Шефови дипломатија Кине и Њемачке против „раздвајања“

Немачки шеф дипломатије Хајко Мас је уочи видео састанка са кинеским шефом дипломатије Ванг Ји-ем рекао да Немачка сматра Кину партнером, ривалом и системским противником, те да је у складу са ова три аспекта потребно формирати снажан и одржив канал за комуникацију, пренео је Ројтерс.

Свијет 26.04.2021 | 10:32
Шефови дипломатија Кине и Њемачке против „раздвајања“

„Раздвајање је погрешно“, рекао је Хајко Мас и додао да, иако између Кине и ЕУ постоје бројне несугласице, ЕУ треба да настави комуникацију са Кином, а не да успоставља политику изолационизма. 

Како је саопштио Ројтерс, Берлин је послао сигнал против раздвајања, што је у складу са доследним ставом Пекинга, који се противи раздвајању међу земљама, укључујући и саму Кину, иако међу њима постоје одређене несугласице.

Касније је Ванг Ји током састанка са Масом навео да су 2020. године билатерални односи између Кине и Немачке били углавном стабилни. Као две водеће светске економије, две земље морају да сузбију такозвано „раздвајање“ и да заједно раде на стабилизовању глобалног ланца снабдевања.

Кина се супротставља повлачењу идеолошких линија, као и једностраних санкција наметнутих насумично на основу дезинформација, навео је Ванг Ји.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар