Povećati obim turskih investicija u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom istakli su da bi ekonomsku saradnju dvije zemlje trebalo dalje razvijati povećanjem trgovinske razmjene i rastom obima turskih investicija u BiH.

Bosna i Hercegovina 05.05.2021 | 17:36
Povećati obim turskih investicija u BiH

Na današnjem sastanku u Sarajevu naglašena je potreba za redovnim održavanjem sastanaka zajedničke ekonomske komisije, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora sa turskim ministrom, posebna pažnja posvećena je projektu izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo, njegovom značaju za region, kao i važnoj ulozi koju Turska ima u realizaciji ovog projekta.

Članovi Predsjedništva izrazili su zadovoljstvo dobrim i stabilnim političkim odnosima i bilateralnom saradnjom BiH i Turske.

Oni su istakli važnost daljeg regulisanja ugovornih odnosa dvije zemlje, te izrazili nadu da će što prije doći do okončanja procedura za zaključivanje sporazuma koji su u fazi pregovaranja.

Izražena je zahvalnost na dosadašnjoj pomoći koju je Turska pružila BiH, posebno u medicinskoj opremi i vakcinama s ciljem borbe za suzbijanje pandemije virusa korona, kao i za angažovanje Turske agencije za razvoj i koordinaciju.

Čavušoglu je rekao da će Turska i ubuduće podržavati BiH, te da je njegova posjeta još jedan dokaz te podrške.

On je naveo da Turska radi na nabavci veće količine vakcina, te da BiH može očekivati i dodatni broj, nakon onih koje su već upućene.

Čavušoglu je naglasio da će se i ubuduće raditi na unapređenju ekonomske saradnje i angažmanu na povećanju turskih investicija u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj saradnji, a istaknuta je i važnost trilateralnih susreta BiH i Turske sa Srbijom i Hrvatskom.

Bilo je riječi i o migrantskoj krizi, borbi protiv terorizma, te o aktuelnim političkim pitanjima u regionu i svijetu.

Članovi Predsjedništva BiH prihvatili su poziv za učešće na predstojećem sastanku Procesa saradnje u Јugoistočnoj Evropi koji će biti održan u junu u Antaliji, te izrazili zadovoljstvo zbog ponovnog susreta sa predsjednikom Turske.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Dodik

05.05.2021 16:15

Merhaba Repubilka Srpska ?

ODGOVORITE
Name

Borac

05.05.2021 17:43

Ima li harmonikasa? Da zaradi 100 eu.

Name

kiki

05.05.2021 16:17

Nas precjednik kraj turske zastave... Bajraktar...u pravom smislu te rjeci.

ODGOVORITE
Name

Brane

05.05.2021 16:21

A jel bilo riječi o mirnom razlazu.

ODGOVORITE
Name

Mile

05.05.2021 16:29

Je pravi Asker,mašala...

ODGOVORITE
Name

Stanko

05.05.2021 16:50

Dobar teheran

ODGOVORITE
Name

ZAVICAJNO GNEZDO

05.05.2021 17:12

DODIK SE OBRADOVAO OVOM IZ TURSKE VISE NEGO RODJENOM SINU.SAMK STO GA NJJE SRUSIO KOLIKO SE ZAKETIO DA GA POZDRAVI.CIJENI ON TO STO GA NIKO U SVIJETJ VISE NIKO NE ZOVE U POSJETU SAMO TURCI.

Name

Savo

05.05.2021 17:01

Neće vam više niko ni marke uložiti u BiH.

ODGOVORITE
Name

Vreca zlata za mog Bakira

05.05.2021 17:17

Pa znaju oni da al sidi sarajevo siti centar je bakirov....od njihovih para?

Name

007

05.05.2021 17:49

Koliko je Turska,Amerika i EU pomogla i investirala u BiH mogli bi svi gradjani sada da zive i rade kao i svugdje na svijetu.Medjutim bagra je sve pohapala sto se pohapati moglo.Jos malo pa nece biti para.Uzeti kredit moze poklopiti za jednu godinu a onda slijedi totalni kolaps jer vise nece dobiti nigdje kredita.EU ce da postavi sankcije,MMF nece dati pare dok se ne uvede potpuna kontrola novcanog prometa a sve ostalo je rasprodano sto se imalo da zalozi.Bice vrijeme da se Goli Otok opet otvori.

ODGOVORITE
Name

Nole

05.05.2021 17:58

A sta im znaci ovo saketanje,sto se ne rukuju normalno,kad je SZO rekla da virus ne ostaje na povrsinama.Ili je to neki novi "izazov",poput onih kao polivanje hladnom vodom.Mene kad krene neko sakom pozdravljati,ja mu samo klimnem glavom.Ili pruzi ruku,ili me nemoj ni pozdravljati,nema ljutnje.Predstava za debile...

ODGOVORITE
Name

Srb

06.05.2021 04:15

Baja dal si pričao o mirnom razilaženju ili si opet sve najljepše pričao o BiH!?

ODGOVORITE