"Додик нескривени диктатор, има паничан страх од губитка власти"

Политички аналитичар Дарко Трифуновић за Моју Херцеговину каже да се поступака лидера СНСД-а, односно његовог односа према политичким противницима, јасно може закључити да се ради о “нескривеном диктатору” који, према Трифуновићевим ријечима, има паничан страх од могућег губитка власти.

Република Српска 21.04.2021 | 14:41
"Додик нескривени диктатор, има паничан страх од губитка власти"

Предстојећа предаја кључева града Бањалука предсједнику Србије Александру Вучићу, коју ће умјесто градоначелника Драшка Станивуковића обавити предсједник градске скупштине Младен Илић, само је посљедњи у низу примјера како се лидер СНСД-а Милорад Додик свети онима који се дрзну да му “откину” макар комадић власти.

Да је актуелни српски члан Предсједништва БиХ изузетно осветољубив према свима који “не свирају” по његовим “нотама”, на својој кожи могли су да осјете бројни актуелни и бивши политичари.

Наиме, у Одлуци Владе Републике Српске од 2. септембра 1999. године, коју је потписао тадашњи премијер РС Милорад Додик, тадашњем предсједнику Српске, Николи Поплашену, кога је пар мјесеци прије тога насилно смијенио високи представник Карлос Вестендорп, одузимају се сва права која су му припадала по основу функције изабраног предсједника.

Тако се, између осталог, у члану 1. наведене одлуке припадницима МУП-а РС налаже да “обуставе вршење службе обезбјеђења господина Николе Поплашена, бившег предсједника Републике Српске”.

Додик је, такође, истом одлуком одузео Поплашену право на службено возило које му је припадало, а затим и право на кориштење кабинета предсједника Српске, који се у то вријеме налазио у Банском двору у Бањалуци.

У истој одлуци, која је ступила на снагу даном доношења, наводи се и то да се изабраном предсједнику Српске “привремено стављају ван функције и употребе све телефонске и телекомуникационе инсталације и уређаји”, што је практично значило да је, уз све раније набројано, Вестендорповом одлуком и Додиковим потписом предсједник Републике Српске насилно избачен из својих просторија и одузета су му сва Уставом и законима гарантована права.

“Ови из Савеза Слога, Милорад Додик, Биљана Плавшић и Живко Радишић, су више пута ишли код високог представника и молили га да ме смијени, а и њему то било срцу мило, па ме смијенио”, говорио је својевремено Никола Поплашен о разлозима због којих га је ОХР уклонио са позиције предсједника РС, подсјећајући да је једини прави разлог за смјену било то што Милорада Додика, како је рекао, није желио да именује за мандатара за састав тадашње Владе РС.

Некадашњи предсједник Српске радикалне странке РС и близак сарадник Николе Поплашена, а данашњи потпредсједник ПДП-а, Миланко Михајилица, за Моју Херцеговину истиче да је посебно парадоксално то што се Милорад Додик сада представља као најжешћи противник ОХР-а, Запада и странаца, иако је, како тврди, искључиво захваљујући њима дошао на власт.

“Додик је молио тадашњег високог представника да смијени Николу Поплашена само зато што му није хтио дати да буде предсједник Владе. Будући да је у то вријеме Додик био ‘свјеж дашак на Балкану’, како га је назвала Медлин Олбрајт, Вестендорп је одмах пожурио да му испуни молбу. То је сигурно један од најсрамнијих момената у историји Републике Српске”, каже Михајилица за наш портал.

Он додаје и то да су пријетње осветом Бањалучанима, које је Додик изрекао након прошлогодишњих локалних избора и побједе Драшка Станивуковића за градоначелника Бањалуке, показале да се “манири” и “образац понашања” лидера СНСД-а нису ни најмање промијенили у протекле 22 године.

Покушаји блокаде градског буџета, а затим и скандалозна одлука да Кључеве града предсједнику Вучићу, умјесто легално изабраног градоначелника додјељује Додиков предсједник градске скупштине, показују колико злоба и пакост могу да помраче ум”, каже МИхајилица.

Додикову освету на својој кожи искусили су и лидер НДП-а Драган Чавић и почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић.

Иако су данас коалициони партнери, Додик и Чавић су 2011. године били “љути” политички противници. Додик је те године, као актуелни предсједник Српске, искључио Чавића из Сената РС и тако му одузео титулу сенатора, коју је имао као бивши први човјек Републике. Двије године раније, док је предсједник РС био Рајко Кузмановић, из Сената је искључен и Мирко Шаровић, актуелни предсједник СДС-а, који је такође својевремено био и предсједник Српске.

Иванићу је лидер СНСД-а, након што је на Општим изборима 2014. године побиједио Жељку Цвијановић у утакмици за српског члана Предсједништва БиХ, забранио кориштење кабинета у Бањалуци који је до тада користио Иванићев претходник, Небојша Радмановић.

