Повећати обим турских инвестиција у БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић у разговору са министром иностраних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом истакли су да би економску сарадњу двије земље требало даље развијати повећањем трговинске размјене и растом обима турских инвестиција у БиХ.

Босна и Херцеговина 05.05.2021 | 17:36
Повећати обим турских инвестиција у БиХ

На данашњем састанку у Сарајеву наглашена је потреба за редовним одржавањем састанака заједничке економске комисије, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Током разговора са турским министром, посебна пажња посвећена је пројекту изградње ауто-пута Сарајево-Београд-Сарајево, његовом значају за регион, као и важној улози коју Турска има у реализацији овог пројекта.

Чланови Предсједништва изразили су задовољство добрим и стабилним политичким односима и билатералном сарадњом БиХ и Турске.

Они су истакли важност даљег регулисања уговорних односа двије земље, те изразили наду да ће што прије доћи до окончања процедура за закључивање споразума који су у фази преговарања.

Изражена је захвалност на досадашњој помоћи коју је Турска пружила БиХ, посебно у медицинској опреми и вакцинама с циљем борбе за сузбијање пандемије вируса корона, као и за ангажовање Турске агенције за развој и координацију.

Чавушоглу је рекао да ће Турска и убудуће подржавати БиХ, те да је његова посјета још један доказ те подршке.

Он је навео да Турска ради на набавци веће количине вакцина, те да БиХ може очекивати и додатни број, након оних које су већ упућене.

Чавушоглу је нагласио да ће се и убудуће радити на унапређењу економске сарадње и ангажману на повећању турских инвестиција у БиХ.

На састанку је разговарано и о регионалној сарадњи, а истакнута је и важност трилатералних сусрета БиХ и Турске са Србијом и Хрватском.

Било је ријечи и о мигрантској кризи, борби против тероризма, те о актуелним политичким питањима у региону и свијету.

Чланови Предсједништва БиХ прихватили су позив за учешће на предстојећем састанку Процеса сарадње у Југоисточној Европи који ће бити одржан у јуну у Анталији, те изразили задовољство због поновног сусрета са предсједником Турске.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Додик

05.05.2021 16:15

Мерхаба Репубилка Српска ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

05.05.2021 17:43

Има ли хармоникаса? Да заради 100 еу.

Name

кики

05.05.2021 16:17

Нас прецједник крај турске заставе... Бајрактар...у правом смислу те рјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране

05.05.2021 16:21

А јел било ријечи о мирном разлазу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

05.05.2021 16:29

Је прави Аскер,машала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

05.05.2021 16:50

Добар техеран

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАВИЦАЈНО ГНЕЗДО

05.05.2021 17:12

ДОДИК СЕ ОБРАДОВАО ОВОМ ИЗ ТУРСКЕ ВИСЕ НЕГО РОДЈЕНОМ СИНУ.САМК СТО ГА ЊЈЕ СРУСИО КОЛИКО СЕ ЗАКЕТИО ДА ГА ПОЗДРАВИ.ЦИЈЕНИ ОН ТО СТО ГА НИКО У СВИЈЕТЈ ВИСЕ НИКО НЕ ЗОВЕ У ПОСЈЕТУ САМО ТУРЦИ.

Name

Саво

05.05.2021 17:01

Неће вам више нико ни марке уложити у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вреца злата за мог Бакира

05.05.2021 17:17

Па знају они да ал сиди сарајево сити центар је бакиров....од њихових пара?

Name

007

05.05.2021 17:49

Колико је Турска,Америка и ЕУ помогла и инвестирала у БиХ могли би сви градјани сада да зиве и раде као и свугдје на свијету.Медјутим багра је све похапала сто се похапати могло.Јос мало па неце бити пара.Узети кредит мозе поклопити за једну годину а онда слиједи тотални колапс јер висе неце добити нигдје кредита.ЕУ це да постави санкције,ММФ неце дати паре док се не уведе потпуна контрола новцаног промета а све остало је распродано сто се имало да залози.Бице вријеме да се Голи Оток опет отвори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

05.05.2021 17:58

А ста им знаци ово сакетање,сто се не рукују нормално,кад је СЗО рекла да вирус не остаје на поврсинама.Или је то неки нови "изазов",попут оних као поливање хладном водом.Мене кад крене неко саком поздрављати,ја му само климнем главом.Или прузи руку,или ме немој ни поздрављати,нема љутње.Представа за дебиле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

06.05.2021 04:15

Баја дал си причао о мирном разилажењу или си опет све најљепше причао о БиХ!?

ОДГОВОРИТЕ