Усвојене одлуке о броју студената и висини школарине

Влада Републике Српске усвојила је одлуке о броју студената који се уписују у прву годину студија првог и другог циклуса у академској 2021/22. години на јавним високошколским установама, те о висини школарине за редовне студенте на студијским програмима првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама за академску 2021/22. годину.

Република Српска 06.05.2021 | 12:40
Усвојене одлуке о броју студената и висини школарине

У саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу се наводи да је ресорно министарство приликом утврђивања приједлога плана уписа у већој мјери уважило приједлоге уписних квота које су доставиле јавне високошколске установе, те је исте усагласило са бројем студената који је одобрен за упис у претходној, академској 2020/21. години.

Министарство је у највећој мјери уважило приједлоге висине школарина које су доставиле јавне високошколске установе, те су оне за све студијске програме одређене на нивоу школарина из претходног периода.

"Висина школарина у Српској није се мијењала у посљедњих 10 година и према свим расположивим подацима и анализама, школарине у Републици су далеко најниже у односу на наше окружење", наводи се у саопштењу након данашње сједнице Владе у Бањалуци.

У складу са важећим Законом о високом образовању и ранијим одлукама Владе, овом одлуком је предвиђено да плаћања школарине буду ослобођени сви редовни студенти првог и другог циклуса студија који су први пут уписали прву годину првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама, почевши од академске 2020/21. године.

Овом одлуком, Влада је, као и у свим претходним годинама, утврдила ослобађање појединих категорија студената од плаћања школарине који су уписани према раније важећем Закону о високом образовању /дјеца погинулих и несталих бораца Војске Републике Српске /ВРС/, дјеца ратних војних инвалида ВРС, инвалиди ВРС, студенти са инвалидитетом, дјеца без оба родитеља, те студенти из породица са два или више студената првог циклуса студија/.

Приликом одређивања висине школарина Влада, ресорно министарство и јавне високошколске установе увијек су се руководиле и руководиће се цјелокупном економском и социјалном ситуацијом у Српској, имајући прије свега у виду стратешки циљ да се приступ високом образовању олакша и обезбиједи што већем броју садашњих и будућих студената.

Према овој одлуци, висину школарина за самофинансирајуће студенте, ванредне студенте, студенте стране држављане и за све студенте трећег циклуса студија утврђује надлежни орган високошколске установе, те су их високошколске установе дужне објавити прије почетка академске 2021/22. године.

(Срна) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Професионалац

06.05.2021 11:27

А та дјецу Бораца,од шаке до лакта исто као и њиховим очевима.Незаборавите да није нијхових очева било,ни Ви небисте ту радили,бар велика већина С Р А М О Т А !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРС

06.05.2021 12:09

Хостаплери једни, дозволили сте Шкрбићу да школарину на Медицинском факултету РС у Бања Луци наплаћује студентима медицине 4000 КМ без семестралних уписа. Зарађујете на будућим докторима на студентима на сиротињи. Како Вас није срамота причати да Ви гледате сиротињу. Дабогда изгубили изборе 2022. и мој Вас данашњи Ђурђевдан пратио док не изгубите изборе. Никад нисам гласо ни за кога ал сад ћу изаћи и гласати за црног цигана само не за Вас. Огорчен сам срам вас било, недате сиротињи да школују своје дијете на медицинском факултету.Кредит се мора дигнути да би школовао дијете данас неко на медицинском факултету. СРАМ ВАС БИЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЦ - СРБАЦ

06.05.2021 13:30

Људи нападају приватне факултете, али и није све тако лосе, сто се тога тице. Ево рецимо мени су и зивот спасили мозда. Док сам младји био, волио да попијем, вазда санк дестинација за одмор. И постигнем ја тако одредјени ниво, око 7. па до 9. "поврацања", знам да сам "таман". И размисљам ја тако, како то нигдје не води, али не знам како да престанем. У октобру 2010. сједим тако и пијем, када иду двојица колега, "Хоцес са нама на факултет? Мозе се јос уписати. Ми идемо на право. У Сироки Бријег". Казем ја њима, "Мени је то далеко. А и немам пара. Ниста". Одосе они. Ја остао да пијем. Таман негдје када сам био "на 8. поврацању", ја излазим из WЦ - а, када њих двојица на врата. "Дај понеси пице конобар. Славимо". "Ста се слави?", питам ја. "Дипломирали смо право", био је одговор. Ја назад у WЦ, гледам себе у огледалу, па мислим, "Људи моји, које зло је овај алкохол. Ајде и да повјерујем, да су успјели отици и доци у току дана. Него изгледа да ми се и прицињава. Био сам сигуран да један дан сједим и пијем, сада испаде да су просле цетири године. А не сјецам се ницега. Мати моја мила. Ста ме снадје". Тако се у секунди отријезним. Од тада, само вода. ?

ОДГОВОРИТЕ