Troše milione KM, a za 15 godina ništa nisu uradili

Uprkos tome što im je na raspolaganju bio budžet od preko milion maraka, Komisija za koncesije BiH, ni u 2020. godini nije dodjelila nijednu koncesiju.

Bosna i Hercegovina 09.04.2021 | 18:10
Troše milione KM, a za 15 godina ništa nisu uradili

Kako stoji u Prednacrtu izvještaja o radu ovog tijela, za prošlu godinu, i pored određenih aktivnosti, nadležna ministarstva nisu uspjela usaglasiti niti pokretnuti dodjelu koncesija, niti je bilo interesa potencijalnih koncesionara za koncesije putem samoinicijativnih ponuda.

„U sektoru transporta, nije bila nastavljena očekivana aktivnost pokrenuta još 2017. od strane Ministarstva transporta i komunikacija BiH, za dodjelu koncesije za izgradnju dionice Tarčin-Ovčari (ili Rudanka-Medakovo). Takođe, ostale neizgrađene dionice na Autoputu na Koridoru VC nisu bile predmetom odlučivanja da se za njihovu izgradnju dodjeli koncesija, iako je studija ekonomske opravdanosti dobila saglasnost Komisije još 2007. godine”, stoji u Prednacrtu.

Kako su naglasili, nije bilo aktivnosti koje bi vodile planiranju za dodjelu koncesija za izgradnju transportne infrastrukture na trasi transportnih međunarodnih koridora između BiH i neke od susjednih država kao što je autoput Beograd-Sarajevo-Beograd i sl.

Prema njihovim riječima, u sektoru energetike nisu postignuti sporazumi oko korištenja već izrađenih hidropotencijala na rijeci Drini na području Zvornika i Bajine Bašte kao ni za korištenje hidropotencijala Buškog jezera.

“Pokrenut je i parnični posupak od strane Elekroprivrede BiH za dodjelu koncesije na rijeci Drini, gdje je Komisija za koncesije BiH Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dala mišljenje/ stav po ovom pitanju. U 2020. godini pokrenut je i postupak kod Ustavnog suda BiH za utvrđivanje nadležnosti za dodjelu koncesija na rijeci Drini što će Komisija u narednom periodu pratiti”, stoji u ovom dokumentu.

Podsjećanja radi, iako je ranije postojala inicijativa za ukidanje ove komisije, koja je pravdana činjenicom da Komisija od dana svog postojanja nije dodijelila nijednu koncesiju, ona nije prošla u Parlamentu BiH.

Bitno je napomenuti da, iako nisu dodjelili nijednu koncesiju članovi ovog tijela, prema ranijom objavama u medijima, imaju prosječnu naknadu u iznosu od 2.500 KM.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Bravo BejHa

09.04.2021 16:24

Pa ovo nema ni u Zimbabveu!

ODGOVORITE
Name

Predator

09.04.2021 16:28

To je kompanija!? Imali slobodno radno mesto da se zaposlim. Radim sve

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

09.04.2021 16:31

Kao da je ovo nešto novo. Pola institucija u BiH ovako funkcioniše ali to nikome ne smeta. Ovako nešto ima samo kod nas u ovoj kvazidržavi.

ODGOVORITE
Name

Zasluzuju

09.04.2021 16:46

Da budu ostavljeni i napusteni.

ODGOVORITE
Name

Bijeljinac

09.04.2021 17:32

Zagrijavaju se tek, polako.

ODGOVORITE
Name

Stana

10.04.2021 05:19

Pa ima takvih "septičkih jama" koje se zvučno zovu u koje se uhljebe neljebovići, bitange, neznalice, neradnici, ološ iz političkih stranaka. Paraziti.

ODGOVORITE
Name

Jovo

11.04.2021 13:00

Sto da rade kad imaju milione,nisu blesavi.

ODGOVORITE