљежиће свој дан са поштовањем према онима који су донијели слободу српском народу.

“Трећи пјешадијски батаљон размјештен је у касарни у Бијељини и поред својих основних дужности у Оружаним снагама БиХ, ми смо они који су гарант опстанка и гарант ношења традиције Војске Републике Српске у Српској", рекао је Небојша Јовановић, командант трећег пјешадијског батаљона, Република Српска пука.

Предсједник Градске борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић рекао је да је више од 1.000 бораца овог краја дало животе за стварање и одбрану Републике Српске.

“Сутрашње обиљежавање ћемо почети свечаним дефилеом ратних застава које ће носити припадници Трећег Република Српска пука, од касарне до Централног споменика. Затим ће бити служен парастос погинулим борцима који су увијек најзаслужнији и наша је дужност и обавеза да их никад не заборавимо и да вјечно гајимо сјећање на њихову жртву коју су поднијели", каже Стевановић.

Са подручја града Бијељина у рату је учествовало осамнаест ратних јединица заједно са јединицама Министарства унутрашњих послова, који су извршавали своје борбене задатке и часно бранили своју отаџбину, закључио је Стевановић.

Колона војника са заставама ратних јединица планирано је да стигне код централног споменика у 10,45 часова. У 10,30 часова код дентралног Споменика погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, окупиће се представници 18. ратних јединица, представници 3. пешадијског Република Српска пука, делегација Градске управе Града Бијељина, делегација МУП-а и делегација Организације породица погинулих бораца ( око 30 лица), који ће дочекати заставе ратних јединица.

У периоду од 11,00 до 11,30 часова планирано је полагање венаца и цвијећа пред спомеником погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Саровицу и Бореновицу

11.05.2021 15:22

Забрањено. Да урусавају тековине Српске, од Карадзица, Јелица, Мициа, Додика и свих осталих. Забрањено је и прављење простора за мрзњу у Срба и казљиво је. Неки су казњени. Неки тек требају бити и СДС/ПДП висе нису опозиција него казнени куници, због својих поступака, а неодустајања од политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стиźемо

11.05.2021 16:34

Сви ,данас смо се у Бања Луци:свађали,псовали,вријеђали,омаловажавали итд,читав регион нам се исмијавао а сутра има да будемо као један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грго

11.05.2021 19:42

Престали су хвала Богу насиједати на Милове трикове ови из СДС и ПДП. Своју политику водите за добро Републике Српске и не играјте висе неодговорне игре оних који су обогаљили Републику Српску, девастирали институције и допустили корупцију и криминал.

ОДГОВОРИТЕ