Šefovi diplomatija Kine i Njemačke protiv „razdvajanja“

Nemački šef diplomatije Hajko Mas je uoči video sastanka sa kineskim šefom diplomatije Vang Ji-em rekao da Nemačka smatra Kinu partnerom, rivalom i sistemskim protivnikom, te da je u skladu sa ova tri aspekta potrebno formirati snažan i održiv kanal za komunikaciju, preneo je Rojters.

Svijet 26.04.2021 | 10:32
Šefovi diplomatija Kine i Njemačke protiv „razdvajanja“

„Razdvajanje je pogrešno“, rekao je Hajko Mas i dodao da, iako između Kine i EU postoje brojne nesuglasice, EU treba da nastavi komunikaciju sa Kinom, a ne da uspostavlja politiku izolacionizma. 

Kako je saopštio Rojters, Berlin je poslao signal protiv razdvajanja, što je u skladu sa doslednim stavom Pekinga, koji se protivi razdvajanju među zemljama, uključujući i samu Kinu, iako među njima postoje određene nesuglasice.

Kasnije je Vang Ji tokom sastanka sa Masom naveo da su 2020. godine bilateralni odnosi između Kine i Nemačke bili uglavnom stabilni. Kao dve vodeće svetske ekonomije, dve zemlje moraju da suzbiju takozvano „razdvajanje“ i da zajedno rade na stabilizovanju globalnog lanca snabdevanja.

Kina se suprotstavlja povlačenju ideoloških linija, kao i jednostranih sankcija nametnutih nasumično na osnovu dezinformacija, naveo je Vang Ji.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar