Видео самит лидера Кине, Француске и Њемачке

Председник Кине Си Ђинпинг јуче је у Пекингу путем видео линка разговарао са председником Француске Емануелом Макроном и канцеларком Немачке Ангелом Меркел. Си Ђинпинг је истакао да ће Кина “испунити своје обећање”. Он је изразио жељу за продубљивањем сарадње са Француском и Немачком.  

Свијет 19.04.2021 | 09:55
Видео самит лидера Кине, Француске и Њемачке

Кинески председник је истакао да је Кина нагласила да ће максималним напорима до 2030. достићи врхунац отпуштања угљен-диоксида, а да ће до 2060. достићи угљеничну неутралност. Реаговање на климатске промене је обавеза целог човечанства и не би требало да буде преговарачки улог за геополитику, ни разлог нападања других земаља ни изговор за постављање трговинске баријере.

Кина ће инсистирати на принципу праведности, заједничке али различите одговорности, подстицати остварење „Оквирне конвенције УН о климатским променама“ као и „Договора из Париза“, тако да се позитивно прошири сарадњу Југ-Југ у погледу климатских промена. Си Ђинпинг је изразио наду да ће развијене економије бити примери у смањењу отпуштања угљен-диоксида.

Француски председник Макрон је навео да је француска страна спремна да унапређује развој економских односа између Француске и Кине, дакле између Европе и Кине, тако да заједно помогну Африци у остварењу зеленог развоја. Такође, и да помогну земљама у развоју у смањењу и одлагању њихових дугова.

Макрон је навео да вакцине не би требало да буду предмет конкуренције између великих земаља, а да Француска жели да ојача сарадњу са Кином у праведном дељењу вакцина и у регионалним питањима, попут иранског нуклеарног питања.

Немачка канцеларка Меркел је навела да је продубљивање сарадње Немачке, Француске и Кине у реаговању на климатске промене изузетно важно. Кинески циљ је амбициозан, али и препун изазова, који је од великог значаја за реаговање на климатске промене целог света. Меркел је навела да Европа жели да јача сарадњу са Кином у трговини, надајући се да ће „Инвестициони договор ЕУ и Кине“ што пре ступити на снагу.

Троје лидера се договорило да инсистирају на мултинационализму и свестраном реализовању договора из Париза, тако да заједно формирају разумљив, заједнички користан механизам за глобално управљање климом. Поред тога, лидери три земље су се сложили за јачање сарадње у областима зеленог развоја, и да реаговање на климатске промене постане важан стуб у кинеско-европској сарадњи.

Такође, они су договорили сарадњу у одржавању и 15. састанка Конференције странака Конвенције о биолошкој разноликости у граду Кунмингу, као и 26. састанак „Оквирне конвенције УН о климатским променама“ у Глазгову. Поред тога, заједно ће подржати „План за вакцине против коронавируса“, како би се подстакло безбедно путовање особља и да се међународна трговина што пре врати у нормалан поредак.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Коментари!

20.04.2021 06:07

На овом примјеру се види да људи читају и коментаришу само лоше вијести. Убио, украо, слагао....а онда се жале какво им је стање у држави. Мало ко исталне и похвали неки добар примјер. Треба више рада и више поштења па ће нам бити боље.

ОДГОВОРИТЕ