Умјесто кабинета намијењеног српском члану Предсједништва БиХ, који је Додиков страначки колега Радмановић имао сво вријеме на располагању у Палати предсједника, Иванић је користио “алтернативни смјештај” у једној малој просторији у згради Народног позоришта РС.

По наредби Милорада Додика из предсједничке палате измјештена је канцеларија српског члана Предсједништва БиХ, иако је Иванићев претходник Небојша Радмановић користио те просторије током свог мандата.

Иванић је избачен из Палате Републике искључиво због самовоље Милорада Додика”, рекли су за медије Иванићеви најближи сарадници, након што је тадашњи новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Додиковом самовољом деложиран из кабинета који му је требао припасти.

Тада је, такође, саопштено и то да је Додик, наводно, тражио од директора Народног позоришта РС да Иванићу “откаже гостопримство” и одузме право на кориштење просторија и у тој установи али се то, на крају, ипак није догодило.

Након што Иванић 2018. године, у директном одмјеравању снага са самим Додиком, није освојио други мандате у Предсједништву БиХ практично је остао без посла, јер му није било омогућено да као професор продужи сарадњу са бањалучким Економским факултетом.

Политички аналитичар Дарко Трифуновић за Моју Херцеговину каже да се из наведених поступака лидера СНСД-а, односно његовог односа према политичким противницима, јасно може закључити да се ради о “нескривеном диктатору” који, према Трифуновићевим ријечима, има паничан страх од могућег губитка власти.

Ово што Додик данас покушава да уради легитимно изабраном градоначелнику Бањалуке, као и све оно што је радио Николи Поплашену, Младену Иванићу и било коме ко је на супротној политичкој страни, показује заправо колика је он кукавица. Сваки диктатор умире од страха да ће изгубити власт, а у Додиковом случају такво понашање је доведено до крајњих екстрема”, каже Трифуновић за наш портал.

Он додаје да Додик већ више од двије деценије покушава да својим поданицима влада страхом, те да му је таква пракса, како каже, успјешно пролазила све донедавно.

“Међутим, посљедњи догађаји у два највећа града у Српској, Бањалуци и Бијељини, гдје су опозициони кандидати остварили изборне побједе за градоначелнике, показали су да постоји нада да ће народ у Републици Српској коначно изаћи из тог зачараног круга страха, пријетњи и уцјена. Никога не можете вјечно да држите у таквом стању. Надам се да се клима мијења и да ће се Додиково кажњавање непослушних на крају њему обити о главу”, закључује Трифуновић.

(Моја Херцеговина)

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

БЛ

21.04.2021 13:05

Случај за психијатра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2021 15:48

Има папир да је дусевни болесник.

Name

Др. Примаријус

21.04.2021 17:09

Упада у оци болесна амбиција која није у складу са његовим способностима - доказ за то је и његово окрузење са људима од којих је он "бољи" - отуда страсна ерозија у квалитету. Велика трагедија за све младе способне постене градјане који су излозени тортури једног психопате!

Name

Ре

21.04.2021 23:20

Закаснио је, нема тој болестини помоци.

Name

Да да

23.04.2021 09:11

Знала је олбрајтова кога да нам ували да нас оглодје до костију и доведе рс у тотални колапс. Све је то договор и фарса са црном листом

Name

Србин

21.04.2021 13:06

Српско јединство како Додик хоће, потрчите опет па само вас је стотину пута зезнуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајјто

21.04.2021 13:06

ДОЛАЗИ И ЊЕМУ УБРЗО КРАЈ АЛИ МАЛО СМИЈЕСАН И ЦУДАН ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахим

21.04.2021 14:19

Јесте крај али ко це врацати дугове које је задузио и покро.

Name

ре Ахим

21.04.2021 14:37

Дугове це да враца народ, који га је и довео на власт и који га дрзи на власти.

Name

Стразар

21.04.2021 13:07

КРЕЦИ СЕ ДОДУ ЦЕЛИЈА У ЗЕНИЦИ У ПЛАВОЈ БОЈИ БИТ ЦЕ ЛИЈЕПА -ЈЕ БАР НИКАД НЕ ИЗАДЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2021 20:59

Што у плавој он воли црвену

Name

Илија

21.04.2021 13:07

Крај ти је црвени кмеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

21.04.2021 13:08

Додик је паразит Српског народа , инзбог тога домаћин умире а паразит и даље живи

ОДГОВОРИТЕ
Name

МР

21.04.2021 14:38

Крај,ја знам да је крај,самој себи говорим ал не могу да те заборавим! Весна Змијанац С В Е М У ДО Ђ Е КРАЈ Неко оде ведра чела а неко...

