Више од 730 фирми немају радника, а зарадиле 38 мил. КМ

Чак 1.805 фирми у Републици Српској не запошљава ниједног радника, али то није спријечило значајан број њих да послује са милионском добити. Без иједног радника у прошлој години профитабилно је пословало 736 предузећа, а укупна добит коју су остварили износи 38,3 милиона КМ.

Република Српска 25.04.2021 | 19:51
Више од 730 фирми немају радника, а зарадиле 38 мил. КМ

Милионску добит имало је шест фирми, а најуспјешнија међу њима је фирма „Бора“ са профитом од 4,2 милиона КМ.

Фирма „Бора“ бави се наплатом потраживања које јој је продала бивша Хипо Апле Адриа банка.

Одмах иза „Боре“ налази се фирма „НД Спортс Гроуп“ Бијељина са добити од 2,2 милиона КМ. Ова фирма бави се посредовањем у трговини специјализованој за одређене производе или групе осталих производа.

Слиједе их предузећа „Дарсе“ са 1,6 милиона профита, „НФАСС“ са 1,1 милиона КМ те „ПримеСоццер Манагемент“ са милион марака добити.

Фирме без радника граде зграде и производе струју

Занимљиво је да се међу најчешћим дјелатностима којима се баве фирме без радника налазе и изградња зграда и производња електричне енергије.

„У топ пет дјелатности којима се баве предузећа без радника радника спадају савјетовање које се односи на пословање и остало управљање, неспецијализована трговина на велико, изградња стамбених и нестамбених зграда, производња електричне енергије, агенције за рекламу и пропаганду“, казали су за Цапитал у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ).

Укупан број фирми које немају ниједног радника на крају прошле године је био 1.805, али нису све активне.

Од тог броја, према подацима АПИФ-а, активна су 1.763, у стечају је 26, из регистра је брисано 14, док су у ликвидацији била два предузећа.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић каже да у Унији немају таквих фирми да би инспекцијски органи требали контролисати пословање оваквих предузећа уколико остварују неке значајније промете.

„Инспекцијски и порески органи би код фирми које немају раднике, а остварују већи промет требали да појачају контроле с циљем спречавања прања новца“, казао је Аћић.

Власници себи исплаћују добит, умјесто плату

Генерални секретар Савеза синдиката Горан Станковић за Цапитал истиче да је пословање фирми без радника један од начина за избјегавање плаћања различитих обавеза како према држави тако и према радницима.

„Фирма не би могла да оствар добит да неко за њу не ради. Проблем је што радници који раде за такве фирме немају класичне уговоре о раду на неодређено или одређено вријеме, већ менаџерске, уговоре о обављању послова директора, уговоре о дјелу, односно уговоре на основу којих се остварује профит, а обавезе према држави и особама које обављају те послове су сведене на минимум“, нагласио је Станковић.

Са једним радником 1.741 предузеће

Подаци АПИФ-а показују да је велики број и предузећа која запошљавају само једног радника, а такође су профитабилна.

Тако је на крају прошле године у Српској било 1.741 предузеће са једним радником, од којих је чак 1.204 пословало позитивно.

Економски аналитичар Адмир Чавалић каже да то што постоје фирме без радника није спорно уколико се оне баве услугама. Појашњава да директор, којег свака фирма мора да има, не мора нужно бити запослен, већ може имати менаџерски уговор.

„Свака фирма мора имати минимално једну одговорну особу и она може бити ангажована на менаџерски уговор. Дакле, запошљавање није услов постојања компаније и сама чињеница да такве компаније постоје то показује. Има таквих фирми и у ФБиХ. Оно што је битно је којим секторима те фирме припадају. Претпостављам да се углавном баве услужним дјелатностима или пласирају неке производе на тржиште“, казао је Чавалић.

Каже да се, када су овакве фирме у питању, може поставити питање и да ли оне служе као параван за избјегавање плаћања пореза према држави или прање новца, али је изразио сумњу да се ради о таквим фирмама наводећи да су протеклих година урађене бројне реформе и да је све мање таквих фирми.

