Од политичке воље зависи чланство држава у ЕУ

Да ли ће земље Западног Балкана постати чланице ЕУ зависи искључиво од политичке воље вођа држава, поручено је у емисији “Глобално” БН телевизије. Саговорници су навели и да је, док до чланства не дође, идеја економског повезивања региона, најбоља тржишна идеја у посљедњих 20 година.

Република Српска 21.04.2021 | 22:53
Од политичке воље зависи чланство држава у ЕУ

Измјењена методологија проширења ЕУ даје могућност државама да отворе више поглавља, те да у највише годину дана затворе започете преговоре о једном поглављу, међутим…

“Остаје оно кључно питање, а то је владавина права и функционисање демократских институција. Проблем је увијек у политичкој вољи. Да ли постоји политичка воља за даље ширење ЕУ и да ли постоји политичка воља код земаља кандидата за даље приступање”, објашњава Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику.

Марко Савковић из Бероградског фонда за политичку изузетност каже да је проблем што Западни Балкан не наступа јединствено.

“Јако је битно да будете присутни и да будете досадни, да говорите да то желите, хоћете и да је то ваша перспектива.”

“Да ли је чланство једина опција? Све чешће се чује не члансво у ЕУ него алтернативни модели, а то је приступ јединственом тржишту, али без формалног чланства”, напомиње Грубјешићева.

Она даље наводи да је регионално повезивање најбоље што се десило у посљедњих 20 година.

“Када је кренуло са мини Шенгеном било је да ће то бити велика Србија, па велика Албанија, па ко зна која Југославија. Ништа од тога. То је европски модел стварања заједничког тржишта и то треба да се поздрави. Највише бих вољела да постоји умрежавање у региону јер би то показало и да смо нормализовали наше односе.”

“Робна размјена БиХ и Србије је након потписивања ЦЕФТЕ нагло побољшана, сви су од тога имали користи, генерисана су нова радна мјета”, подсједтио је Савковић.

Лоша економија држава Западног Балкана је уједно и главни адут европским противницима проширења уније.

“Земље Западног Балкана имају заједно становника као Румунија, чак можда и мање, а по привреди су заједно као Словачка. То значи да би овај регион за Европу био велики нето прималац средстава из структурних и кохезионих фондова”, рекао је у емисији “Глобално” Димитрије Милић из Новог трећег пута.

Истовремено, Европи у погледу на Западни Балкан, мир и стабилност немају алтернативу.

“ЕУ је једина сила и једини актер која у овом региону жели да по сваку цијену искључи сукоб. Са другим актерима ви у то не можете да будете сто посто сигурни да им не би одговарала нека нестабилност. Крајње опортуно, рецимо Русији”, рекао је Милић.

САД и даље остају војна сила број један у свијету, док се на економском плану Кина веома примакла Америци, наводе саговорници емисије “Глобално”.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Разумјели

22.04.2021 06:47

Прво нас ситнили за потпалу, унистили економски стовје логицно једном прицом, сада другом прицим требамо се укрупнити јер овакво не вриједимо ниста,само им тросак а све је математика.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

22.04.2021 10:21

Питање свих питања је да ли БИХ држава???

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

22.04.2021 21:35

Наравно да јесте. Медјународно призната и суверена дрзава. Има свој устав