Шефови дипломатија Кине и Русије постигли споразум

Кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји разговарао је у уторак са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, при чему су две стране постигле стратешки консензус.

Свијет 24.03.2021 | 09:29
Шефови дипломатија Кине и Русије постигли споразум

Разговори, одржани у граду Гуилин, у јужној кинеској аутономној регији Гуангси Џуанг, су били 51. састанак Ванга и Лаврова. „Ово показује висок ниво кинеско-руског свеобухватног стратешког партнерства“, рекао је Ванг.

Без обзира како се међународна ситуација буде мијењала, свеобухватна стратешка координација између двије земље само ц́е јачати и ширити се, умјесто да слаби или се смањује, рекао је кинески министар спољних послова.

Две стране сложиле су се да стратешко вођство шефова држава представља политичку снагу билатералних веза, док је заједничка борба против пандемије додатно продубила традиционално пријатељство народа двеју земаља.

Ове године се обиљежава 20 година од потписивања Кинеско-руског споразума о добросусједству и пријатељској сарадњи.

Примјетивши да су се двије стране договориле да обнове уговор и учине га релевантним у новој ери, Ванг је рекао да то показује нове висине, нове идеје и нове резултате кинеско-руске сарадње.

Кина је вољна да разговара са Русијом о успостављању механизма узајамног признавања здравствених кодекса, на основу пријатељских консултација и у потпуности уважавајући забринутости, рекао је Ванг позвавши двије стране да даље продубљују сарадњу на вакцинама и да помогну у побољшању приступа вакцинама земљама у развоју.

Такође је позвао две стране да искористе годину научних и технолошких иновација као прилику да искористе потенцијал за сарадњу у областима попут 5Г технологије, великих података, зелене економије, климатских промјена, заштите животне средине и здравствене индустрије, у намјери да обим трговине двије земаља достигне 200 милијарди америчких долара.

Лавров је рекао да је пријатељство двије земаља врло чврсто и све боље.

„Русија је вољна да сарађује са Кином на спровођењу консензуса који су постигли шефови држава, одржава блиске размјене на високом нивоу, врши припреме за продужење Уговора о добросусједству и пријатељској сарадњи између Русије и Кине “, рекао је Лавров.

Након разговора, шефови дипломатије су потписали неколико споразума о билатералној сарадњи, као и заједничку изјаву о глобалном управљању, позивајуц́и међународну заједницу да остави по страни своје разлике, изгради консензус, ојача координацију и заштити свјетски мир и геостратешку стабилност.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хуго

24.03.2021 08:45

Кад би неко улетио са позлаћеним поклонима обојици, кинез би можда и примио али рус не би два пут на исту фору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

24.03.2021 09:16

Ма само забраните да се васи проузводи пласирају у ЕУ,и забраните васим градјанима да тросе паре у ЕУ,па цес видјети сине панике,како се копрцају,ко рибе на сувом.Исто тако и они насим градјанима,који зиве и раде горе,забранили су да долазе у своје родне крајеве и да остављају новац овдје,све под изговором некакве короне.Сатанисти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земље

24.03.2021 09:19

Које су свјесне света и себе. Људи који су (сфером, од тацке) свесни и остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

24.03.2021 13:23

Само да остану у цврстом савезу, нема опасности да неко и помисли да поцне рат. Америка и Европа су омразене земље код многих и не би се добро провеле у било ком рату.

ОДГОВОРИТЕ