Оно што не иде у прилог власти остаје скривено?!

Подаци о раду Владе и њених институција, трошењу јавног новца и задужењима требало би да буду јавно доступне. Ипак, пракса у Реублици Српској је другачија.

Република Српска 04.05.2021 | 20:05
Оно што не иде у прилог власти остаје скривено?!

Влада Закон о слободи приступа информацијама тумачи селективно, па многе информације које јој не иду у прилог често остају недоступне за јавност.

Дешава се да након сједница Владе не буде одржава прес-конференција, а ријетке су и конференције након 100 дана Владе.

Проблеме са добијањем информација имају и народни посланици и новинари и организације цивилног друштва.

Већина премијера на почетку мандата најаве транспарентност, међутим, у наредном периоду многе информације о раду Владе које су од јавног интереса остају сакривене.

Иако према пословнику парламента Републике Српске, министарства и премијер морају да достављају информације народним посланицима, из опозиције упозоравају да многа незгодна питања, као што је питање о задужењима прво на Бечкој, а онда и на Лондонској берзи остају без одговора.

Оваква искуства имају и у невладином сектору. Кажу да се за двије деценије постојања Закона о слободи приступа информацијама, он  и даље у потпуности не спроводи.

Није ријеткост да јавне институције одбијају да доставе и најосновније информације од јавног интереса.

"Транспаренси" је због тога више пута подносио тужбе, међутим, ни правоснажне пресуде не успјевају да промијене овакву праксу.

Највеће проблеме у добијању информација из јавних институција имају медији, посебно они који критички извјештавају о њиховом раду и трошењу јавног новца.

Често на уредно постављена питања не стигне никакав одговор, а неријетко се дешава и да стигне допис у којем нема одговора на постављена питања.

БН телевизија је више пута остала ускраћена за бројне одговоре на уредно постављена питања Влади,  њеним министарствима и институцијама.

За сада нема назнака да ће се оваква пракса промијенити, јер премијери, министри, директори јавних предузећа и остале одговорне особе и даље не сносе никакву одговорност за недостављање информација, чак и у ситуацијама када кршење закона буде утврђено на суду.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милан

04.05.2021 18:26

Ко поштено ради, нема шта да крије, потвда да раде за свој џеп, краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

04.05.2021 18:48

Ма и то ће се десити кад им неки странац загалами и запријети завртањем чесме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

04.05.2021 21:34

Најсретнији би били да их наше очи никад не виђеше.Да неби нато тенка ни додик никад не би дошао на власт,самим тим и ови око њега.

ОДГОВОРИТЕ