Opština Šamac podnijela dvije krivične prijave

Opština Šamac podnijela krivične prjave protiv Ministarstva finansija Republike Srpske i bivšeg načelnika te opštine Sava Minića.

Republika Srpska 28.04.2021 | 17:46
Opština Šamac podnijela dvije krivične prijave

Nakon sjednice lokalne skupštine, načelnik Šamca Đorđe Milićević je rekao novinarima  da  su odbornici danas razgovarali o 
najaktuelnijoj temi koja se tiče poslednjih dešavanja između Vlade RS i opštine Šamac.

On je rekao da je obavijestio odbornike o preduzetim aktivnostima između dvije sjednice skupštine, a radi se  o problemu koji se tiče dugovanja opštine Šamac u iznosu od 1. 250.000 КM vezana za preduzeće „Hranaprodukt u stečaju"  gdje  je imovina prebačena na opštinu Šamac.

„Mi smo preko svog punomoćnika tužili Ministarstvo finansija  za potpuno nezakonitu i nelegalnu obustavu sredstava u iznosu od 105.000 КM za mjesec april, a podnijeli smo preko punomoćnika i zahtjev za izricanje privremene mjere obustave daljih smanjivanja i skidanja sa računa javnih prihoda opštine Šamac . Očekujemo da sudija koji je dobio predmet vrlo brzo reaguje, te da u narednom mjesecu nemamo takvu vrstu problema", rekao je Milićević.

On dodaje da istovremeno Ministarstva finansija očekuje da uvaži njihov zahtjev i molbu da tu imovinu vrate Vladi RS i tako dugovanje za koji opštinski menadžment ne snosi odgovornost bude riješeno.

„Pored ove tužbe ka Ministarstvu finansija i privremene mjere želim da obavijestim građane opštine Šamac da smo podnijeli krivičnu prijavu  tokom jučerašnjeg dana protiv bivšeg načelnika Save Minića, a tiče se nesvjesnog rada u službi  tokom perioda ovog kreditnog zaduženja  vezanog za  Hranaprodukt i  stvaranje obaveze opštini u visini od 1. 250.000 КM  bez odluke Skupštine opštine Šamac", naveo je Milićević.

On podsjeća da je bivši načelnik Minić preuzeo imovinu u iznosu od 1.250.000 КM od strane Vlade RS, vladinom odlukom ne donoseći odluku o prihvatanju te imovine u skupštini Šamca.

„Ovdje je potpuno jasno, imamo s jedne strane problem sa Ministarstvom finansija zbog skidanja sredstava sa računa javnih prihoda i s druge strane moramo konačno početi podnositi krivične prijave i odgovarati za sva djela koja činimo. Očekujem da nadležni  organi procesuiraju ovu krivičnu prijavu koju smo podnijeli Okružnom tužilaštvu u Doboju", kaže Milićević.

On kaže da je danas obavijestio odbornike Skupštine da je opština Šamac  od Ministarstva finansija dobili poziv da 4. maja sa ministricom finansija razgovaraju  o problemu koji se tiče dugovanja opštine Šamac  u iznosu od 1. 250.000 КM vezanu za preduzeće „Hranaprodukt u stečaju" .

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je novinarima da je, pored ostalih jedna od važnih tačaka bila i Izvršenje Budžeta opštine Šamac za 2020. godinu, te da je u 2020 godini opština Šamac iako u pandemiji kovida 19 ostvarila suficit u iznosu od 60.256 КM.

 On kaže da su tokom 2020 godine  redovno isplatili podsticaje za poljoprivredu  u iznosu od 110.000 КM, te da su jedna od rijetkih opština u RS koja je islatila podršku  ugostiteljima i svima onima koji nisu radili  zbog pandemije kovida 19 u 2020 godini u iznosu oko 54.000 КM .

„Svakom radniku JU"Dom zdravlja" isplatili smo po 100 КM. U takvim uslovima smanjenih i poreskih i neporeskih prihoda  u odnosu na plan mi smo ostvarili ozbiljne pomake u toku 2020. godine", naveo je Milićević.

