Троше милионе КМ, а за 15 година ништа нису урадили

Упркос томе што им је на располагању био буџет од преко милион марака, Комисија за концесије БиХ, ни у 2020. години није додјелила ниједну концесију.

Босна и Херцеговина 09.04.2021 | 18:10
Троше милионе КМ, а за 15 година ништа нису урадили

Како стоји у Преднацрту извјештаја о раду овог тијела, за прошлу годину, и поред одређених активности, надлежна министарства нису успјела усагласити нити покретнути додјелу концесија, нити је било интереса потенцијалних концесионара за концесије путем самоиницијативних понуда.

„У сектору транспорта, није била настављена очекивана активност покренута још 2017. од стране Министарства транспорта и комуникација БиХ, за додјелу концесије за изградњу дионице Тарчин-Овчари (или Руданка-Медаково). Такође, остале неизграђене дионице на Аутопуту на Коридору ВЦ нису биле предметом одлучивања да се за њихову изградњу додјели концесија, иако је студија економске оправданости добила сагласност Комисије још 2007. године”, стоји у Преднацрту.

Како су нагласили, није било активности које би водиле планирању за додјелу концесија за изградњу транспортне инфраструктуре на траси транспортних међународних коридора између БиХ и неке од сусједних држава као што је аутопут Београд-Сарајево-Београд и сл.

Према њиховим ријечима, у сектору енергетике нису постигнути споразуми око кориштења већ израђених хидропотенцијала на ријеци Дрини на подручју Зворника и Бајине Баште као ни за кориштење хидропотенцијала Бушког језера.

“Покренут је и парнични посупак од стране Елекропривреде БиХ за додјелу концесије на ријеци Дрини, гдје је Комисија за концесије БиХ Министарству вањске трговине и економских односа дала мишљење/ став по овом питању. У 2020. години покренут је и поступак код Уставног суда БиХ за утврђивање надлежности за додјелу концесија на ријеци Дрини што ће Комисија у наредном периоду пратити”, стоји у овом документу.

Подсјећања ради, иако је раније постојала иницијатива за укидање ове комисије, која је правдана чињеницом да Комисија од дана свог постојања није додијелила ниједну концесију, она није прошла у Парламенту БиХ.

Битно је напоменути да, иако нису додјелили ниједну концесију чланови овог тијела, према ранијом објавама у медијима, имају просјечну накнаду у износу од 2.500 КМ.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Браво БејХа

09.04.2021 16:24

Па ово нема ни у Зимбабвеу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

09.04.2021 16:28

То је компанија!? Имали слободно радно место да се запослим. Радим све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

09.04.2021 16:31

Као да је ово нешто ново. Пола институција у БиХ овако функционише али то никоме не смета. Овако нешто има само код нас у овој квазидржави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заслузују

09.04.2021 16:46

Да буду остављени и напустени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

09.04.2021 17:32

Загријавају се тек, полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

10.04.2021 05:19

Па има таквих "септичких јама" које се звучно зову у које се ухљебе нељебовићи, битанге, незналице, нерадници, олош из политичких странака. Паразити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

11.04.2021 13:00

Сто да раде кад имају милионе,нису блесави.

ОДГОВОРИТЕ