Vučić pozvan u Brisel, razmatra se politička situacija

Visoki predstavnik EU Žozep Borel će u utorak na večeri u Briselu sa vođama sa Zapadnog Balkana razmotriti "ukupnu političku situaciju u regionu".

Srbija 11.05.2021 | 13:37
Vučić pozvan u Brisel, razmatra se politička situacija

Na sastanak je pozvan i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekli su agenciji Beta u Briselu obavešteni izvori EU.

Borel je juče, posle temeljite rasprave šefova diplomatija EU o odnosima sa Zapadnim Balkanom, najavio dolazak lidera iz regiona na večeru u Briselu i predočio da je "Zapadni Balkan veliki geopolitički problem". 

Izvori u Briselu su naveli da je, govoreći o susretu s vođama regiona, visoki predstavnik EU ukazao na to da se veze Unije i Zapadnog Balkana ne odnose samo na proces pristupanja u EU.

"Pristupanje u članstvo je deo situacije, deo problema i deo rešenja, ali postoje drugi problemi vezani za Zapadni Balkan, šire od regiona, izvan i unutar tog područja, nezavisno od pristupnog postupka", objasnio je Borel.

"Mi moramo gledati na Zapadni Balkan i u geopolitičkoj perspektivi", primetio je visoki predstavnik EU i dodao da "ćemo mi to iduće nedelje i učiniti s liderima sa Zapadnog Balkana".

"Rekao sam ministrima: 'Vidite, dogovorili smo se o načelima, o osnovi, a nadam se da ćete sad ;pripremiti konkretne predloge da bismo mogli da napredujemo' ", preneo je Borel.

Zaključio je rekavši da "nećemo ponovo stojati dve godine bez stavljanja Zapadnog Balkana na dnevni red, štaviše ni dva meseca".

(BETA)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bozo

11.05.2021 11:56

Jel i Dodil pozvat

ODGOVORITE
Name

borac

11.05.2021 12:23

Cudo da nisu pozvali Baju.

ODGOVORITE
Name

Saver

11.05.2021 20:14

Dodik ima rješenje za sve. Mirni razlaz sa EU i pristupanje savezu Rusija Kina, Sjeverna Koreja. Režimi u kojima vladaju oligarhi.

ODGOVORITE