Цапитал је раније писао да је Српска посљедњих година постала веома примамљива за отварање фирми странцима који на тај начин покушавају избјећи плаћање пореза у својој земљи.

Само су држављани словеније у протекле двије године отворили на стотине предузећа, а њихове компаније немају ни број телефона, ни интернет страницу, ни канцеларије. На адресама на којима су пријављене углавном не постоје никаква обиљежја на основу којих би се могло утврдити да се ту налазе.

Највећу улогу у масовном отварању ових предузећа имао је Рок Снежић, против којег је недавно покренута међународна истрага. Тада је саслушано више лица која се се сумњиче да су чинили кривична дјела и омогућили извлачење новца из фирми из Словеније, и то у милионским износима.

(Цапитал)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

ана литицар

25.04.2021 18:04

ста казе онај павловиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овца

25.04.2021 19:02

Подјелиш 15 милиона остане ти 585 и са њима можеш шта хоћеш, а маса ће да кличе. Када буде дошло вријеме за враћање, кривци ће бити они што ће враћати, а не ови који су дизали. Тако је и Иванић пао, приватизација, Кристал банка 1КМ, нико није видио да радници остају на послу. Послије дође босс и прода мтел, послије 15 година, 3 банке пропадну и сви радници остану без посла, али пензионери кличу, добили су 50, 80, ма браво. Опозиција и ако побједи слаба вајда, најебали су за 4 године, падају 2026, јер тада ће црно зло да буде јер ће се морати отплаћивати велика годишња рата. Када буду морали смањивати и пензије и плате због враћања дуга, сви ће им све по списку. Ето прилике за спасиоца, којем неће смјети узети ни шупу. Шта можеш ономе ко све контролише, полицију, суд, тужилаштво и сви су увезани као цријева. Ееееее ....

Name

Све У3ПМ

25.04.2021 20:10

Немају потребу да имају своје запослене. За њих раде државни службеници.

Name

Раде

25.04.2021 18:07

Пропало друштво..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.04.2021 18:08

Чуј, не би добили помоћ да се нисмо задужили?! Диспечер није глуп, већ је лицемјеран, дрзак и безобразан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зирант

25.04.2021 18:11

Најуноснији посао је регистрација фирме за утјеривање дугова или истим тим дуговима зеленасити народ.. Као поменута,, Бора,, без запосленог радника ту је и много окрутнија и са законом и судством на некакав нацин умрезана,, ЕОС МАТРИX,, дои из Сарајева која на цудан нацин и јос цудније пресуде појединих судија доводе вец висе људи до суицида... Засто о овом нико не смије да прица и полемисе није нам јасно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ Аналитичар

25.04.2021 18:58

Закон о банкама и РС и ФБиХ јасно каже да банка може своја потраживање продати искључиво другој банци или финансијској институцији која има сагласност Агенције за банкарство. А Бора, нити њен претходник Хета, немају ту сагласност, јер се ради о међународно мафији која утјерује дугове, на шта, по законима, нема право. Наши корумпирана судови на те чињенице жмире и пресуђују у корист ових мафијаша. Људи су потпуно незаштићени, отимају им сву имовону

Name

Борац

25.04.2021 19:17

За ЕОС МАТРИX доо Сарајево се зна ко стоји иза њега у спрези са појединим судијама које добијају њихове предмете и униставају народ онако како се измедју себе договоре.. Ову ствар медији за дивно цудо не смију да отворе...

Name

Хи

25.04.2021 18:25

Па да.То су фирме "постене" а радник остаде без посла а ови млаве ко милава траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурлине

25.04.2021 18:26

Су то фирме или комитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЗВОЈ ОД ЗАДЕУЗЕЊА.

