Ono što ne ide u prilog vlasti ostaje skriveno?!

Podaci o radu Vlade i njenih institucija, trošenju javnog novca i zaduženjima trebalo bi da budu javno dostupne. Ipak, praksa u Reublici Srpskoj je drugačija.

Republika Srpska 04.05.2021 | 20:05
Ono što ne ide u prilog vlasti ostaje skriveno?!

Vlada Zakon o slobodi pristupa informacijama tumači selektivno, pa mnoge informacije koje joj ne idu u prilog često ostaju nedostupne za javnost.

Dešava se da nakon sjednica Vlade ne bude održava pres-konferencija, a rijetke su i konferencije nakon 100 dana Vlade.

Probleme sa dobijanjem informacija imaju i narodni poslanici i novinari i organizacije civilnog društva.

Većina premijera na početku mandata najave transparentnost, međutim, u narednom periodu mnoge informacije o radu Vlade koje su od javnog interesa ostaju sakrivene.

Iako prema poslovniku parlamenta Republike Srpske, ministarstva i premijer moraju da dostavljaju informacije narodnim poslanicima, iz opozicije upozoravaju da mnoga nezgodna pitanja, kao što je pitanje o zaduženjima prvo na Bečkoj, a onda i na Londonskoj berzi ostaju bez odgovora.

Ovakva iskustva imaju i u nevladinom sektoru. Kažu da se za dvije decenije postojanja Zakona o slobodi pristupa informacijama, on  i dalje u potpunosti ne sprovodi.

Nije rijetkost da javne institucije odbijaju da dostave i najosnovnije informacije od javnog interesa.

"Transparensi" je zbog toga više puta podnosio tužbe, međutim, ni pravosnažne presude ne uspjevaju da promijene ovakvu praksu.

Najveće probleme u dobijanju informacija iz javnih institucija imaju mediji, posebno oni koji kritički izvještavaju o njihovom radu i trošenju javnog novca.

Često na uredno postavljena pitanja ne stigne nikakav odgovor, a nerijetko se dešava i da stigne dopis u kojem nema odgovora na postavljena pitanja.

BN televizija je više puta ostala uskraćena za brojne odgovore na uredno postavljena pitanja Vladi,  njenim ministarstvima i institucijama.

Za sada nema naznaka da će se ovakva praksa promijeniti, jer premijeri, ministri, direktori javnih preduzeća i ostale odgovorne osobe i dalje ne snose nikakvu odgovornost za nedostavljanje informacija, čak i u situacijama kada kršenje zakona bude utvrđeno na sudu.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milan

04.05.2021 18:26

Ko pošteno radi, nema šta da krije, potvda da rade za svoj džep, kradu.

ODGOVORITE
Name

mrga

04.05.2021 18:48

Ma i to će se desiti kad im neki stranac zagalami i zaprijeti zavrtanjem česme

ODGOVORITE
Name

Вишеград

04.05.2021 21:34

Најсретнији би били да их наше очи никад не виђеше.Да неби нато тенка ни додик никад не би дошао на власт,самим тим и ови око њега.

ODGOVORITE