Вучић позван у Брисел, разматра се политичка ситуација

Високи представник ЕУ Жозеп Борел ће у уторак на вечери у Бриселу са вођама са Западног Балкана размотрити "укупну политичку ситуацију у региону".

Србија 11.05.2021 | 13:37
Вучић позван у Брисел, разматра се политичка ситуација

На састанак је позван и председник Србије, Александар Вучић, рекли су агенцији Бета у Бриселу обавештени извори ЕУ.

Борел је јуче, после темељите расправе шефова дипломатија ЕУ о односима са Западним Балканом, најавио долазак лидера из региона на вечеру у Бриселу и предочио да је "Западни Балкан велики геополитички проблем". 

Извори у Бриселу су навели да је, говорећи о сусрету с вођама региона, високи представник ЕУ указао на то да се везе Уније и Западног Балкана не односе само на процес приступања у ЕУ.

"Приступање у чланство је део ситуације, део проблема и део решења, али постоје други проблеми везани за Западни Балкан, шире од региона, изван и унутар тог подручја, независно од приступног поступка", објаснио је Борел.

"Ми морамо гледати на Западни Балкан и у геополитичкој перспективи", приметио је високи представник ЕУ и додао да "ћемо ми то идуће недеље и учинити с лидерима са Западног Балкана".

"Рекао сам министрима: 'Видите, договорили смо се о начелима, о основи, а надам се да ћете сад ;припремити конкретне предлоге да бисмо могли да напредујемо' ", пренео је Борел.

Закључио је рекавши да "нећемо поново стојати две године без стављања Западног Балкана на дневни ред, штавише ни два месеца".

(БЕТА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бозо

11.05.2021 11:56

Јел и Додил позват

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

11.05.2021 12:23

Цудо да нису позвали Бају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савер

11.05.2021 20:14

Додик има рјешење за све. Мирни разлаз са ЕУ и приступање савезу Русија Кина, Сјеверна Кореја. Режими у којима владају олигархи.

ОДГОВОРИТЕ