25.04.2021 18:27

И ОВАЈ МАНГУП ПРИЦА О КРЕДИТУ КАКО ЈЕ ЛЕГАЛАН .ДА ЈЕ ВОДИО ПОЛИТИКУ ИСПРАВНО ДАВАЛА БИ РЕПУБЛИКА СРПСКА КРЕДИТЕ ДРУГИМ ЗЕМЉАМА ,КОЛИКО СЕ НОВЦА ПРОКРИЈУМЦАРИ НЕЛЕГАЛНО. СРАМОТА! СВЕ СУ КАРТЕ БАЧЕНЕ НА СТО. НЕМА ВИСЕ ИЗВЛАЦЕЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

25.04.2021 18:43

Најбољаа предузеца без и једног радникаа милионее зарадјују ови дрско кредитима се бахатееееее привреду унистили систем унистили дно дна !!кије ли дрскости!!ста се дади циркусаа!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порези и доприноси

25.04.2021 19:31

Ма није битно колико су фирме зарадиле, него је битно колико су платиле пореза и доприноса у будзет РС од те зараде. Објавите пореске карте тих милионаса. Молим истразивацке новинаре и БН да се у сто скорије вријеме објави висина уплацених пореза и доприноса истих.

Name

Реално

25.04.2021 19:01

Ко хоће фино да живи ради направи фирму и ради на менаџерски уговор за 0 КМ... На крају године плати порез на добит и исплати себи дивиденду... Потпуно легално и нормално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како да не

25.04.2021 20:18

Само у БиХ, зато је дно дна.

Name

Борс

26.04.2021 16:45

Тако је.

Name

3509

25.04.2021 19:11

Те фирме формално немају запослених, али већи проблем је што за ефирме раде углавно људи који су запослени у јавном сектору. У јавном сектору примају добру плату и држава им плаће доприносе, а они углавном у редовном радном времену раде за фирмр које немају запослених. Данас постоји такозвани савремени систем одрађивања послово у кафанама и ресторанима, од имовине за савремене стручњаке довољни је ташна и машна. Наравно за све ово одговорна је власт која доноси законе који такве ствари омогућује. Међутим, проблем је што у власти немате никога ко није дио таквог система. Зато под хитно треба увести прогресивно опорезивање. Данас је обкављено у средствима информисања да ће република Српска додијелити помоћ пензионерима и то 80 КМ за оне који имају мању пензију, а 100Км за оне који имају већу пензију. Зар је могуће да садашња власт дотле посрнула и да незна шта је солидарност и да се помоћ додјељује првенствено онима који имају мало. Ваљда је логично да буде обрнуто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.04.2021 22:15

Логика је давно узела њемачко држављанство

Name

Горан

25.04.2021 19:13

Па шта имам само ја у фирми. Јел плаћам порез ДА, јел плаћам дажбине ДА. У чему је проблем ??? Шта вас брига моје пословање и шта ја радим. Будете ли ме нервирали отворићу фирму негдје друго па нећете ни оволико добити колико добијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

26.04.2021 16:45

Е добро си им рекао, они хоце јос, да себи имају за плате, а за приватнике их није брига, нека људи зарађују, плаћају порез и носе све сто остаје. Нек и они имају фирме и нека раде без радника кад су толико паметни.

Name

Дрекавац..!!

25.04.2021 20:07

Па код нас је познато да Тачка Машна фирме и Маглаши нај боље пролазе зар нам није тако годинама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаси

25.04.2021 20:22

Доносе законе по својој мјери.....Јасно је и како ду фосли до тога да одлуцују, умрезе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

25.04.2021 20:35

Како до те Боре, и ја бих продао потразивања која нисам наплатио ни редовним судским путем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

25.04.2021 20:40

Те власнике тих фирми треба ангазовати да предају на топ светским факултетима Економије и треба И’м дати свима дипломе Светских АКАДЕМИКА то су умови 21 стољеца (Али у превиоу криминалци 21стољеца ) За које це свако нормалан запитати како да ти нису јос на дозивотној робији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

26.04.2021 04:19

Објавите списак фирми и власнике. Народ ће сам рећи с чим се баве. Не требају ни инспектори који са њима и раде. Народ све зна. Највише фирми перу крадене паре. То сви знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУК

26.04.2021 07:03

све саме преваре

ОДГОВОРИТЕ