U Bijeljini sutra obilježavanje Dana Vojske Srpske

Gradska boračka organizacija Bijeljina uvijek poštuje značajne datume koji su obilježili stvaranje Republike Srpske. Povodom Dana Vojske Republike Srpske, Dana semberskih ratnih jedinica i Dana trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, biće služena liturgija, organizovan svečani defile od kasarne do spomenika na trgu, gdje će se održati parastos poginulim borcima iz odbrambeno-otadžbinskog rata, najavljeno je na današnjoj pres konferenciji. 

Republika Srpska 11.05.2021 | 16:54
U Bijeljini sutra obilježavanje Dana Vojske Srpske

Pukovnik Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske Radenko Gengo rekao je da je 12. maja 1992. godine Narodna skupština Republike Srpske donijela istorijsku odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

“Jedinica Istočno-bosanskog korpusa u svojoj zoni spriječila je stradanje srpskog naroda, ali i ostalih naroda koji su živjeli u zonama borbenih dejstava. Da nije bilo takve organizacije bilo bi mnogo više žrtava i pokolja, kao što se dešavalo u drugim dijelovima Republike Srpske", dodaje pukovnik Gengo.

Nosioci sjećanja na Vojsku Republike Srpske iz Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka obilježiće svoj dan sa poštovanjem prema onima koji su donijeli slobodu srpskom narodu.

“Treći pješadijski bataljon razmješten je u kasarni u Bijeljini i pored svojih osnovnih dužnosti u Oružanim snagama BiH, mi smo oni koji su garant opstanka i garant nošenja tradicije Vojske Republike Srpske u Srpskoj", rekao je Nebojša Jovanović, komandant trećeg pješadijskog bataljona, Republika Srpska puka.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da je više od 1.000 boraca ovog kraja dalo živote za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

“Sutrašnje obilježavanje ćemo početi svečanim defileom ratnih zastava koje će nositi pripadnici Trećeg Republika Srpska puka, od kasarne do Centralnog spomenika. Zatim će biti služen parastos poginulim borcima koji su uvijek najzaslužniji i naša je dužnost i obaveza da ih nikad ne zaboravimo i da vječno gajimo sjećanje na njihovu žrtvu koju su podnijeli", kaže Stevanović.

Sa područja grada Bijeljina u ratu je učestvovalo osamnaest ratnih jedinica zajedno sa jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su izvršavali svoje borbene zadatke i časno branili svoju otadžbinu, zaključio je Stevanović.

Kolona vojnika sa zastavama ratnih jedinica planirano je da stigne kod centralnog spomenika u 10,45 časova. U 10,30 časova kod dentralnog Spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, okupiće se predstavnici 18. ratnih jedinica, predstavnici 3. pešadijskog Republika Srpska puka, delegacija Gradske uprave Grada Bijeljina, delegacija MUP-a i delegacija Organizacije porodica poginulih boraca ( oko 30 lica), koji će dočekati zastave ratnih jedinica.

U periodu od 11,00 do 11,30 časova planirano je polaganje venaca i cvijeća pred spomenikom poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sarovicu i Borenovicu

11.05.2021 15:22

Zabranjeno. Da urusavaju tekovine Srpske, od Karadzica, Jelica, Micia, Dodika i svih ostalih. Zabranjeno je i pravljenje prostora za mrznju u Srba i kazljivo je. Neki su kaznjeni. Neki tek trebaju biti i SDS/PDP vise nisu opozicija nego kazneni kunici, zbog svojih postupaka, a neodustajanja od politike.

ODGOVORITE
Name

Stiźemo

11.05.2021 16:34

Svi ,danas smo se u Banja Luci:svađali,psovali,vrijeđali,omalovažavali itd,čitav region nam se ismijavao a sutra ima da budemo kao jedan.

ODGOVORITE
Name

Grgo

11.05.2021 19:42

Prestali su hvala Bogu nasijedati na Milove trikove ovi iz SDS i PDP. Svoju politiku vodite za dobro Republike Srpske i ne igrajte vise neodgovorne igre onih koji su obogaljili Republiku Srpsku, devastirali institucije i dopustili korupciju i kriminal.

ODGOVORITE