Govoreći o izvršenju budžeta za 2020 godinu načelnik odjeljenja za finansije Velimir Andrić  kaže da uzimajući u obzir negativne posljedice pandemije  kovid 19 smanjeni su i prihodi  opštine Šamac u 2020 godini,  kako poreski, dok je  kod vlastitih prihoda došlo do povećanja naplate istih.

„Najznačajnije smanjenje je došlo kod  prihoda od indirektnih poreza i tu smo imali manji priliv sredstava u iznosu nešto većem od 200.000 КM u odnosu na rebalans budžeta pa čak 450.000 КM u odnosu na prvobitni budžet što je značajna stavka za opštinu Šamac. Pored toga  manji prilivi su bili od poreza na nepokretnosti dok su neporeski prihodi bili nešto veći u odnosu na 2019. godinu i oni su naplaćeni u iznosu nešto blizu 100.000 КM  više, a kao posljedica je poslovnih aktivnosti, odnosno gradnje koja se desila na području opštine Šamac  u 2020 godini", kaže Andrić.

On dodaje da s obzirom da su  prihodi bili manji opština Šamac  i rashode smanjila u najvećoj mjeri tamo gdje to mogla i  u svim budžetskim organizacijama došlo je do smanjenja pogotovo kod rashoda za  korišćenja roba i usluga .

„Кao takva jedna odgovorna politika  da domoćinski koliko  imamo prihoda toliko potrošimo na rashode imamo situaciju da je opština Šamac 2020 godinu  kao jedna od rijetkih opština u RS  u 2020 godinu završila u suficitu od 60. 256 КM", kaže Andrić.

Predsjednik Skupštine opštine Simo Varadinović je rekao nakon sjednice skupštine novinarima da je jedna od razmatranih i usvojenih  tačaka bila i Odluka o administrativnim taksama.

„Ona konkretno znači da u narednom  periodu svi građani koji budu imali potrebu za potvrde i uvjerenja u Šalter sali opštine Šamac biće oslobođeni plaćanja. Кonkretno, najtraženiji dokumenti su uvjerenje o državljanstvu i rodni list i biće oslobođeni plaćanja tih uvjerenja i potvrda", kaže Varadinović.

Na današenjem redovnom zasijedanju odbornici Skupštine su  usvojili Odluku o donošenju Urbanističkog plana  za šire urbano područje gradskog naselja Šamac, Odluku o pristupanju izmjeni  Prostornog Plana  opštine Šamac 2013 – 2033 godine, Odluka o komunalnim taksama, Odluku o administrativnim taksama, te  Izvještaj  o radu Pravobranilaštva RS – sjedište zamjenika pravobranioca  Doboj za period januar- decembar 2020. godine.

Podršku odbornika danas je  dobila i Odluka o raspoređivanju  suficita Budžeta opštine Šamac po Godišnjem  finansijskom  izvještaju o izvršenju Budžeta  opštine Šamac za 2020. godinu, izvještaj  o radu JU"Centar za kulturu" sa godišnjim obračunom za 2021 godinu i program rada i finanisjki plan  za 2021 goddinu, izvještaj JZU"Apoteka"  za 2021 godinu, finansijski  plan za 2021 godinu JPU"Radost" Šamac.

Podršku odbornika nije dobio izvještaj o radu JU"Narodne biblioteka" Šamac  za 2020 godinu.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Šamac

28.04.2021 16:47

Dzaba vam tuzba Selman je Lovac i zastit ce brata svoga.

ODGOVORITE
Name

kiki

28.04.2021 20:24

Dat cu im ja 20 hiljada za Hranaprodukt...i to je previse. Staro zeljezo i par duluma zemlje u pickovcima iza grada.

ODGOVORITE
Name

Jovo

29.04.2021 17:27

Opština Šamac je postala ruglo Rep.Srpske i sve ono što Srbi sebi nikada ne smiju dozvoliti.Kako nam se dušmani smiju i naslađuju,tuga.

ODGOVORITE