Новим задужењем власт ће покушавати да купи изборе!

Бореновић каже да је ово задужење реализовано са три циља: да се обезбиједи новац да би се покрио буџетски дефицит и лоше управљање финансијама Републике Српске, да се обезбиједи новац са којим ће покушати да купе изборе и трећим, најбитнијим – да појединци зараде, уграде се, отму и узму преко 130 милиона КМ. 

Република Српска 26.04.2021 | 09:52
Новим задужењем власт ће покушавати да купи изборе!

„Да се Република Српска задуживала по тржишној каматној стопи, тада би камата и провизија за читав аранжман биле око 26 милиона КМ, а не 156 милиона КМ. То ће грађани плаћати у наредних пет година, а онда у шестој години и цијелу главницу од 600 милиона КМ , што значи да ће неко зарадити енормних 130 милиона КМ разлике у ненормално високој камати", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић говорећи о задужењу Владе Републике Српске на Лондонској берзи. 

То је износ, додаје Бореновић, који је довољан да сваки пензионер у Републици Српској добије тринаесту пензију и да остане још новца“, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић говорећи о задужењу Владе Републике Српске на Лондонској берзи. 

Бореновић каже да је ово задужење реализовано са три циља: да се обезбиједи новац да би се покрио буџетски дефицит и лоше управљање финансијама Републике Српске, да се обезбиједи новац са којим ће покушати да купе изборе и трећим, најбитнијим – да појединци зараде, уграде се, отму и узму преко 130 милиона КМ. 

„Прије неколико мјесеци ФБиХ се задужила по каматној стопи од 0,85%. У исто вријеме Србија се задужује по каматној стопи од 1,1%, Словенија има негативну каматну стопу, Црна Гора која је била пред банкротом и има врло лош кредитни рејтинг, задужила се по 2,3%, а Република Српска се задужила за 600 милиона КМ по каматној стопи од чак 5,02%.

Кључно је питање ко се 'уградио' у овај профитабилни вишемилионски посао и то за износ од укупно 756 милиона КМ? Да је власт водила рачуна о интересу грађана, не би се задужила по овако високој каматној стопи  него по тржишној стопи од 0,85%, па чак и ниже. Тада би грађани умјесто 756 милиона марака, 600 милиона дуга и 156 милиона КМ камата и трошкова, враћали 630 милиона КМ“, истиче Бореновић. 

Он каже да се поставља питање ко ће добити 6,6 милиона КМ колико износи дисконтна провизија и ко су консултанти који ће добити скоро 8 милиона КМ, а учествовали су у овој вјешто осмишљеној отимачини народног новца. Како каже, ако можете да се задужите по каматној стопи од 0,85%, зашто плаћати 6 пута више? 

„Да би узели и отели. Ради се о једној врло вјешто осмишљеној отимачини у којој је очигледно учествовала једна група људи коју не интересује Република Српска, будућност овог народа и коју не занима како тај новац вратити. Ако ово није тачно, позивам премијера и Министарство финансија да предузму све активности да оспоре ово о чему говорим.

А говорим да су на најбруталнији начин искористили позиције које имају, да поред свега што раде додатно се бахато поигравају са судбинама стотина хиљада људи који ово требају вратити. Другачије је када човјек враћа 27 КМ у односу на то када враћа 156 КМ. Тако је другачије када један народ враћа 27 милиона КМ, него 156 милиона КМ и то на главницу од 600 милиона КМ. 

Бореновић поручује да ће се све око задужења на крају открити, сви уговори које су сакрили ће бити доступни јавности Републике Српске, а људи који су натјерани да потпишу документ о повјерљивости и не говоре о овоме шта су урадили, имаће законску могућност да кажу шта се дешавало и ко је учествовао у овој, једној од највећих појединачних пљачки народног буџета.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мирко

26.04.2021 08:29

Мене купити не могу , а богами ни ви....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

26.04.2021 08:35

И, ста кад се открије права истина??? Исто као и много тога раније, власт нам се свима смије у лице, а, реално, боље и не заслузујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

26.04.2021 08:44

Само лапрдас, предузми несто. Тузи неког, трази по закону приступ подацима... Немас појма, само прицас супљу годинама. А плата лијезе сваки мјесец. Никад ниси предлозио смањење васих ненормално високих плата а да се за те паре купр вакцине. Опозиција само прица ста раде Додик и остали а никад ста би они урадили или раде да овом народу буде боље. Никад ви нецете побиједитии црвене са оваквом прицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.04.2021 08:49

Код Срба, нажалост, и образ је на продају! Ми смо уклет народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

26.04.2021 08:53

Рано је за куповину гласова,јер је до избора више од 15 месеци.Направите анкету,колико ће грађана одбити ова примања,па се јави.Буди конкретан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

26.04.2021 09:11

Не постоји Бране формула да ова, или оваква власт остане, све је до опозиције. Кад би се играли математике, снсд ће максимално освојити 25-27 посланичких мјеста у НСРС и највише 3-4 у Сарајеву. Сателитске партије власти су толико омрзнуте у народу да тренутно не може ниједна појединачно прећи цензус од 3% гласова, а тек иде кампања у којој ће бити дословце уништене партије за једнократну употребу, као што сам и рекао после избора 2018 године. Остају им разне коалиције за максимално неких 30-40 .000 гласова, што је негдје седам мандата, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби србе на врбе.

26.04.2021 09:57

Нема сансе. Заборавио си предузеца, тамо све запослено преко везе или директори користе бугарски воз да колективно фирма гласа за некога јадова. Није ово Холандија па да је демократски, ни тамо није цвијеце....

Name

рибар-ре сби за србе

26.04.2021 11:21

Да, хоће бити тога, али ће то све узети СНСД за себе, једноставно не смију доћи у позицију да они дају паре и своје гласаче стевандићима, бањцима и осталим чавићима, напротив. Ево по живот да ће после паклене кампање у резултата еада на терену до идућих избора, зелени Српске и Вуканов покрет правде имати више посланика у НСРС, него све партије које данас чине скупштинску већину са снсд. Понављам, прелетачевић-Виолета- Перфекс партије су своју једнократну намјену завршиле, у осталом као и сваки тоалет папир. Жао ми је једино СП, профанисали су сјајну идеју, да су били паметни, па да су се визионарски само прије годину повукли из власти(говорио сам на вријеме неким њиховим високим функционерима приликом преговора за локалне изборе), чуда су могли направити већ на локалним, да не кажем на идућим републичким изборима.

Name

Бране

26.04.2021 09:12

А ја ћу наставити да плачем и да причам шупље приче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

греендестинy

26.04.2021 09:35

Свака финансијска криза се може пребродити ако се инвестира у алате и вјештину њиховог коришћења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина!

26.04.2021 09:56

Наравно, ево yоутубе рекламе за снсд искацу на сваки видео. Све данас коста. Нека су узели кредит, мозда немају па мора кредит. Ста це нам путеви, ионако нигдје не идемо? Гарантујем да је договор снсд днс да се раздвоје, као свадја, да овај освоји па њима после коалиција као и са сда! Фуј, смр'дови све до једнога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

26.04.2021 12:52

Идеа опет у британску амбасаду,они це те довести на власт,објасни њима,па другари сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 4д

26.04.2021 13:47

Мислис на транспортере унпрофора. Они доводе на власт.