Od političke volje zavisi članstvo država u EU

Da li će zemlje Zapadnog Balkana postati članice EU zavisi isključivo od političke volje vođa država, poručeno je u emisiji “Globalno” BN televizije. Sagovornici su naveli i da je, dok do članstva ne dođe, ideja ekonomskog povezivanja regiona, najbolja tržišna ideja u posljednjih 20 godina.

Republika Srpska 21.04.2021 | 22:53
Od političke volje zavisi članstvo država u EU

Izmjenjena metodologija proširenja EU daje mogućnost državama da otvore više poglavlja, te da u najviše godinu dana zatvore započete pregovore o jednom poglavlju, međutim…

“Ostaje ono ključno pitanje, a to je vladavina prava i funkcionisanje demokratskih institucija. Problem je uvijek u političkoj volji. Da li postoji politička volja za dalje širenje EU i da li postoji politička volja kod zemalja kandidata za dalje pristupanje”, objašnjava Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Marko Savković iz Berogradskog fonda za političku izuzetnost kaže da je problem što Zapadni Balkan ne nastupa jedinstveno.

“Jako je bitno da budete prisutni i da budete dosadni, da govorite da to želite, hoćete i da je to vaša perspektiva.”

“Da li je članstvo jedina opcija? Sve češće se čuje ne člansvo u EU nego alternativni modeli, a to je pristup jedinstvenom tržištu, ali bez formalnog članstva”, napominje Grubješićeva.

Ona dalje navodi da je regionalno povezivanje najbolje što se desilo u posljednjih 20 godina.

“Kada je krenulo sa mini Šengenom bilo je da će to biti velika Srbija, pa velika Albanija, pa ko zna koja Jugoslavija. Ništa od toga. To je evropski model stvaranja zajedničkog tržišta i to treba da se pozdravi. Najviše bih voljela da postoji umrežavanje u regionu jer bi to pokazalo i da smo normalizovali naše odnose.”

“Robna razmjena BiH i Srbije je nakon potpisivanja CEFTE naglo poboljšana, svi su od toga imali koristi, generisana su nova radna mjeta”, podsjedtio je Savković.

Loša ekonomija država Zapadnog Balkana je ujedno i glavni adut evropskim protivnicima proširenja unije.

“Zemlje Zapadnog Balkana imaju zajedno stanovnika kao Rumunija, čak možda i manje, a po privredi su zajedno kao Slovačka. To znači da bi ovaj region za Evropu bio veliki neto primalac sredstava iz strukturnih i kohezionih fondova”, rekao je u emisiji “Globalno” Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta.

Istovremeno, Evropi u pogledu na Zapadni Balkan, mir i stabilnost nemaju alternativu.

“EU je jedina sila i jedini akter koja u ovom regionu želi da po svaku cijenu isključi sukob. Sa drugim akterima vi u to ne možete da budete sto posto sigurni da im ne bi odgovarala neka nestabilnost. Krajnje oportuno, recimo Rusiji”, rekao je Milić.

SAD i dalje ostaju vojna sila broj jedan u svijetu, dok se na ekonomskom planu Kina veoma primakla Americi, navode sagovornici emisije “Globalno”.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Razumjeli

22.04.2021 06:47

Prvo nas sitnili za potpalu, unistili ekonomski stovje logicno jednom pricom, sada drugom pricim trebamo se ukrupniti jer ovakvo ne vrijedimo nista,samo im trosak a sve je matematika.....

ODGOVORITE
Name

oo7

22.04.2021 10:21

Pitanje svih pitanja je da li BIH država???

ODGOVORITE
Name

BIH

22.04.2021 21:35

Naravno da jeste. Medjunarodno priznata i suverena drzava. Ima svoj ustav