Name

дотт

21.04.2021 13:09

Са одласком власти одоше и паре ,а долази робија. То њега боли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X мен

21.04.2021 13:24

Опозицији а и нама грађанима су избори 2022.године последњи воз за било какве промјене и бољу будућност.На том путу имамо огромну препреку у виду Додикове машинерије,медија,Заробљених институција,новца,тајкуна и једног дијела ретардираних грађана као и огромне администрације угљена,хостеса и полуписмењака.Опозиција има довољно времена да консолидује редове и изнесе програм реформи.У супротном више никада нећемо моћи скинути ову Ненародну власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2021 14:06

Добар ти је коментар. Најтузније је сто велики дио омладине не зели да излази на изборе. А диктатору то одговара.

Name

Мици

21.04.2021 20:46

Вец је касно за било ста да се уради. Нагомилали су толико проблема и дугова да се ниједна будуца постена власт уз најбоље намјере немозе изборити са тим у следецих 20 30 година. И послије тога уз све политицке нестабилности бицемо без знацајних инвестиција а самим тим и најсиромаснији у Еуропи. Закљуцак и порука младима у БиХ је вец одавно послана.

Name

КАМЕН

21.04.2021 13:26

САМО ПОЛАКО НИЦИЈА НИЈ ВЈЕЦНО ГОРИЛА свему једном доде КРАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Камен

21.04.2021 14:50

Убрзај мало. Док ми полако он је нас униситио економски, демографски, а себе и своју мафију обогатио.

Name

Л33

21.04.2021 13:27

Људима мозес све одузети и они це некако то прихватити ,али губљење власти је неприхватљиво..народ треба да изадје из прослости .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

21.04.2021 13:27

Шта је било од Украинске иконе Светог Николе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

профy54

21.04.2021 17:02

Е Лана моја па гдје ти зивис? Ста је јос ријесено до краја ? Која афера реци ми бога ти да знам

Name

борац

21.04.2021 13:43

Лудјак он мрзи овај народ а од њега пљацка и отима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

21.04.2021 13:48

Диктатор је прави опис Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

21.04.2021 13:49

Даће бог да овај диктатор болесни изгуби на изборима и заувијек оде у полтичку прошлост и тако народу да коначно сване. Готов је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроф

21.04.2021 13:50

Ничија није довијека,има бога вратит це се бумеранг зла кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

21.04.2021 13:58

Супер чланак- браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

НРавно да има паницан страх

21.04.2021 14:14

Сваки дан умире од паницног страха, помоценог ума нема нулакву контролу висе ни сам над собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

21.04.2021 14:22

Срамота је то ста се са овим напаценим народом ради..за диктатуру и дузницко ропство људи изгиносе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

21.04.2021 14:22

Циим изгуби изборе одмах га смјестит иза ресетака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

21.04.2021 14:28

Његов страх и паника никад нису били већи него сада.У прошлости је знао да доноси и интелигентне одлуке,а сад је изгубио сваки додир са објективном ставарношчу-типичан диктаторски синдром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

21.04.2021 14:51

Не потцјењуј своје могућности и интелигенцију.

Name

Ре коментар

21.04.2021 14:57

Наведи једну интелигентну одлуку од Рудоње?

Name

Какав дикатор

21.04.2021 14:48

Он је нескривени лопов и сељак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

21.04.2021 15:23

гори је од короне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

21.04.2021 15:28

Најтеже му је што мора вратити икону коју је украо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штета , баш штета

21.04.2021 16:02

Да изгуби власт , а тек почео прање опљачканих и покрадених пара , за сада је успио пласирати седам стотина милиона , а има за опрати још барем десет пута толико .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

21.04.2021 16:39

Човјек је болестан и то озбиљно. Не могу вјеровати да нико не предузима ништа. Па лаик види да човјеку није добро. Мени је искрено жао човјека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2021 23:22

Не мозе цовјек од грехоте ниста му ни реци, јадник пролупао тотално.

Name

Грга

21.04.2021 17:55

Подрска преседнику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.04.2021 23:21

У цему малоумнице.

Name

ре

21.04.2021 18:13

Бурле је хтјео овако катастрофално стање у РС са својим сарадницима, и има га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психи Јатар

21.04.2021 18:15

Овде се не ради о лудилу, у питању је безобразлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алоо

21.04.2021 22:19

Ма нема тај страх ,он лако купи ко на пијаци. Само опозицијо овај пут тј. догодине ици 100% са најбољим кандидатима.

Name

Дзони

22.04.2021 00:11

Јос мало и лопов це у заврсит своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

22.04.2021 03:15

Он и његова братија имају Страх од хапсења И дозивотне робије ,побјегли би Али немају куда ,једино у Србију Али народнИ суд их цека и тамо за злодјела њихова

ОДГОВОРИТЕ