Привреда трпи: Правосуђе у БиХ неефикасно

Привредни спорови у Босни и Херцеговини трају  превише дуго, наводи се у истраживању које је провела Свјетска банка. Све то показује мањкавсот и неефикасност правосудног система у БиХ, кажу у Свјетској банци, а највише трпи привреда, због чега од свих нивоа власти траже провођење најављених реформи.

Босна и Херцеговина 23.04.2021 | 20:23
Привреда трпи: Правосуђе у БиХ неефикасно

Из свјетске банке стижу озбиљне замјерке на динамику провођења правосудних поступака када су у питању привредни спорови у Босни и Херцеговини. У истраживању које је проведено у више од 1700 малих, средњих и микропредузећа у БиХ, се наводи да спорови у бих могу да потрају и 3 године.

Најновије истраживање у Босни и Херцеговини доказује слабост правосудног система, гдје просјечно трајање у привредним споровима траје 500 дана за првостепене процесе, (700 дана у предметима мале вриједности) и 900 дана у жалбеним поступцима, наводи се у истраживању Свјетске банке.

То према оцјени Свјетске банке, онемогућава предузећа да остварују своја права на суду и ствара правну несигурност што доводи до стагнације приватиних инвестиција и омета економски раст. Да је ово озбиљна препрека развоју привреде, сматрају и представници пословне заједнице.

Као позитиван примјер Тривић наводи праксу у Србији, гдје како тврди, оно што код нас траје годинама, са друге стране Дрине се рјешава за мјесец дана.

Из Министарства правде Републике Српске одговарају да ово истраживање приказује стање у цијелој БиХ, и да је ситуација у Српској боља у односу на Федерацију. Кажу да су основани привредни судови којих у Федерација нема. Наводе да су повећали број судија, а донесени су и бројни закони као што је Закон о стечају и ликвидационом поступку који су, како тврде, убрзали привредне правосудне поступке. Кажу да то доказују и подаци са терена гдје је од 2014. године, како тврде, период чекања до припремног рочишта значајно смањен.

Поред ефикасности правосуђа на трајање спорова утичу и други фактори, кажу у Министарству правде, а то су сложени поступци који често укључују вјештачења.  Спорост је општа карактеристика правосуђа у Босни и Херцеговини, а суђења могу трајати годинама, што директно угрожава грађане у остваривању њихових права.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сви трпимо

23.04.2021 20:44

због оваквог правосудја

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.04.2021 09:32

Пре бих рекао,због овакве БИХ.

Name

реалност

24.04.2021 16:35

Није правосудје неефикасно - оно је легло криминала!

ОДГОВОРИТЕ