Општина Шамац поднијела двије кривичне пријаве

Општина Шамац поднијела кривичне прјаве против Министарства финансија Републике Српске и бившег начелника те општине Сава Минића.

Република Српска 28.04.2021 | 17:46
Општина Шамац поднијела двије кривичне пријаве

Након сједнице локалне скупштине, начелник Шамца Ђорђе Милићевић је рекао новинарима  да  су одборници данас разговарали о 
најактуелнијој теми која се тиче последњих дешавања између Владе РС и општине Шамац.

Он је рекао да је обавијестио одборнике о предузетим активностима између двије сједнице скупштине, а ради се  о проблему који се тиче дуговања општине Шамац у износу од 1. 250.000 КМ везана за предузеће „Хранапродукт у стечају"  гдје  је имовина пребачена на општину Шамац.

„Ми смо преко свог пуномоћника тужили Министарство финансија  за потпуно незакониту и нелегалну обуставу средстава у износу од 105.000 КМ за мјесец април, а поднијели смо преко пуномоћника и захтјев за изрицање привремене мјере обуставе даљих смањивања и скидања са рачуна јавних прихода општине Шамац . Очекујемо да судија који је добио предмет врло брзо реагује, те да у наредном мјесецу немамо такву врсту проблема", рекао је Милићевић.

Он додаје да истовремено Министарства финансија очекује да уважи њихов захтјев и молбу да ту имовину врате Влади РС и тако дуговање за који општински менаџмент не сноси одговорност буде ријешено.

„Поред ове тужбе ка Министарству финансија и привремене мјере желим да обавијестим грађане општине Шамац да смо поднијели кривичну пријаву  током јучерашњег дана против бившег начелника Саве Минића, а тиче се несвјесног рада у служби  током периода овог кредитног задужења  везаног за  Хранапродукт и  стварање обавезе општини у висини од 1. 250.000 КМ  без одлуке Скупштине општине Шамац", навео је Милићевић.

Он подсјећа да је бивши начелник Минић преузео имовину у износу од 1.250.000 КМ од стране Владе РС, владином одлуком не доносећи одлуку о прихватању те имовине у скупштини Шамца.

„Овдје је потпуно јасно, имамо с једне стране проблем са Министарством финансија због скидања средстава са рачуна јавних прихода и с друге стране морамо коначно почети подносити кривичне пријаве и одговарати за сва дјела која чинимо. Очекујем да надлежни  органи процесуирају ову кривичну пријаву коју смо поднијели Окружном тужилаштву у Добоју", каже Милићевић.

Он каже да је данас обавијестио одборнике Скупштине да је општина Шамац  од Министарства финансија добили позив да 4. маја са министрицом финансија разговарају  о проблему који се тиче дуговања општине Шамац  у износу од 1. 250.000 КМ везану за предузеће „Хранапродукт у стечају" .

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је новинарима да је, поред осталих једна од важних тачака била и Извршење Буџета општине Шамац за 2020. годину, те да је у 2020 години општина Шамац иако у пандемији ковида 19 остварила суфицит у износу од 60.256 КМ.

 Он каже да су током 2020 године  редовно исплатили подстицаје за пољопривреду  у износу од 110.000 КМ, те да су једна од ријетких општина у РС која је ислатила подршку  угоститељима и свима онима који нису радили  због пандемије ковида 19 у 2020 години у износу око 54.000 КМ .

„Сваком раднику ЈУ"Дом здравља" исплатили смо по 100 КМ. У таквим условима смањених и пореских и непореских прихода  у односу на план ми смо остварили озбиљне помаке у току 2020. године", навео је Милићевић.

Говорећи о извршењу буџета за 2020 годину начелник одјељења за финансије Велимир Андрић  каже да узимајући у обзир негативне посљедице пандемије  ковид 19 смањени су и приходи  општине Шамац у 2020 години,  како порески, док је  код властитих прихода дошло до повећања наплате истих.

„Најзначајније смањење је дошло код  прихода од индиректних пореза и ту смо имали мањи прилив средстава у износу нешто већем од 200.000 КМ у односу на ребаланс буџета па чак 450.000 КМ у односу на првобитни буџет што је значајна ставка за општину Шамац. Поред тога  мањи приливи су били од пореза на непокретности док су непорески приходи били нешто већи у односу на 2019. годину и они су наплаћени у износу нешто близу 100.000 КМ  више, а као посљедица је пословних активности, односно градње која се десила на подручју општине Шамац  у 2020 години", каже Андрић.

Он додаје да с обзиром да су  приходи били мањи општина Шамац  и расходе смањила у највећој мјери тамо гдје то могла и  у свим буџетским организацијама дошло је до смањења поготово код расхода за  коришћења роба и услуга .

„Као таква једна одговорна политика  да домоћински колико  имамо прихода толико потрошимо на расходе имамо ситуацију да је општина Шамац 2020 годину  као једна од ријетких општина у РС  у 2020 годину завршила у суфициту од 60. 256 КМ", каже Андрић.

Предсједник Скупштине општине Симо Варадиновић је рекао након сједнице скупштине новинарима да је једна од разматраних и усвојених  тачака била и Одлука о административним таксама.

„Она конкретно значи да у наредном  периоду сви грађани који буду имали потребу за потврде и увјерења у Шалтер сали општине Шамац биће ослобођени плаћања. Конкретно, најтраженији документи су увјерење о држављанству и родни лист и биће ослобођени плаћања тих увјерења и потврда", каже Варадиновић.

На данашењем редовном засиједању одборници Скупштине су  усвојили Одлуку о доношењу Урбанистичког плана  за шире урбано подручје градског насеља Шамац, Одлуку о приступању измјени  Просторног Плана  општине Шамац 2013 – 2033 године, Одлука о комуналним таксама, Одлуку о административним таксама, те  Извјештај  о раду Правобранилаштва РС – сједиште замјеника правобраниоца  Добој за период јануар- децембар 2020. године.

Подршку одборника данас је  добила и Одлука о распоређивању  суфицита Буџета општине Шамац по Годишњем  финансијском  извјештају о извршењу Буџета  општине Шамац за 2020. годину, извјештај  о раду ЈУ"Центар за културу" са годишњим обрачуном за 2021 годину и програм рада и финанисјки план  за 2021 годдину, извјештај ЈЗУ"Апотека"  за 2021 годину, финансијски  план за 2021 годину ЈПУ"Радост" Шамац.

Подршку одборника није добио извјештај о раду ЈУ"Народне библиотека" Шамац  за 2020 годину.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Шамац

28.04.2021 16:47

Дзаба вам тузба Селман је Ловац и застит це брата свога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

28.04.2021 20:24

Дат цу им ја 20 хиљада за Хранапродукт...и то је превисе. Старо зељезо и пар дулума земље у пицковцима иза града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

29.04.2021 17:27

Општина Шамац је постала ругло Реп.Српске и све оно што Срби себи никада не смију дозволити.Како нам се душмани смију и наслађују,туга.

ОДГОВОРИТЕ