Video samit lidera Kine, Francuske i Njemačke

Predsednik Kine Si Đinping juče je u Pekingu putem video linka razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kancelarkom Nemačke Angelom Merkel. Si Đinping je istakao da će Kina “ispuniti svoje obećanje”. On je izrazio želju za produbljivanjem saradnje sa Francuskom i Nemačkom.  

Svijet 19.04.2021 | 09:55
Video samit lidera Kine, Francuske i Njemačke

Kineski predsednik je istakao da je Kina naglasila da će maksimalnim naporima do 2030. dostići vrhunac otpuštanja ugljen-dioksida, a da će do 2060. dostići ugljeničnu neutralnost. Reagovanje na klimatske promene je obaveza celog čovečanstva i ne bi trebalo da bude pregovarački ulog za geopolitiku, ni razlog napadanja drugih zemalja ni izgovor za postavljanje trgovinske barijere.

Kina će insistirati na principu pravednosti, zajedničke ali različite odgovornosti, podsticati ostvarenje „Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama“ kao i „Dogovora iz Pariza“, tako da se pozitivno proširi saradnju Jug-Jug u pogledu klimatskih promena. Si Đinping je izrazio nadu da će razvijene ekonomije biti primeri u smanjenju otpuštanja ugljen-dioksida.

Francuski predsednik Makron je naveo da je francuska strana spremna da unapređuje razvoj ekonomskih odnosa između Francuske i Kine, dakle između Evrope i Kine, tako da zajedno pomognu Africi u ostvarenju zelenog razvoja. Takođe, i da pomognu zemljama u razvoju u smanjenju i odlaganju njihovih dugova.

Makron je naveo da vakcine ne bi trebalo da budu predmet konkurencije između velikih zemalja, a da Francuska želi da ojača saradnju sa Kinom u pravednom deljenju vakcina i u regionalnim pitanjima, poput iranskog nuklearnog pitanja.

Nemačka kancelarka Merkel je navela da je produbljivanje saradnje Nemačke, Francuske i Kine u reagovanju na klimatske promene izuzetno važno. Kineski cilj je ambiciozan, ali i prepun izazova, koji je od velikog značaja za reagovanje na klimatske promene celog sveta. Merkel je navela da Evropa želi da jača saradnju sa Kinom u trgovini, nadajući se da će „Investicioni dogovor EU i Kine“ što pre stupiti na snagu.

Troje lidera se dogovorilo da insistiraju na multinacionalizmu i svestranom realizovanju dogovora iz Pariza, tako da zajedno formiraju razumljiv, zajednički koristan mehanizam za globalno upravljanje klimom. Pored toga, lideri tri zemlje su se složili za jačanje saradnje u oblastima zelenog razvoja, i da reagovanje na klimatske promene postane važan stub u kinesko-evropskoj saradnji.

Takođe, oni su dogovorili saradnju u održavanju i 15. sastanka Konferencije stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti u gradu Kunmingu, kao i 26. sastanak „Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama“ u Glazgovu. Pored toga, zajedno će podržati „Plan za vakcine protiv koronavirusa“, kako bi se podstaklo bezbedno putovanje osoblja i da se međunarodna trgovina što pre vrati u normalan poredak.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Komentari!

20.04.2021 06:07

Na ovom primjeru se vidi da ljudi čitaju i komentarišu samo loše vijesti. Ubio, ukrao, slagao....a onda se žale kakvo im je stanje u državi. Malo ko istalne i pohvali neki dobar primjer. Treba više rada i više poštenja pa će nam biti bolje.

ODGOVORITE