Privreda trpi: Pravosuđe u BiH neefikasno

Privredni sporovi u Bosni i Hercegovini traju  previše dugo, navodi se u istraživanju koje je provela Svjetska banka. Sve to pokazuje manjkavsot i neefikasnost pravosudnog sistema u BiH, kažu u Svjetskoj banci, a najviše trpi privreda, zbog čega od svih nivoa vlasti traže provođenje najavljenih reformi.

Bosna i Hercegovina 23.04.2021 | 20:23
Privreda trpi: Pravosuđe u BiH neefikasno

Iz svjetske banke stižu ozbiljne zamjerke na dinamiku provođenja pravosudnih postupaka kada su u pitanju privredni sporovi u Bosni i Hercegovini. U istraživanju koje je provedeno u više od 1700 malih, srednjih i mikropreduzeća u BiH, se navodi da sporovi u bih mogu da potraju i 3 godine.

Najnovije istraživanje u Bosni i Hercegovini dokazuje slabost pravosudnog sistema, gdje prosječno trajanje u privrednim sporovima traje 500 dana za prvostepene procese, (700 dana u predmetima male vrijednosti) i 900 dana u žalbenim postupcima, navodi se u istraživanju Svjetske banke.

To prema ocjeni Svjetske banke, onemogućava preduzeća da ostvaruju svoja prava na sudu i stvara pravnu nesigurnost što dovodi do stagnacije privatinih investicija i ometa ekonomski rast. Da je ovo ozbiljna prepreka razvoju privrede, smatraju i predstavnici poslovne zajednice.

Kao pozitivan primjer Trivić navodi praksu u Srbiji, gdje kako tvrdi, ono što kod nas traje godinama, sa druge strane Drine se rješava za mjesec dana.

Iz Ministarstva pravde Republike Srpske odgovaraju da ovo istraživanje prikazuje stanje u cijeloj BiH, i da je situacija u Srpskoj bolja u odnosu na Federaciju. Kažu da su osnovani privredni sudovi kojih u Federacija nema. Navode da su povećali broj sudija, a doneseni su i brojni zakoni kao što je Zakon o stečaju i likvidacionom postupku koji su, kako tvrde, ubrzali privredne pravosudne postupke. Kažu da to dokazuju i podaci sa terena gdje je od 2014. godine, kako tvrde, period čekanja do pripremnog ročišta značajno smanjen.

Pored efikasnosti pravosuđa na trajanje sporova utiču i drugi faktori, kažu u Ministarstvu pravde, a to su složeni postupci koji često uključuju vještačenja.  Sporost je opšta karakteristika pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a suđenja mogu trajati godinama, što direktno ugrožava građane u ostvarivanju njihovih prava.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Svi trpimo

23.04.2021 20:44

zbog ovakvog pravosudja

ODGOVORITE
Name

re

24.04.2021 09:32

Pre bih rekao,zbog ovakve BIH.

Name

realnost

24.04.2021 16:35

Nije pravosudje neefikasno - ono je leglo kriminala!

ODGOVORITE